Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-ΔΡΟΜΟΣ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
  • [02] ΑΗΙ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ
  • [03] ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ - ΜΕΙΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-ΔΡΟΜΟΣ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τέλεσε τα εγκαίνια του έργου διαπλάτυνσης και αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού, από την Αλάμπρα μέχρι τη Λευκωσία, μήκους 11 χιλιομέτρων, που αναμένεται να απαμβλύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να μειώσει κατά πολύ την ταλαιπωρία των οδηγών που διακινούνται από και προς τη Λευκωσία. Το έργο υλοποιήθηκε με τη μέθοδο μελέτη - κατασκευή και το σχετικό συμβόλαιο ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού στην κοινοπραξία CYBARCO- IACOVOU έναντι ποσού συμβολαίου 32 εκατομμυρίων 393 χιλιάδων ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ σε αυτό περιλαμβανόταν και πρόνοια για ανταμοιβή (bonus), που θα καταβληθεί στην κοινοπραξία αφού ολοκλήρωσε το έργο ένα χρόνο πριν τη συμβατική ημερομηνία παράδοσής του που ήταν η 7η Οκτωβρίου 2012.

    Στην ομιλία του, κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το εν λόγω τμήμα του αυτοκινητοδρόμου έχει τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο παγκύπρια και διακινεί ημερησίως πέραν των 63.000 οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις.

    Το έργο περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση του δρόμου σε έξι λωρίδες, την κατασκευή πλήρους ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Λατσιά και την αναβάθμιση των υφιστάμενων κόμβων Τσερίου και Κοτσιάτη. Επίσης περιλαμβάνει την τοποθέτηση για πρώτη φορά ειδικού μεταλλικού στηθαίου ασφαλείας για προστασία των μοτοσικλετιστών καθώς και αναβαθμισμένου προστατευτικού κιγκλιδώματος στην κεντρική νησίδα. Ακόμη έγινε εγκατάσταση οδικού φωτισμού σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους και τοποθετήθηκαν ηχοπετάσματα όπου υπάρχει συγκεντρωμένη οικιστική ανάπτυξη, για προστασία από την ηχορύπανση.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως η Κυβέρνησή δίνει έμφαση σε έργα υποδομής τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, σημειώνοντας πως ``το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα τέτοιο έργο το οποίο εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο από χιλιάδες συμπατριώτες μας καθημερινά και απαλλάσσει από αχρείαστο άγχος``. ``Η κατασκευή ενός σύγχρονου, ασφαλούς και άνετου οδικού δικτύου είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας, γιατί στην Κύπρο ο κύριος τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων ή προσώπων είναι μέσω των δρόμων και των οχημάτων``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΑΗΙ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ

    Την προσπάθεια μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου να μπλοκάρουν την πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία μέσω ψηφίσματος με το οποίο δεν θα εγκρίνεται η έκδοση επιστολής προσφοράς για πώληση όπλων συνολικού κόστους 111 εκ. δολαρίων, χαιρέτισε το Ελληνο-αμερικανικό Ινστιτούτο American Hellenic Institute (AHI).

    «To AHI έχει από καιρό αντιταχθεί στη στρατιωτική βοήθεια προς την Τουρκία, γραπτώς ενώπιον του Κογκρέσου», ανέφερε ο πρόεδρος Νικ Λαριγκάκης, υποδεικνύοντας ότι η παροχή αμερικανικών όπλων στην Τουρκία ενθαρρύνει την αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας σε ό,τι αφορά τη διπλωματική διευθέτηση του Κυπριακού και περαιτέρω ενθαρρύνει τις πολεμοχαρείς απειλές της Τουρκίας κατά συμμάχων των ΗΠΑ όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αρμενία.

    «Το ΑΗΙ επικροτεί την προσπάθεια Αμερικανών νομοθετών να εμποδίσουν την πιο πρόσφατη προτεινόμενη πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Λαριγάκης. Υπενθύμισε ακόμη ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή είναι καλά τεκμηριωμένη, και αποδεικνύεται από τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου με 40.000 και πλέον στρατιώτες μέχρι και τους πρόσφατους λεονταρισμούς της σε ό,τι αφορά τις έρευνες της Κύπρου και του Ισραήλ για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

    Σημείωσε δε πως η ενέργεια της κυβέρνησης Ομπάμα να προωθεί την πώληση όπλων στην Τουρκία σε μια εποχή που η Τουρκία ενεργεί επιθετικά στην ανατολική Μεσόγειο απειλώντας συμμάχους των ΗΠΑ είναι «απαράδεκτη, εντελώς ανεύθυνη και απογοητευτική».

    [03] ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ - ΜΕΙΩΣΗ

    Μειωμένο κατά 50,1 εκ. ευρώ παρουσιάζεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 σε σύγκριση με 3.483,4εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση Στατιστικές Ενδοκοινοτικού Εμπορίου και Εμπορίου με Τρίτες Χώρες (Συνοπτικά Στοιχεία) για τον Αύγουστο 2011 της Στατιστικής Υπηρεσίας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε ήταν την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 στα 3.343,3 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 3.483,4 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    Συγκεκριμένα, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών (συνολικές εισαγωγές από τρίτες χώρες και αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 αυξήθηκαν στα 4.265,0 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 4.190,8 εκ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 ενώ οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες και αποστολές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 αυξήθηκαν στα 921,7 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 707,3 εκ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010.

    Κατά το μήνα Αύγουστο 2011 οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών (συνολικές εισαγωγές από τρίτες χώρες και αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) ήταν 596,1 εκ ευρώ ενώ οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες και αποστολές σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.), περιλαμβανομένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων ανήλθαν στα 104,2 εκ. ευρώ. Οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές εγχώρια παραγόμενων προϊόντων, περιλαμβανομένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων, ανήλθαν στα 44,3 εκ. ευρώ ενώ οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές ξένων προϊόντων, περιλαμβανομένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων ήταν 59,9 εκ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 November 2011 - 12:29:11 UTC