Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ 15Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΗΝΥΜΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΑΕΠ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ 15Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΗΝΥΜΑ

    Η 15η Νοεμβρίου 1983 είναι μια επέτειος, είναι κάτι που παραπέμπει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και τελείωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου και μονιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, καταδικάζοντας την ίδρυση του ψευδοκράτους χαρακτηρίζοντάς την ως αποσχιστική ενέργεια την οποία οργανωμένα και στοχοπροσηλωμένα εφαρμόζει η Τουρκία και η οποία έχει καταδικαστεί με το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας ομόφωνα.

    Ταυτόχρονα είπε ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά και την ίδια ώρα να εργαστούμε για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ολοκλήρωση της διχοτόμησης της Κύπρου.

    Κληθείς, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Αντιπρόεδρο της Κένυας Stephen Kalonzo Musyoka, να δώσει ένα μήνυμά προς τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα κράτη γιορτάζουν επετείους. Πέρσι γιορτάσαμε μιαν ευχάριστη επέτειο, τα 50 χρόνια της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτά τα 50 χρόνια, όμως, δεν είχαμε την ευτυχία να δημιουργήσουμε άλλες επετείους οι οποίες να είναι ευχάριστες, να πανηγυρίσουμε άλλες γιορτές».

    Αντίθετα είπε, «υπάρχουν ημερομηνίες που προκαλούν πόνο. Δεκέμβριος του 1963, μας προκαλεί πόνο γιατί αποτέλεσε την αφετηρία γεγονότων που ακολούθησαν για να φθάσουμε στην σημερινή τραγική κατάσταση, τη ντε φάκτο διχοτόμηση. 15η Ιουλίου 1974, όπου το φασιστικό πραξικόπημα έδωσε την ευκαιρία και την πρόφαση στην Τουρκία να εισβάλει την 20η Ιουλίου με όλα τα τραγικά επακόλουθα που οδήγησαν στην ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου``.

    ``15η Νοεμβρίου 1983, μια επέτειος που θυμίζει ή που παραπέμπει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και τελείωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου και μονιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού``, είπε. Για αυτά είναι ασφαλώς, ένοχοι ξένοι οι οποίοι μεθόδευαν τη διχοτόμηση της Κύπρου τόσα χρόνια και οι επεκτατικές δυνάμεις της Τουρκίας, αλλά σίγουρα οι ευθύνες Κυπρίων δεν είναι λίγες», επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «σήμερα λοιπόν, επέτειο της ίδρυσης του ψευδοκράτους πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά, να αντλούμε διδάγματα, και την ίδια ώρα επιτέλους να εργαστούμε για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ολοκλήρωση της διχοτόμησης της Κύπρου. Χρειάζεται ενότητα και είναι απαραίτητη για να οδηγήσουμε τον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση του λαού, της οικονομίας των θεσμών σε αίσιο τέλος».

    Καταδικάζουμε λοιπόν την ίδρυση του ψευδοκράτους, είπε, «αποσχιστική ενέργεια την οποία οργανωμένα και στοχοπροσηλωμένα εφαρμόζει η Τουρκία και η οποία, ασφαλώς, έχει καταδικαστεί με το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας ομόφωνα. Δεν υλοποιήθηκε ακόμη αυτό το ψήφισμα, ούτε και το 550 που ακολούθησε όταν αντάλλαξαν λεγόμενες διπλωματικές αποστολές η Τουρκία και το ψευδοκράτος ένα χρόνο αργότερα``.

    ``Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα πιο έντονη καταδίκη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και την άσκηση πιο αποτελεσματικών πιέσεων ούτως ώστε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση που περιγράφεται με σαφήνεια από το ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει επαναλάβει πλείστες τόσες φορές στη διάρκεια των τριμερών συναντήσεων ο ΓΓ του ΟΗΕ``, είπε ο Πρόεδρος.

    Η υλοποίηση των προνοιών του ψηφίσματος, συμπλήρωσε, «σίγουρα θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση του κράτους και του λαού. Εκείνο που χρειαζόμαστε δεν είναι διαιώνιση της διχοτόμησης αλλά την επάνοδο σε μια ενωμένη ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική και ομοσπονδιακή».

    [02] ΥΠΕΞ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Παρά την κωλυσιεργία και τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς, αμετάθετος στόχος μας παραμένει η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει επίσης ότι τα σοβαρότερα εμπόδια στις προσπάθειες λύσης τη Κυπριακού αποτελούν η συνέχιση της κατοχής, και οι διαρκείς προσπάθειες της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, κατά παράβαση των επιταγών της διεθνούς κοινότητας.

    ``Η παράνομη ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Νοεμβρίου 1983, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας``, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ και υπενθυμίζει πως με το ψήφισμα 541 (1983), αλλά και με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε ως νομικά άκυρη τη μονομερή αυτή πράξη της Τουρκίας και ζήτησε την άμεση ανάκληση της.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΑΕΠ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

    Μείωση σημείωσε το ΑΕΠ της Κύπρου το τρίτο τρίμηνο του 2011, ενώ μικρή αύξηση σημειώθηκε τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Eurostat, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Κύπρο το Γ` τρίμηνο σε σχέση με το Β` τρίμηνο κατά 0,7%, έναντι μέσης αύξησης 0,2% στην ευρωζώνη και στο σύνολο της ΕΕ. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε καταγράψει αύξηση 0,2% Κύπρο, καθώς επίσης στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

    Σε ετήσια βάση, δηλαδή το Γ` τρίμηνο του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Κύπρο κατά 0,6%, ενώ αυξήθηκε κατά 1,4%, στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

    Εξιτήριο αναμένεται να πάρει την Τετάρτη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος διακομίστηκε τη Δευτέρα το πρωί στην ιδιωτική κλινική Ευαγγελίστρια με έντονες γαστρεντερικές διαταραχές.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προσωπικός ιατρός του Ιωσήφ Κάσιος «σήμερα θα συμπληρώσουμε όλες τις εξετάσεις, που έχουμε προγραμματισμένες, και αν όλα είναι καλά, αύριο θα πάει σπίτι του».

    «Ο κ. Κληρίδης», είπε ο κ. Κάσιος, «είναι πάρα πολύ καλά και η κατάσταση της υγείας του είναι πάρα πολύ καλή και πολύ ικανοποιητική».

    Όπως πρόσθεσε αργά το απόγευμα, γύρω στις 19:00, θα εκδοθεί νέο ιατρικό ανακοινωθέν.

    Χθες, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι 93 ετών, υπεβλήθη στις πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις, οι οποίες ήταν πάρα πολύ καλές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 November 2011 - 12:29:11 UTC