Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
  • [03] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ - ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τη διαμόρφωση του μεσογειακού οράματος Κύπρου και Ισραήλ σε ό,τι αφορά την ειρήνη στην περιοχή και τις σχέσεις της ΕΕ με όλα τα κράτη της περιοχής, συναποφάσισαν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σίμον Πέρες.

    Μιλώντας ύστερα από επίσημες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``αυτή ήταν μια πρόταση του Προέδρου Πέρες, την οποία θεώρησα πολύ δημιουργική και την οποία έχουμε αποδεχτεί``, και ευχήθηκε ``αυτή η διαμόρφωση του οράματος να ολοκληρωθεί πριν την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο θα είναι πολύ βοηθητικό για την Προεδρία μας``.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πέρες για τα αποτελέσματα της συνάντησής του στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και επανέλαβε ότι ``δεν αποδεχόμαστε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής``.¨

    ``Υπογράμμισα ότι, παρά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους μας και τον εποικισμό, από πλευράς μας προσερχόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση για ουσιαστική συζήτηση. Στόχος μας παραμένει η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``, είπε.

    Ανέφερε ότι, ``παρά τις αντιξοότητες, προτίθεμαι να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια, με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας λύσης που θα προβλέπει ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, ένα κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι πλήρως σεβαστά και οι νόμιμοι πολίτες του θα ευημερούν``.

    Αναφορικά με τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η απόφαση λήφθηκε ``στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου``, επισημαίνοντας ότι ``η αντίδραση της Τουρκίας ήταν και συνεχίζει να είναι εκτός των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, μια στάση προκλητική και επιθετική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και στις προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ``.

    ``Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να στέλλει ισχυρό το μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνή νόμο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να τον παραβιάζει``, είπε.

    Οπως ανέφερε, ``τα αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί για το Ισραήλ και την επιβεβαίωση των οποίων αναμένουμε για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για την ευημερία των λαών των δύο χωρών, αλλά και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή``, προσθέτοντας ότι ``η εξέλιξη αυτή διανοίγει νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι συζητήθηκε και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και σημείωσε ότι ``η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τη δήλωση του Κουαρτέτου της 23ης Σεπτεμβρίου 2011, και θεωρεί ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για επανέναρξη και αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και της επίτευξη λύσης στη Μέση Ανατολή, μια λύση που πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, και του κράτους του Ισραήλ, μια λύση η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ``.

    ``Επανέλαβα παράλληλα την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στις προσπάθειες για ειρήνευση, αξιοποιώντας τις καλές σχέσεις τις οποίες διατηρεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη``, πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τις ανακατατάξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``εκφράσαμε την κοινή ελπίδα μας αυτές να οδηγήσουν στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή μας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι `` επαναβεβαιώσαμε το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας και ανάπτυξης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων``, προσθέτοντας ότι ``η υπογραφή τεσσάρων διμερών συμφωνιών αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση``.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι συζήτησαν και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και επεσήμανε ότι ``σε μιαν περίοδο κατά την οποία όλες οι χώρες δοκιμάζονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από την οικονομική κρίση, οι Κυβερνήσεις βρίσκονται μπροστά από τη μεγάλη πρόκληση της οικοδόμησης και της εφαρμογής πολιτικών που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και τις εύλογες ανάγκες του, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ευημερία των πλατιών μαζών και σημείο αναφοράς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια``.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν την Πέμπτη τρεις συμφωνίες και ένα μνημόνιο συνεργασίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ύστερα από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, υπεγράφη από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Υποδομής Uzi Landau.

    Επίσης, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ για διακρατική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης, από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Michael Harari.

    Υπεγράφη και συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών της τεχνολογίας της πληροφορικής, από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Αλέκο Μιχαηλίδη και τον Πρέσβη του Ισραήλ.

    Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αρχή Αρχαιοτήτων του κράτους του Ισραήλ, από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρία Χατζηκωστή και το Γενικό Διευθυντή της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ Shuka Dorfmann.

    [03] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ - ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

    Το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να δημιουργήσει τέτοιες υποδομές έτσι ώστε να καλύπτονται όλοι οι Κύπριοι ασθενείς εντός της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο, στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, όσον αφορά τις εγχειρητικές επεμβάσεις καρδιοπαθών, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Σταύρος Μαλάς.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης εκστρατείας οικονομικής ενίσχυσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρδιοπαθών, ο κ. Μαλάς είπε πως από το 2012 θα αρχίσει η υλοποίηση της ανέγερσης καρδιοχειρουργικής κλινικής και στη Λεμεσό ώστε να καλύπτεται ο πληθυσμός της Πάφου και Λεμεσού από ένα αναβαθμισμένο κέντρο.``Η πολιτεία αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να έχει επάρκεια στις δομές και υποδομές έτσι ώστε να μπορεί η Κύπρος του ενός εκατομμυρίου να μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά εντός της επικράτειας της``, πρόσθεσε.

    Γι` αυτό το σκοπό έχουμε, επίσης, αποφασίσει σαν πολιτεία ότι αφού ολοκληρώσουμε την κατασκευή της καρδιοχειρουργικής κλινικής να εφαρμόσουμε στη χώρα μας μια νέα μέθοδο που εφαρμόζεται μόνο σε λίγες χώρες, της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής έτσι ώστε τα οξεία εμφράγματα να αντιμετωπίζονται με αυτή την μέθοδο που απ ό,τι φαίνεται είναι πιο αποτελεσματική από την υπάρχουσα μέθοδο της θρομβόλυσης. Η πολιτεία, συνέχισε ο Υπουργός, έχει αποφασίσει να μην αποστέλλεται κανένας ασθενής στο εξωτερικό γιατί αναγνωρίζουμε ότι τόσο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας όσον αφορά τα καρδιοχειρουργικά και θα πρέπει να ενισχύσουμε και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά.

    Η πρόληψη, είπε ο κ. Μαλάς, είναι κάτι που η πολιτεία έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες και το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει σε ομάδα ειδικών να εκπονήσει μελέτη για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων ειδικά στην περίπτωση που αυτά έχουν σχέση και με την παρουσίαση των στενώσεων των αρτηριών, γεγονός που οδηγεί είτε σε καρδιοπάθεια είτε σε εγκεφαλικά επεισόδια. ``Κάποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα και η Κύπρος δεδομένου ότι είναι μια μικρή χώρα έχει την δυνατότητα να πρωτοπορήσει με τις υφιστάμενες υποδομές έτσι ώστε η πρόληψη να γίνεται σε πιο αναβαθμισμένο επιστημονικό επίπεδο με μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί και από Κύπριους επιστήμονες και είναι αναγνωρισμένες διεθνώς``, είπε.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

    Επιτάχυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2011, ο οποίος ανήλθε σε ετήσια βάση στο 3,0%, σε σύγκριση με το 2,4% τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη, και κατ` επέκταση του πληθωρισμού, τον Οκτώβριο 2011 αυξήθηκε κατά 3,0% σε σύγκριση με πληθωρισμό 2,4% το Σεπτέμβριο 2011 και 3,0% τον Οκτώβριο 2010. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο 2011 αυξήθηκε κατά 1,69 μονάδες ή 1,45% και έφτασε στις 118,55 μονάδες σε σύγκριση με 116,86 το Σεπτέμβριο 2011. Αυτό, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, του ηλεκτρικού ρεύματος, ορισμένων φρέσκων λαχανικών, των διδάκτρων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του υγραερίου. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές ορισμένων φρέσκων φρούτων και των πετρελαιοειδών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 November 2011 - 12:29:37 UTC