Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [02] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τηλεφώνημα από το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδήμος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας με τον οποίον επικοινωνεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού, ως ένδειξη των αδελφικών και άρρηκτων δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Παπαδήμο για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε να «`σηκώσει` με επιτυχία το μεγάλο βάρος ευθυνών που αναλαμβάνει».

    Επίσης, προχθές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίον ευχαρίστησε θερμά για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση της Ελλάδας παρείχε στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κ. Παπανδρέου καλή συνέχεια στην πολιτική του σταδιοδρομία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίον εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου και του λαού της προς τον ελληνικό λαό και εξέφρασε την ευχή του όπως η Ελλάδα σύντομα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, την οποία διέρχεται αυτή την περίοδο.

    [02] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΜΕΤΡΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από το κυπριακό κράτος μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012 και αν το δημοσιονομικό έλλειμμα το επόμενο έτος είναι κάτω του 3%, δεν θα ενεργοποιηθούν οι κανονισμοί για επιβολή προστίμου στην Κύπρο ύψους 0,2% του κυπριακού ΑΕΠ ή περίπου 36 εκ. ευρώ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Ο κ. Καζαμίας είπε ότι το απόγευμα της Πέμπτης είχε τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας μιας ώρας, με τον Επίτροπο της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν για το θέμα των δημοσίων οικονομικών της Κύπρου, προσθέτοντας ότι ``δώσαμε επεξηγήσεις ότι ως Κυβέρνηση καταθέσαμε από τον Αύγουστο νομοσχέδιο στη Βουλή που εκκρεμεί και αν υπερψηφιστεί και αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ και ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός όπως τον έχουμε καταθέσει τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι στο 2,8%`` το 2012.

    Ταυτόχρονα ανέφερε ότι το δάνειο από τη Ρωσία εξασφαλίστηκε ``με την πλέον διαφανή διαδικασία`` και πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τον κ. Ρεν για αυτά τα θέματα ``και κρίνω ότι οι εξηγήσεις που δώσαμε τον ικανοποίησαν``. ``Αν ο προϋπολογισμός (για το 2012) ψηφιστεί και εγκριθεί η αύξηση του ΦΠΑ (από 15% στο 17%) και γίνει αποδεκτή η πρόταση της Κυβέρνησης για μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 200 εκ. ευρώ, τότε εκλείπει ο λόγος αποστολής της επιστολής Ρεν στον Υπουργό Οικονομικών``, είπε ο κ. Καζαμίας, μετά την απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ταυτόχρονα ο κ. Καζαμίας είπε ότι η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται και το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πρόταση, την οποία ``θα παρουσιάσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα καταθέσουμε στη Βουλή, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών``. Ανέφερε επίσης ότι θα παρουσιαστεί και πρόταση σε σχέση με μέτρα για την ανάπτυξη, μέτρα που θα είναι, όπως είπε, ``ο βασικός μοχλός μεταστροφής του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά μας στο θέμα της ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας μας``.

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι ``όσα γράφονται και λέγονται στα ΜΜΕ δεν προέρχονται επισήμως από το Υπουργείο Οικονομικών`` και πρόσθεσε ότι ``είμαστε δέκτες προτάσεων από οργανωμένα σύνολα, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές και φυσικά πρόσωπα, τις οποίες αξιολογούμε και καταγράφουμε και τις λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μια πρόταση περαιτέρω εξυγίανσης των δημοσιονομικών``.

    [03] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Αυστραλία αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ, δήλωσε ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ, ερωτηθείς σχετικά, σε φόρουμ που οργάνωσε στην Αδελαϊδα ο ομογενής Εργατικός Ομοσπονδιακός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς και στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 250 άτομα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, την οποία υπέβαλε ο Τζορτζ Νίκου, διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου στην Αδελαϊδα, ο κ. Ραντ είπε: ``Η Αυστραλία αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να εργαστούν για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης``.

    Η Αυστραλία, κατέληξε, ``διαθέτει ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο από το 1964 και θα συνεχίσει να την παρέχει όσο αυτό κρίνεται αναγκαίο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 12 November 2011 - 14:29:11 UTC