Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση
  • [02] Παράταση έναρξης της Ολομέλειας για Προϋπολογισμό
  • [03] Η Ουκρανία υποστηρίζει λύση στη βάση αρχών
  • [04] Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Επιτόπιοι έλεγχοι στις ΚΕΠΕΥ

  • [01] Πρόεδρος: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση

    Τη διαβεβαίωση ότι ``θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της λύσης, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, για τη δημιουργία μιας νέας ελπιδοφόρας προοπτικής, για την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για να μην καταντήσει το Κυπριακό, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Κώστας Γενάρης, `το απόβλητο της ιστορίας` ``, έδωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Γενάρη ``Περί Κύπρου Αλήθειες``, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, ``σε μιαν περίοδο που το δημοσιογραφικό λειτούργημα περνά μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης, με τον κίνδυνο οι αξίες και η ποιότητα να θυσιαστούν στο βωμό των σκοπιμοτήτων, άνθρωποι όπως ο Κώστας Γεννάρης αποτελούν πρότυπο, πρότυπο διερευνητικής δημοσιογραφίας, εμβάθυνσης στα γεγονότα, σύνθεσης απόψεων, δημιουργικής αξιοποίησης του λόγου και πάνω από όλα σεβασμού στο λειτούργημα που ασκεί``.

    ``Είναι πεποίθησή μου ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος σήμερα σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι συνδεδεμένη με την κρίση του λειτουργήματος του δημοσιογράφου και της πλήρους και στυγνής εμπορευματοποίησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σωστοί και δημιουργικοί δημοσιογράφοι, και ιδιαίτερα το έργο το οποίο παράγουν, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πολιτικής και θεσμικής κρίσης``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στο βιβλίο ο Κώστας Γεννάρης συμπυκνώνει άρθρα τα οποία δημοσιεύτηκαν κατά την περίοδο 2003-2009 στην εφημερίδα ``Φιλελεύθερος``, προσθέτοντας ότι ``βασική συνιστώσα των κειμένων του, η οποία τέμνει οριζόντια όλα τα κείμενα του, είναι η ανάγκη για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, αποδεκτή από τον κυπριακό λαό και η οποία θα γεννά προοπτική για το μέλλον``.

    ``Αυτή η ανάγκη οδηγεί τον συγγραφέα σε μιαν πραγματιστική προσέγγιση των εξελίξεων στο Κυπριακό, μακριά από ανέξοδες ρητορείες, εθνικιστικές εξάρσεις και ανέφικτες προσεγγίσεις. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει την ανάγκη η λύση να σέβεται συγκεκριμένες αρχές. Οπως ο συγγραφέας σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου του, τα δεδομένα που διαμορφώνει η έλευση του χρόνου δημιουργούν τη πιεστική ανάγκη να κλείσει η στρόφιγγα του εποικισμού και να περιοριστεί η επιρροή της Τουρκίας στους Τουρκοκύπριους. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού. Αυτή η προσέγγιση μας βρίσκει σύμφωνους``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``βασική συνιστώσα της προσέγγισης μας είναι η εκτίμηση ότι η διχοτόμηση είναι καταστροφή για την πατρίδα και το λαό μας`` και πρόσθεσε ότι ``τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και με τις συνεχείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, έχουμε αποδείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο τόσο την αποφασιστικότητα όσο και τη βούλησή μας για λύση το συντομότερο δυνατό``.

    ``Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Εάν παρ ελπίδα δεν φτάσουμε σε λύση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αυτό θα οφείλεται αποκλειστικά στην αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας``, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ``εμείς διαφωνούμε έντονα με φωνές στην ελληνοκυπριακή πλευρά οι οποίες, είτε ξεκάθαρα είτε συγκεκαλυμμένα, υιοθετούν τη διχοτόμηση ή τη συνέχιση του σημερινού διαιρετικού στάτους κβο ως τη λύση του Κυπριακού``.

    ``Συνήθως τέτοιους είδους προσεγγίσεις βρίσκονται καλά κρυμμένες πίσω από `υπερπατριωτικούς λόγους` και εθνικιστικά παραληρήματα. Αυτό δυστυχώς συνέβηκε και το 1974 με το σχεδιασμό και εκτέλεση του δίδυμου εγκλήματος του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής``, είπε.

    [02] Παράταση έναρξης της Ολομέλειας για Προϋπολογισμό

    Συνέρχεται εκτάκτως το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών προκειμένου να συζητήσει τις τροπολογίες που κατατέθηκαν εκ μέρους των κομμάτων επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2012.

    Η συνεδρία πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στην οποία παρών ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Ο Υπουργός και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής αναμένοντας την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών και την έναρξη ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος της τελικής συζήτησης και ψηφοφορίας επί του Κρατικού Προϋπολογισμού.

    [03] Η Ουκρανία υποστηρίζει λύση στη βάση αρχών

    Τη σταθερή υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Βουλής (Verkhovna Rada) Volodymyr Lytvyn, προσθέτοντας ότι η χώρα του αναμένει τη λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, της ΕΕ και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    O κ. Lytvyn, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του ουκρανικού Κοινοβουλίου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε από την πλευρά του τον κ. Lytvyn για τη σταθερή συμπαράσταση του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης της Ουκρανίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μιας λύσης του Κυπριακού, που θα στηρίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

    [04] Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Επιτόπιοι έλεγχοι στις ΚΕΠΕΥ

    Επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία των Κυπριακών Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), παγκύπρια, άρχισαν από την Πέμπτη λειτουργοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την συμμόρφωση των ΚΕΠΕΥ με τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές πηγάζουν από τη νομοθεσία.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι έχουν αρχίσει από χθες Πέμπτη στη βάση προγράμματος που έχει καταρτιστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο οποίο αναφέρονται κάποιες εταιρείες που χρήζουν ελέγχου, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη διενεργηθεί έλεγχοι σε δύο ΚΕΠΕΥ στη Λευκωσία και μία στη Λάρνακα.

    ``Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσα στα πλαίσια της εξουσίας που του παρέχει ο νόμος αποφάσισε τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στα γραφεία των ΚΕΠΕΥ για να ελέγξει τη συμμόρφωση τους με τη νομοθεσία``, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

    Σημείωσε ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στις επόμενες ημέρες, βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 December 2011 - 18:29:12 UTC