Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - S&P - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - S&P - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Η Κυβέρνηση, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της νέας υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μία βαθμίδα από ΒΒΒ+/Α-2 σε ΒΒΒ/Α-3 από τον Οίκο Standard and Poor, καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα όπως υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό για το 2012.

    Καλεί, επίσης, τα κόμματα όπως ψηφίσουν και όλα τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης έτσι ώστε να δοθεί το μήνυμα στις αγορές για αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται ότι μετά την ανακοίνωση στις 11 Αυγούστου 2011 για τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poors αποφάσισε στις 26 Οκτωβρίου 2011, σε ανακοίνωση του που δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2011, την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μία βαθμίδα από ΒΒΒ+/Α-2 σε ΒΒΒ/Α-3. Ταυτόχρονα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΒΒΒ) διατηρείται υπό αρνητική παρακολούθηση.

    Ο Οίκος αιτιολογεί την απόφασή του με δύο βασικές παραμέτρους, πρώτον, Ο αυξημένος κίνδυνος για απώλειες των κυπριακών τραπεζών από μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη απομείωση ελληνικών ομολόγων ως μέρος της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, και, δεύτερον, Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων για βελτίωση της δομής των δημόσιων οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Οίκος, προστίθεται στην ανακοίνωση, αναφέρεται θετικά στην εξασφάλιση δανείου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αφού αυτή θα καλύψει μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους μέσα στο 2012, καθώς και στα έσοδα από τη δανειοδότηση οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οίκου, οι εξελίξεις αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν τη διάρθρωση των δημόσιων οικονομικών.

    Επιπρόσθετα, ο Οίκος σημειώνει ότι για να σταθεροποιηθεί η αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα υφιστάμενα επίπεδα, είναι απαραίτητη η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012, μαζί με τα επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση (δηλαδή στόχευση κοινωνικών παροχών, προσωρινή μη καταβολή της ΑΤΑ του 1ου εξαμήνου του 2012 και αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες).

    Επίσης, αναφέρει ως απαραίτητα την ικανότητα των κυπριακών τραπεζών να αντεπεξέλθουν στην απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων χωρίς απευθείας κυβερνητική στήριξη και τέλος, ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα επηρεαστεί περισσότερο λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα από τις υφιστάμενες προβλέψεις του Οίκου (ο Οίκος προβλέπει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2011 και 2012 για την κυπριακή οικονομία).

    «Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, λόγω των αρνητικών εξελίξεων από την κρίση χρέους στην Ευρώπη», σημειώνει στην πρώτη αντίδρασή του το Υπουργείο Οικονομικών.

    Ως εκ τούτου, αναφέρει, «η Κυβέρνηση προτίθεται να ενεργήσει άμεσα και αποφασιστικά για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, τόσο για την επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και για τη διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος πάντοτε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα».

    Τέλος, η Κυβέρνηση καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα όπως υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό για το 2012, καθώς και όλα τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης έτσι ώστε να δοθεί το μήνυμα στις αγορές για αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 October 2011 - 19:29:11 UTC