Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρίτη βράδυ το κείμενο για το ψήφισμα
  • [02] Η Βουλή συζητά τον κρατικό προϋπολογισμό
  • [03] Στάση εργασίας στον δημόσιο τομέα

  • [01] Τρίτη βράδυ το κείμενο για το ψήφισμα

    Το βράδυ της τρίτης αναμένεται να συμφωνηθεί από τους εκπροσώπους των «15» το τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος που θα κληθούν να υιοθετήσουν αύριο σε ανοιχτή συνεδρία τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Τα προβλήματα που υπήρχαν για την ε/κ πλευρά σε προηγούμενα προσχέδια έχουν απαλειφθεί και δύο ή τρεις επουσιώδεις διαφορές στο λεκτικό αναμένεται ότι θα επιλυθούν μέχρι αργότερα.

    Ωστόσο, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν οριστικοποιηθεί μέχρι τότε το κείμενο, θα πρέπει να μετατεθεί η υιοθέτηση κατά 24 ώρες, βάσει των κανονισμών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Βάσει του τελευταίου προσχεδίου, στο 6ο άρθρο του προοιμίου χρησιμοποιείται πλέον το λεκτικό της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για τις προϋποθέσεις σύγκλησης της πολυμερούς διάσκεψης και ο όρος της συναίνεσης των δύο πλευρών, που αναφερόταν στη δήλωσή του στο Greentree.

    Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

    «Δίδοντας έμφαση στη σημασία που προσδίδεται από τη διεθνή κοινότητα, όλες οι πλευρές να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι μία συνολική διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί, προσβλέποντας σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, οδεύοντας προς τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες τον Ιανουάριο του 2012 και απηχώντας στην προσδοκία του Γενικού Γραμματέα όπως ``όλες οι εσωτερικές πτυχές μιας διευθέτησης έχουν επιλυθεί μέχρι τότε, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία πολυμερή διάσκεψη συντόμως μετά``, με τη συναίνεση των δύο πλευρών».

    Στο άρθρο αυτό, ο αντιπρόσωπος της Ινδίας εισηγείται αντικατάσταση της λέξης «απηχώντας» με τη λέξη «σημειώνοντας».

    Στην πρώτη παράγραφο του διατακτικού μέρους του σχεδίου ψηφίσματος, παραμένει η διαφορά στη φράση «προσεχείς μήνες» που επιθυμούν οι Βρετανοί για τον προσδιορισμό της προοπτικής περαιτέρω προόδου στις διαπραγματεύσεις, έναντι «το συντομότερο δυνατό» που προτιμούν Ρωσία και Κίνα.

    Οι Βρετανοί, επιχειρηματολογώντας, είπαν ότι στη δήλωσή του την 1η Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους «προσεχείς δύο μήνες» και αυτό είχε συμφωνηθεί με τους δύο ηγέτες..

    Το κείμενο του πρώτου άρθρου του διατακτικού, βάσει του βρετανικού σχεδίου, έχεις ως εξής:

    «Καλωσορίζοντας την ενθαρρυντική πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και στην προοπτική περαιτέρω αποφασιστικής προόδου στους προσεχείς μήνες, στην κατεύθυνση μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης που έχει δημιουργήσει».

    Από την πρώτη παράγραφο του τρίτου άρθρου του διατακτικού αφαιρέθηκαν όλες οι αναφορές σε πολυμερή διάσκεψη, όπως είχε ζητήσει η ε/κ πλευρά.

    Το λεκτικό της επίμαχης παραγράφου έχει ως εξής:

    «Υπενθυμίζει το ψήφισμα 1986/2011 και καλεί του δύο ηγέτες να εντατικοποιήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, να εμπλακούν στη διαδικασία κατά εποικοδομητικό και ανοιχτό τρόπο και να εργαστούν για την επίτευξη συγκλίσεων στα εναπομείναντα θέματα ουσίας, σε προετοιμασία της συνάντησής τους με τον Γενικό Γραμματέα, τον Ιανουάριο του 2012 και για περαιτέρω εργασία, στους μήνες που θα ακολουθήσουν, στην κατεύθυνση μιας διευθέτησης».

    Στο 17ο άρθρο του προοιμίου και στην τρίτη παράγραφο του πρώτου άρθρου του διατακτικού, οι Αμερικανοί έχουν εισηγηθεί λεκτικό υπέρ του αναβαθμισμένου ρόλου των γυναικών ως κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών, στις προσπάθειες για λύση του προβλήματος. Η τροποποίηση αναμένεται να συμπεριληφθεί στο κείμενο του ψηφίσματος.

    Τέλος, η επόμενη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα πρέπει να γίνει προ της 19ης Ιουλίου 2012.

    Το σχετικό έβδομο άρθρο του διατακτικού, αναφέρει τα εξής:

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αποφασίζει να επεκτείνει την εντολή της για περαιτέρω περίοδο που λήγει στις 19 Ιουλίου 2012».

    [02] Η Βουλή συζητά τον κρατικό προϋπολογισμό

    Αρχισε το απόγευμα της της Πέμπτης η συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.

    Η συζήτηση του Προϋπολογισμού συνιστά κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία με τα μέλη της Βουλής να τοποθετούνται για τους προϋπολογισμούς, για την πορεία της οικονομίας και ευρύτερα σε ζητήματα που αφορούν τον τόπο. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη στις 9.00 το πρωί.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως κατά τις ολοήμερες συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής πέραν του προϋπολογισμού θα συζητηθούν νομοσχέδια και προτάσεις νόμου. Η συζήτηση του Προϋπολογισμού άρχισε με την ανάγνωση συνοπτικής αναφοράς από την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλο. Ακολουθούν οι ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    [03] Στάση εργασίας στον δημόσιο τομέα

    Παρέλυσε την Τρίτη για τρεις ώρες ο δημόσιος τομέας στην Κύπρο, εξαιτίας της τρίωρης στάσης εργασίας, που είχε αποφασίσει η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη. Ολοι οι εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ωρομίσθιων εργατών, μαζεύτηκαν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, για να εκφράσουν και εμπράκτως τη διαφωνία τους με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων.

    Η στάση εργασίας αποφασίστηκε ενόψει της τριήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012 στη Βουλή, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με ψηφοφορία.

    Σε ψήφισμα του, το οποίο επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, το συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει έντονη απαρέσκεια, «γιατί Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα προχώρησαν σε αποφάσεις και υιοθέτηση μέτρων που πλήττουν ζωτικούς όρους απασχόλησης και πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 December 2011 - 20:29:32 UTC