Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση Κυβέρνησης για Συμπεράσματα ΕΕ
  • [02] Τηλεφωνική συνομιλία Χριστόφια-Παπαδήμου
  • [03] Συναντήθηκαν Πρόεδρος και Ομάδα για Υδρογονάνθρακες
  • [04] Τρίωρη στάση εργασίας αποφάσισε η Πανσυνδικαλιστική

  • [01] Ικανοποίηση Κυβέρνησης για Συμπεράσματα ΕΕ

    Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση επεδίωξε και εργάστηκε για ένα κείμενο Συμπερασμάτων που να στέλλει τα ορθά μηνύματα προς την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που αφορούν την Τουρκία``.

    Πρόσθεσε ότι ``η Κυβέρνηση επεδίωξε και συγκεκριμένα εργάστηκε για ένα κείμενο Συμπερασμάτων που να στέλλει τα ορθά μηνύματα προς την Τουρκία τόσο για την άρνησή της να υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις όσο και για την εχθρική συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις έρευνες που η χώρα μας διεξάγει για ανεύρεση υδρογονανθράκων μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη``.

    ``Στα Συμπεράσματα καταγράφεται η ανάγκη όπως η Τουρκία αποφεύγει οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον κράτους μέλους και καλείται όπως δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι φανερό ότι η ΕΕ υποδεικνύει προς την Τουρκία να τερματίσει τις απειλές που εκτοξεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες που διεξάγει η χώρα μας για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ``, σημείωσε.

    Είπε, επίσης, ότι ``στα Συμπεράσματα γίνεται εκτενής αναφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές καταγράφονται στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2006 και στη Δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005, τις οποίες δυστυχώς μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει, γεγονός που προκαλεί τη βαθύτατη δυσαρέσκεια της ΕΕ``.

    ``Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα κράτη μέλη. Στα Συμπεράσματα σημαντική είναι η αναφορά ότι χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι, ``ελλείψει προόδου, το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα μέτρα που λήφθηκαν το 2006 που, όπως είναι γνωστό, οδήγησαν στο `πάγωμα` οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας``.

    ``Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα, το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των σχετικών του ψηφισμάτων καθώς και των αρχών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση σημειώνει επίσης ``τη δυσαρέσκεια του Συμβουλίου αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να `παγώσει` τις σχέσεις της με την Προεδρία της ΕΕ, όταν θα προεδρεύει η Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012``.

    ``Αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών, όπως σημειώνει η ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία έμπρακτα θα βοηθήσει στην προώθηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών``, είπε.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ``η Κύπρος στηρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, αν και εφόσον, βεβαίως, η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    [02] Τηλεφωνική συνομιλία Χριστόφια-Παπαδήμου

    Για την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ελλάδα και για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ τους για το Κυπριακό, ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια και για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού της Ελλάδας στη Βουλή των Ελλήνων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επαναβεβαίωσαν τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των χωρών τους και συμφώνησαν να συνεχίσουν το στενό συντονισμό και τη συνεχή αλληλοενημέρωση μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας.

    [03] Συναντήθηκαν Πρόεδρος και Ομάδα για Υδρογονάνθρακες

    Την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση είχαν την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για Υδρογονάνθρακες.

    Η συνάντηση έδωσε, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, τη δυνατότητα για αλληλοενημέρωση και για μια πρώτη συζήτηση του Προέδρου με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων.

    Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση, ότι η Κυβέρνηση «εργάζεται εντατικά, πολύ συγκροτημένα και οργανωμένα» σε σχέση με το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Είπε συγκεκριμένα ότι η διαδικασία έχει δρομολογηθεί σύμφωνα με το σχετικό Νόμο και ότι στο παρόν στάδιο ετοιμάζονται τα έγγραφα για την προκήρυξη του δεύτερο γύρου αδειοδότησης. Ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων θα γίνονται και οι ανάλογες ανακοινώσεις, ανέφερε.

    [04] Τρίωρη στάση εργασίας αποφάσισε η Πανσυνδικαλιστική

    Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 10:00 μέχρι τις 13:00, αποφάσισε για την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, η Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή όλου του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Στις 11 το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και θα ακολουθήσει μαζική πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

    Από την τρίωρη στάση εργασίας εξαιρούνται κάποιες ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία κ.λπ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 December 2011 - 18:29:11 UTC