Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξο το 2012, δηλώνει ο Πρόεδρος
  • [02] Δανέζικη Προεδρία ΕΕ: Η ΕΕ να εξέλθει από την κρίση
  • [03] Ετοιμη η Λευκωσία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας λέει ο ΥΠΑΜ
  • [04] Αναλαμβάνει δράση το Υπ. Υγείας για τα εμφυτεύματα

  • [01] Αισιόδοξο το 2012, δηλώνει ο Πρόεδρος

    Οι ημέρες είναι δύσκολες, το 2012 θα είναι αισιόδοξος χρόνος, αλλά ταυτόχρονα και πολύ δύσκολος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό καρκινοβατούν, η Κύπρος θα κατέχει την προεδρία της ΕΕ, οι απειλές της Τουρκίας δίνουν και παίρνουν, και άρα ``δεν μπορεί να έχουμε ενός χρόνου προεκλογική αντιπαράθεση για τις προεδρικές εκλογές``.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του στην επίσημη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, στη Λέσχη Αξιωματικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``η Εθνική Φρουρά είναι ο μαχητικός βραχίονας της όποιας Κυβέρνησης της Δημοκρατίας για την επικράτηση της ειρήνης και έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα`` και ότι ``χωρίς την Εθνική Φρουρά θα αλώνιζε η επεκτατική δύναμη που λέγεται Τουρκία``.

    Πρόσθεσε ότι ``έχουμε να κάνουμε με έναν αντίπαλο που τον χαρακτηρίζει η αλαζονεία και ένας ανατολίτικος τρόπος εκτίμησης των εξελίξεων, την ώρα που όλη η υφήλιος θεωρεί πως αυτή η Τουρκία καταγράφει τον τελευταίο καιρό σημαντικές επιτυχίες τόσο για τον εαυτό της εσωτερικά όσο και στην περιοχή``.

    ``Αντί αυτές οι επιτυχίες να κάνουν την πολιτική ηγεσία της χώρας να εμφανίζεται ως μια σύγχρονη και ανανεωτική ηγεσία, δυστυχώς την έκαναν να εμφανίζεται όπως ήταν κάποτε η οθωμανική Τουρκία των Σουλτάνων. Αρα, χρειάζεται σοβαρή μελέτη της τουρκικής πολιτικής από την πολιτική και από τη στρατιωτική μας ηγεσία, για να χαράξουμε τις στρατηγικές εκείνες με βάση τις οποίες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλαζονεία και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και επεσήμανε ότι ``δυστυχώς η Τουρκία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τους Τουρκοκύπριους και, με πρόσχημα δήθεν την ασφάλεια τους, εισέβαλε στο νησί μας και κατέχει 37% του εδάφους του``.

    ``Η Τουρκία θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ανθρώπινα όντα δεύτερης κατηγορίας, για αυτό και κουβαλά δεκάδες χιλιάδες έποικους και προσπαθεί να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου, όχι μόνο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά ευρύτερα της Κύπρου``, είπε.

    Ανέφερε ότι στόχος του Τούρκου Πρωθυπουργού φαίνεται να είναι ``να κουβαλήσει στην Κύπρο τόσες χιλιάδες έποικους ούτως ώστε να ισοβαθμήσει σε πληθυσμό την κατεχόμενη με την ελεύθερη Κύπρο``, πράγμα που καθιστά ``την τραγωδία ακόμη πιο σκληρή, πιο δύσκολη και εξοντωτική πρώτα από όλα για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας``.

    ``Εχουμε και εμείς καθήκον ως πολιτική ηγεσία να κατανοήσουμε ότι με μια Τουρκία η οποία ασκεί επεκτατική πολιτική δεν μπορεί να είμαστε πολυδιασπασμένοι στο εσωτερικό μέτωπο. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε συμπεριφορές και τουλάχιστον να έχουμε το ελάχιστο της αλληλοκατανόησης και της κοινής δράσης``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``οι ημέρες είναι δύσκολες, το 2012 θα είναι αισιόδοξος χρόνος, αλλά ταυτόχρονα και πολύ δύσκολος``, προσθέτοντας ότι ``οι συνομιλίες καρκινοβατούν, θα έχουμε την προεδρία της ΕΕ, οι απειλές της Τουρκίας δίνουν και παίρνουν, άρα δεν μπορεί να έχουμε ενός χρόνου προεκλογική αντιπαράθεση για τις προεδρικές εκλογές``.

    ``Εχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί, αν θέλει, και πέντε χρόνια πριν από προεδρικές εκλογές, να εργάζεται και να δρα με στόχο τις επόμενες. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα εθνικά μας συμφέροντα``, είπε.

    Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ``να προσπαθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο να δώσουμε ένα μήνυμα ενωτικό προς τα έξω, ένα μήνυμα σύμπνοιας και κοινής δράσης``.

    ``Σας διαβεβαιώνω ότι όταν μιλούμε στο εξωτερικό, προσπαθώντας να πείσουμε για το καλό της υπόθεσης μας και την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό πολύ σύντομα, διότι εμείς έχουμε όλη την καλή θέληση για να λυθεί το Κυπριακό, εκφράζονται αμφιβολίες και επικαλούνται την πολιτική διάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο. Δεν είναι κινδυνολογία αυτό. Είναι η πραγματικότητα. Οπως έχει καθήκον η Εθνική Φουρά να είναι ενωμένη, και όντως είναι και σας συγχαίρω για αυτό, χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε και οι πολιτικές δυνάμεις

    [02] Δανέζικη Προεδρία ΕΕ: Η ΕΕ να εξέλθει από την κρίση

    Η Δανέζικη Προεδρία της ΕΕ, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2012, επιθυμεί να κάνει μια σημαντική συμβολή στο να καταφέρει η ΕΕ να εξέλθει από την παρούσα οικονομική κρίση, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Δανή Πρέσβειρα στην Κύπρο Κρίστεν Γκίλαν, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας στην ΕΕ.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Γκίλαν ανέφερε πως η χώρα της μπορεί να μην είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά ανησυχεί για το βάθος της κρίσης στην Ευρωζώνη, όπως και τα κράτη μέλη της. Ανέφερε πως φιλοδοξία της Δανέζικης Προεδρίας είναι να βοηθήσει την Ευρώπη να γίνει οικονομικά βιώσιμη, δίνοντας έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δυνατότερη ρύθμιση του οικονομικού τομέα.

    Αναφερόμενη στην απόφαση της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, η κ. Γκίλαν υπενθύμισε τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτό το θέμα, σημειώνοντας πως «είμαστε μέρος αυτών συμπερασμάτων».

    Είπε πως το κατά πόσον η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ εξαρτάται από τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και την Τουρκία την ίδια. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, αλλά τα πράγματα μπορεί ασφαλώς να αλλάξουν. Η δανέζικη κυβέρνηση υποστηρίζει το στόχο της ένταξης της Τουρκίας και θέλουμε να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και να συμβάλουμε σε ένα θετικό διάλογο με την Τουρκία, σημείωσε.

    [03] Ετοιμη η Λευκωσία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας λέει ο ΥΠΑΜ

    Την ετοιμότητά του δηλώνει το Υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει με επάρκεια και να διαχειρισθεί με σύνεση και δημιουργικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ``τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας και να υπηρετήσει θετικά τη συλλογική ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης``.

    ``Η Κύπρος``, είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, ``αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, καθώς η Δανία, η οποία θα προεδρεύει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ``.

    ``Συγκεκριμένα``, πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, ``το Υπουργείο Αμυνας, κατά το επόμενο εξάμηνο, θα αναλάβει την Προεδρία του μηχανισμού `Αθηνά`, που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων``.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Ηλιάδη, η Κυπριακή Δημοκρατία ``θα αναλάβει καθήκοντα αναπλήρωσης του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου, που είναι το όργανο που μελετά και προωθεί τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ, καθώς και της Προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας Εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ``.

    [04] Αναλαμβάνει δράση το Υπ. Υγείας για τα εμφυτεύματα

    Στο Υπουργείο Υγείας θα παραδώσουν τα μέλη της Εταιρείας πλαστικής, επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής, εντός μίας εβδομάδας, τα στοιχεία των περιπτώσεων γυναικών οι οποίες υποβλήθηκαν σε προσθετική στήθους, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν εμφυτεύματα τύπου ΡΙΡ και Μ.

    Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει την καταγραφή των συγκεκριμένων περιστατικών μέσω της τηλεφωνικής γραμμής (22604288), ενώ εντός δύο μηνών θα διαθέσει στους πλαστικούς χειρουργούς λογισμικό για την καταγραφή όλων των περιπτώσεων στις οποίες χρησιμοποιούνται ελεγχόμενα εμφυτεύματα κατηγορίας 2Β και 3.

    Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν στη διάρκεια κοινής σύσκεψης μεταξύ αρμοδίων του Υπουργείου και εκπροσώπων της Εταιρείας πλαστικής χειρουργικής.

    Ο αρμόδιος Υπουργός, Σταύρος Μαλάς, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε, ότι τα μέλη της Εταιρείας πλαστικής χειρουργικής «εντός μίας βδομάδας θα δώσουν στοιχεία για όλα τα περιστατικά τα οποία έχουν διαχειριστεί και στα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα ενθέματα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 2 January 2012 - 14:29:10 UTC