Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΠΑΦΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [03] ΥΠΕΣ - Β` ΓΥΡΟΣ - ΑΟΖ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ας μην βιάζεται ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου για σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά ας παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο που ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υπενθυμίζοντας πως η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό θα συγκληθεί για την επίλυση των διεθνών πτυχών του προβλήματος, όταν και εφόσον βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στα ζητήματα που αφορούν στις εσωτερικές πτυχές του.

    Ερωτηθείς εξάλλου αν ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ανέφερε στους δυο ηγέτες, κατά την πρόσφατή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ότι είναι η τελευταία φορά που θα προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στη συνάντηση που θα έχουν το Γενάρη, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως είναι γνωστό ότι οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ παρέχονται στη βάση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο ΓΓ του οργανισμού λογοδοτεί και κάνει τις εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ερογλου πως η πτυχή του εδαφικού θα ανοίξει όταν και εφόσον υπάρξει τετραμερής ή πενταμερής διάσκεψη, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όπως λέει ο ΓΓ, και η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί όταν και εφόσον βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στα ζητήματα που αφορούν στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού``.

    ``Αυτό είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία συνάντηση της Γενεύης, αυτό στην ουσία έχει πει και τώρα στη Νέα Υόρκη``, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ας μην βιάζεται λοιπόν ο κ. Ερογλου, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, ``να συγκληθεί η τετραμερής και η πενταμερής όπως την ονομάζει, και ας παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύση που είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, καθοδηγούμενος από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό``.

    Ερωτηθείς εάν έχει οριστεί κάποια νέα συνάντηση των δυο ηγετών στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος απάντησε: ``Οχι ακόμα. Μόλις διευθετηθεί θα το ανακοινώσουμε``.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΠΑΦΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Το Κυπριακό, υπό το φως και της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, με το ΓΓ του ΟΗΕ, οι αντιδράσεις της Τουρκίας έναντι των ερευνών της Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όπως και η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με το Βρετανό ομόλογο της, William Hague, στο Λονδίνο.

    Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 4μμ (6 μμ ώρα Κύπρου) είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση της κ. Μαρκουλλή με τον κ. Hague, από το διορισμό της, για δεύτερη φορά, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά τη συνάντηση η Υπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπατο Αρμοστή, Αλέξανδρο Ζήνων και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    [03] ΥΠΕΣ - Β` ΓΥΡΟΣ - ΑΟΖ

    Εντός των προσεχών εβδομάδων η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει το δεύτερο γύρο αδειοδότησης ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη δίωρη σχεδόν συνάντησή του με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, το νεοεκλεγέν Συμβούλιο του ΕΤΕΚ και για τα θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου.

    ``Το ΕΤΕΚ``, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, ``ζήτησε από εμένα ως μέλος της Υπουργικής Επιτροπής μια γενική ενημέρωση σε αυτά τα στοιχεία, που είναι σε εξέλιξη και υπό διαμόρφωση``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το φυσικό αέριο, ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι ``οι περισσότεροι τεχνοκράτες σε όλα τα επίπεδα, που χειρίζονται τα θέματα από τεχνικής άποψης, είναι μέλη του ΕΤΕΚ``.

    ``Ηδη``, είπε ο κ. Συλικιώτης, ``για τη χωροθέτηση του Ενεργειακού Κέντρου διορίσθηκε Τεχνική Επιτροπή από αρμόδια Υπουργεία υπό την προεδρία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, διότι αφορά και λιμενικές εγκαταστάσεις και το σταθμό της ΑΗΚ, όπως και το στρατόπεδο και πολλά άλλα και έχει καταλήξει σε μιαν ευρύτερη χωροθέτηση όλων των αναπτύξεων που υπάρχουν εκεί στο Βασιλικό``.

    Ερωτηθείς για το πού ευρίσκεται το θέμα του δεύτερου γύρου των αδειοδοτήσεων για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου για τους υδρογονάνθρακες. ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι ``είμαστε στο σχεδιασμό για να ανακοινωθεί σύντομα ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης, δηλαδή ο διαγωνισμός για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και νομίζω ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να ανακοινωθεί``.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός, ``γίνεται μια προεργασία για να ετοιμασθούν οι προτάσεις και τα έγγραφα`` και ``σύντομα θα ανακοινωθεί, βεβαίως, η ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συμβουλεύει την Κυβέρνηση γύρω από αυτά τα θέματα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 7 November 2011 - 18:29:10 UTC