Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [02] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Β ΓΥΡΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
  • [03] ΥΠΕΣ ΛΑΘΡΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος, στη διάρκεια της ευρωπαϊκής της προεδρίας, θα εργαστεί χωρίς κρυφή ατζέντα, σκληρά και εποικοδομητικά με τους εταίρους της για αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΕ, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κηρύσσοντας τις εργασίες του τέταρτου Συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία με θέμα «Αειφόρος , Ανταγωνιστική και Ασφαλής Ενέργεια στην Ευρώπη».

    Παράλληλα, στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Κύπρος ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, προχωρά στις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, καταγγέλλοντας την Αγκυρα για παραβίαση των διεθνών κανόνων και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αντιδρά, ενώ είπε ότι η ανακοίνωση των συμπερασμάτων είναι πολύ κοντά.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η προοπτική της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν συγκρούεται με την προοπτική επίτευξης λύσης σύντομα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης.

    Στην ομιλία του, επίσης, ο Πρόεδρος τόνισε ότι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κέντρο, περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή έρευνας σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ.

    Για την διαδικασία της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες και ότι ``είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, τονίζοντας ότι η εμπειρία της οικονομικής κρίσης απέδειξε ότι οι αγορές δεν μπορούν να αφήνονται χωρίς έλεγχο στο όνομα της ελευθερίας τους, προσθέτοντας ότι το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη ελέγχου, καλύπτεται από κερδοσκόπους, που επιδίδονται σε επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των εθνικών οικονομιών αλλά και της οικονομίας της ΕΕ.

    «Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, η Κύπρος ετοιμάζεται να αναλάβει την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, την 1η Ιουλίου 2012. Και από αυτό το βήμα θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους, και ειδικά τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Κύπρος, χωρίς κρυφή ατζέντα, θα εργαστεί σκληρά και εποικοδομητικά με όλους, κράτη-μέλη και θεσμικά όργανα, για την αντιμετώπιση και απάμβλυνση των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ενωση», είπε ο Πρόεδρος.

    Στους πρώτιστους στόχους της κυπριακής προεδρίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και η επάνοδος της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, διασφαλίζοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα των Ευρωπαίων πολιτών.

    Για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η έρευνα και η αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου από κράτη-μέλη της Ενωσης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την ΕΕ.

    «Απερίφραστα θέλω να τονίσω ότι μοναδικό κριτήριο των ενεργειών μας και γνώμονας των δράσεών μας είναι το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Δίκαιο της Θάλασσας «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και όσοι το κάνουν, τελικά μένουν εκτεθειμένοι στη διεθνή κοινότητα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν απεμπολούμε και δεν θα δεχθούμε την οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «η εποχή των κανονιοφόρων και των πολεμικών ιαχών ανήκουν ανεπιστρεπτί σε άλλες, παρωχημένες εποχές».

    Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Αγκυρας και τις προσπάθειές της για υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά στις απειλές της Τουρκίας και να συνεχίσει να της υποδεικνύει ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνή νόμο και να τερματίσει την τυχοδιωκτική της πολιτική».

    Ο Πρόεδρος στην ομιλία του επανέλαβε ότι η εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συγκρούεται με την προοπτική επίτευξης λύσης σύντομα, αλλά αντίθετα δημιουργεί κίνητρα για την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης.

    «Πιστεύω ακράδαντα ότι η εξεύρεση και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι η επίτευξη λύσης, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας, θα δημιουργήσει τις συνθήκες, έτσι ώστε με τρόπο δίκαιο όλοι οι Κύπριοι να έχουν όφελος, προσθέτοντας ότι «σε μία επανενωμένη πατρίδα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν πλήρως να επωφελούνται του πλούτου που χαρίζει η φύση στη χώρα μας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει τώρα στις συνθήκες της κατοχής και της διαίρεσης».

    Υπέδειξε, επίσης, ότι έχει συμφωνηθεί πως η διαχείριση και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και η κεντρική κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να επιμερίζει μέρος των εσόδων στις δύο ομόσπονδες μονάδες.

    Ο Πρόεδρος απηύθυνε εκ νέου μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η λύση θα δώσει τη δυνατότητα στην Αγκυρα να συνεργαστεί και να αναπτύξει συνέργειες με την Ομοσπονδιακή Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας, καλώντας την να σταματήσει να παραμένει προσκολλημένη στον αναχρονισμό της διχοτόμησης που δυσμενώς θα επηρεάζει και τα δικά της συμφέροντα.

    Για τη διαδικασία της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες, τονίζοντας όμως ότι «η Κυβέρνηση λειτουργώντας υπεύθυνα δεν βιάζεται να προβεί στις όποιες ανακοινώσεις χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα και είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ανακοίνωση αυτών των συμπερασμάτων».

    Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαράζει με σχέδιο και συγκροτημένη στρατηγική το μέλλον του τόπου και με το φακό αυτό αντικρίζει και το ευρύτερο ενεργειακό θέμα.

    «Στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα και θα συμβάλουμε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, θα συμβάλουμε ως κράτος-μέλος της ΕΕ στη διασφάλιση αειφόρου, ανταγωνιστικής και ασφαλούς ενέργειας στην Ενωση», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Β ΓΥΡΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

    Εντός των ημερών θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για έναρξη προετοιμασίας των εντύπων για τον β` γύρο των αδειοδοτήσεων σε σχέση με τις έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλλα Αντωνιάδου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου Economist στη Λευκωσία, η κ. Αντωνιάδου διέψευσε παράλληλα πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η πλατφόρμα της Noble θα αναχωρήσει από το οικόπεδο 12. ``Η πλατφόρμα θα μείνει μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες που αφορούν την ερευνητική γεώτρηση και κάποιους πρώτους ελέγχους αξιολόγησης``. Δεν τίθεται θέμα διακοπής των εργασιών, σημείωσε.

    Οσον αφορά το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης, η Υπουργός είπε ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει αρχές με μέσα Δεκεμβρίου.

    Ερωτηθείσα πόσα οικόπεδα θα αφορά ο β γύρος αδειοδοτήσεων, η κ. Αντωνιάδου παρέπεμψε στην ανακοίνωση στην οποία θα προβεί το Υπουργικό όταν αποφασίσει επί του θέματος.

    [03] ΥΠΕΣ ΛΑΘΡΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Κατά 300 μειώθηκαν οι πολιτικοί πρόσφυγες που λαμβάνουν επίδομα από το κράτος, ενώ σημαντική μείωση σημειώθηκε στην εισροή παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, τους τελευταίους μήνες, οι πολιτικοί πρόσφυγες που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα μειώθηκαν από τους 1600 στους 1300. Όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Βουλευτή του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και όταν δεν βρίσκουν δουλειά, το κράτος οφείλει να τους παρέχει επίδομα. Η προσπάθεια μας, πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, είναι οι πολιτικοί πρόσφυγες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας σε επαγγέλματα που προσλαμβάνονται κατά κύριο λόγο αλλοδαποί.

    Οσον αφορά τις αιτήσεις αλλοδαπών για παροχή πολιτικού ασύλου, ο αριθμός τους έχει μειωθεί κάτω από 900, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών τους Βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και αυτό οφείλεται στην επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Ασύλου. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, οι 200 από αυτούς που αναμένουν εξέταση των αιτήσεων τους, βρίσκονται ήδη στους χώρους υποδοχής, όπου τα έξοδα καλύπτονται κατά 85% από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.

    Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος δεν αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό για τους παράνομους μετανάστες, όπως είχε χαρακτηριστεί κατά το παρελθόν, καθώς όπως είπε, έχει μειωθεί στο ελάχιστο η παράνομη μετανάστευση από τα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, φέτος 452 παράνομοι μετανάστες έχουν εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα κατεχόμενα, σε σύγκριση με 4 με 5 χιλιάδες που εισέρχονταν τα περασμένα χρόνια.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

    Ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι «ο υγιεινός τρόπος ζωής, η συχνή μέτρηση του σακχάρου καθώς και η σωστή ρύθμιση των ατόμων με διαβήτη ανάβουν το πράσινο φως στη ζωή ενώ στην Κύπρο οι δαπάνες για φάρμακα για τα άτομα με διαβήτη αυξάνονται συνεχώς και το ύψος της δαπάνης το 2010 ανήλθε γύρω στα 3,9 εκατομμύρια, δηλαδή παρατηρείται μια μέση διαχρονική ετήσια αύξηση κατά 16% κατά τα 10 τελευταία χρόνια».

    Σε χαιρετισμό του για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περισσότεροι από 346 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από την ασθένεια και αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 ενώ ταυτόχρονα, συγκαταλέγεται στις δέκα πιο συχνές αιτίες αναπηρίας».

    Το Υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Μαλάς, «έχει θέσει ως στόχους του τόσο την πρόληψη όσο και την παροχή βέλτιστης ιατρικής φροντίδας για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τη δική μας στρατηγική, βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα».

    Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «πρόσφατα έχει παρατηρηθεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, που ως τώρα εθεωρείτο ο διαβήτης της ώριμης ηλικίας, έχει αυξηθεί ραγδαία και παράλληλα παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά και για την εμφάνιση αυτού του τύπου διαβήτη έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η έλλειψη άσκησης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 14 November 2011 - 16:29:14 UTC