Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΣΟΥΛΤΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στην κοινοτική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή, τους οποίους ενημέρωσαν για το Κυπριακό και την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, για τις τουρκικές απειλές κατά των κυπριακών ερευνητικών γεωτρήσεων, αλλά και για τις ετοιμασίες για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ το β` εξάμηνο του 2012.

    «Διαπιστώνω ότι υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη κατανόηση των κινδύνων από τις συμπεριφορές της Τουρκίας και εις βάρος της Κύπρου αλλά γενικότερα για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου μετά το πέρας των επαφών του την Τρίτη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι ενημέρωσε όλους τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, του Λονγκ Αϊλαντ.

    «Εχω υπογραμμίσει το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στις θεμελιώδεις πτυχές, στις κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού, στα ουσιώδη ζητήματα και ότι η σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης, όπως ενδεχομένως σχεδιάζει ο ΓΓ (του ΟΗΕ), είναι νοητή μόνο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού ή αν βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού», συμπλήρωσε.

    Περαιτέρω, ο κ. Ομήρου είπε ότι αναφέρθηκε στις ευθείες απειλές της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης που, όπως είπε, «δεν αφορούν μόνο απειλές αλλά είναι και πολεμικές ενέργειες με την αποστολή του πολεμικού ναυτικού και μαχητικών αεροσκαφών που έχουν κατ` επανάληψη εισέλθει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παραβιάζοντας τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης όπως ισχύουν στο θαλάσσιο και στο ναυτικό Δίκαιο».

    «Πρέπει να πω ότι η καταδίκη είναι συνολική και συλλογική και είναι μία θέση την οποία με πολλή σαφήνεια όλες οι πολιτικές ομάδες έχουν διατυπώσει,» είπε ο κ. Ομήρου, υποδεικνύοντας ότι «άλλωστε στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής αυτάρκειας της ΕΕ είναι ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα, δεδομένου ότι η ΕΕ θέλει να ξεπεράσει λογικές εξάρτησης σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ενέργειας και το γεγονός ότι μια ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Κύπρος είναι ενδεχόμενο - για να μην πω ότι είναι βέβαιο - θα έχει τη δυνατότητα προμήθειας τα προσεχή χρόνια προς χώρες - μέλη της ΕΕ με φυσικό αέριο είναι κάτι που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την Ενωση``.

    Παράλληλα, ο κ. Ομήρου είπε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις ετοιμασίες για την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το β` εξάμηνο του 2012. «Μιλώντας εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων έχω δώσει διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ιδιαίτερα για την ετοιμότητα της Βουλής να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και έχω επίσης δώσει το μήνυμα ότι και η Κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς προς την ίδια κατεύθυνση».

    «Είναι φυσικό να υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον εδώ στις Βρυξέλλες από τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα να υπάρξει μια επιτυχής κυπριακή Προεδρία το β` εξάμηνο του 2012», πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου διατύπωσε την εκτίμηση ότι «υπάρχει κατανόηση συνεχώς αναβαθμιζόμενη ότι η ΕΕ έχει νόημα μόνο ως μια ένωση εθνών και λαών που θα έχει προσήλωση σε αρχές σε αξίες προς τις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που αποτέλεσαν και τη βάση της δημιουργίας της ΕΕ».

    «Από την άλλη υπάρχει μια κατανόηση του κινδύνου που συνιστά για την περιοχή, για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η συμπεριφορά της Τουρκίας με την απόπειρα της Τουρκίας να αναδειχθεί ως νέο-οθωμανική αυτοκρατορία κατά το δόγμα (του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέντ) Νταβούτογλου και όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν στον τρόπο που η ΕΕ σήμερα αλλά και τα προσεχή χρόνια θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της περιοχής που δεν είναι ούτε το κυπριακό πρόβλημα, ούτε το κουρδικό πρόβλημα, αλλά ένα και μόνο πρόβλημα, αυτό το πρόβλημα που ονομάζεται Τουρκία», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [02] ΣΟΥΛΤΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδιαφέρεται για δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου και με κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συνάντηση με τον Πρόεδρο της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς. Ολοκληρώνει την Τετάρτη την επίσκεψή του με πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Γέρζι Μπούζεκ.

    Στη συνάντηση ο κ. Ομήρου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ενημέρωσε τον κ. Σουλτς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την τριμερή συνάντηση στο Λογκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης και τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, για τις τουρκικές απειλές κατά των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και για τις κυπριακές ετοιμασίες ενόψει της κυπριακής Προεδρίας.

    [03] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκείνο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω διαδικασία στο Κυπριακό, θα ήταν ένας συνδυασμός μεταξύ απευθείας διαπραγματεύσεων και εκ τού σύνεγγυς διαπραγματεύσεων.

    Σε συνέντευξή της την Τρίτη το πρωί στο Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό τού Λονδίνου LGR, κα. Μαρκουλλή, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ευνοεί αυτή τη διαδικασία, γιατί όπως διεξαγόταν η συγκεκριμένη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα από την περίοδο πού ανέλαβε ως ηγέτης των Τ/κ ο κ. Ερογλου, ήταν απλώς μία παράσταση, κατά την οποία διάβαζε ένα κείμενο και δεν γινόταν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε ότι αυτή η αλλαγή της διαδικασίας, η οποία όμως διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, δεν θα υπάρχει επιδιαιτησία, και δεν αλλάζει στην ουσία η διαπραγμάτευση, αλλά απλώς η μορφή της διαπραγμάτευσης, μπορεί να βοηθήσει.

    Η Κύπρια ΥΠΕΞ είπε ότι οι συγκλίσεις με τις οποίες οι δύο πλευρές στο Κυπριακό πήγαν στη Νέα Υόρκη είναι πάρα πολύ λίγες και δεν επετεύχθη οποιαδήποτε πρόοδος ώστε να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Η Κυβέρνηση, υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θα συνεχίσει να παραμένει αλληλέγγυα προς τις Τοπικές Αρχές, όπως έπραξε και τα τελευταία τρία χρόνια με μια σειρά αποφάσεων και μέτρων, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δήμων, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι εργασίες της φετινής Συνέλευσης διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία, αφού σηματοδοτείται από τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ``Ο τόπος μας έχει ανάγκη από μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ικανή να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής πνοής και να δίνει λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα του πολίτη, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις προϋποθέσεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά μέσα στα πλαίσια της αναπόφευκτης πολυεπίπεδης πλέον διακυβέρνησης και της συντονισμένης δράσης Ευρωπαϊκής Ενωσης Κρατών Μελών Τοπικών Αρχών``, σημείωσε ο Πρόεδρος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 November 2011 - 18:29:11 UTC