Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΤΗΡΙΞΗ
  • [02] ΓΑΛΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΤΗΡΙΞΗ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΑΛΛΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΤΗΡΙΞΗ

    Την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σώματος Γέρζιν Μπούρζεκ.

    Ο κ. Μπούρζεκ είχε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος προσβλέπει στη βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για υποστήριξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

    «Εχουμε διαβεβαιώσει τον κ. Ομήρου ότι βλέπουμε το μέλλον της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να περιλαμβάνει μία ομόσπονδη κυβέρνηση και με μια διεθνή προσωπικότητα που θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ομήρου είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Μπούζεκ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες καθώς στις τουρκικές απειλές για την ερευνητική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

    «Προσβλέπουμε στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, του στόχου επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

    [02] ΓΑΛΛΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΤΗΡΙΞΗ

    Τις πάγιες θέσεις της Γαλλίας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μετέφερε ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Gerard Longuet στον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία κατόπιν πρόσκλησης του κ. Longuet.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί είχαν το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα.

    Σημειώνεται ότι οι κκ. Ηλιάδης και Longuet προέβησαν σε ευρεία ανασκόπηση θεμάτων αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας καθώς και θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες.

    Ο κ. Ηλιάδης, όπως αναφέρεται, ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του και στις θέσεις αρχών που τηρεί στο κυπριακό πρόβλημα και στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τουριστική κίνηση από τη Βρετανία στην Κύπρο κατά το 2012 θα κρατηθεί τουλάχιστο στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2011 που αντιπροσωπεύουν μια αύξηση κατά 2% έναντι του προηγούμενου χρόνου χαρακτηρίζει τα συμπεράσματα από τις επαφές που πραγματοποίησε η υπό την Υπουργό Εμπορίου , Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου Κυριάκου, αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού , στα πλαίσια της διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, γνωστής ως World Travel Market.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είπαν ότι τα γενικότερα μέχρι τώρα για το τρέχον έτος αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν μια αύξηση αφίξεων κατά 11% και εισοδήματος κατά 14.4% έναντι του προηγουμένου χρόνου. Διευκρίνισαν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτής της αύξησης προήλθε από κόσμο που είχε ακυρώσει διακοπές του σε χώρες της Μέσης Ανατολής λόγω των γνωστών αναταραχών . Το αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αντιπροσώπευε φυσική προτίμηση του κυπριακού προορισμού .

    Τονίσθηκε , επίσης, ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό σε ό,τι αφορά την προώθηση έργων υποδομής όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και άλλα προς εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Παρουσιάζεται βελτίωση και στο πολύ σημαντικό πρόβλημα της εποχικότητας με περισσότερα ξενοδοχεία να παραμένουν ανοικτά για μακρότερη χρονική περίοδο. Τόσο η Υπουργός όσο και ο Πρόεδρος του ΚΟΤ τόνισαν ότι θα μελετηθούν τρόποι ενθάρρυνσης της προερχόμενης από την παροικία τουριστικής κίνησης.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΑΛΛΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους και ο Γάλλος Πρέσβης Ζαν-Μαρκ Ριβ μελέτησαν τις εγκαταστάσεις του πρώην ΑΤΙ που έχει επιλεχθεί ως ο χώρος στέγασης του γαλλο-κυπριακού σχολείου, το οποίο θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2012.

    Παρουσιάστηκαν τα σχέδια του νέου σχολείου τα οποία εκπονήθηκαν ύστερα από συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και του Arthur Rimbaud, του γαλλικού σχολείου που ήδη λειτουργεί στη Λευκωσία και θα μεταστεγαστεί στο νέο σχολείο και από το οποίο θα προέρχονται οι πρώτοι μαθητές. Τα κύρια έσοδα του σχολείου θα είναι από τα δίδακτρα των μαθητών.

    «Οι φιλίες των λαών δεν είναι απλά ευχολόγια ή απλές θεωρητικές αναφορές, είναι να αποδεικνύονται και στις πράξεις και το γαλλο-κυπριακό σχολείο είναι ένα αποτέλεσμα μιας πραγματικής φιλίας η οποία ξεκινά έμπρακτα να εφαρμόζεται με τη δημιουργία αυτού του σχολείου», ανέφερε ο Υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό προχωρούν κανονικά, με αυστηρή τήρηση αυτών των χρονοδιαγραμμάτων και αναμένεται ότι τον επόμενο Σεπτέμβριο του 2012 θα τελεστούν τα εγκαίνια του γαλλο-κυπριακού σχολείου, το οποίο αναμένεται να δεχτεί για την πρώτη χρονιά 175 μαθητές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 November 2011 - 12:29:12 UTC