Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρία Υπουργικής Επιτροπής για υδρογονάνθρακες
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου με ηγεσία Ελλάδας
  • [03] Αποζημιώσεις στην ΑΗΚ για Βασιλικό
  • [04] Γενική Συνέλευση ΟΣΕΛ

  • [01] Συνεδρία Υπουργικής Επιτροπής για υδρογονάνθρακες

    Συνέρχεται την Τρίτη η Υπουργική Επιτροπή για το θέμα των υδρογονανθράκων για να καθορίσει τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

    Όπως ανέφερε η κ. Αντωνιάδου, η πλατφόρμα ``Ομηρος`` της Noble Energy αναμένεται να αποχωρήσει από το τεμάχιο 12 περί τα τέλη της εβδομάδας, καθώς οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης έχουν ολοκληρωθεί.

    Την πλατφόρμα επισκέφθηκε την Παρασκευή ομάδα πέντε τεχνοκρατών, από τα Υπουργεία Εμπορίου, Γεωργίας και Εργασίας, για να διασφαλίσει ότι έχουν τηρηθεί όλες οι συμφωνημένες διαδικασίες αναφορικά με την ερευνητική γεώτρηση.

    ``Οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης έχουν ολοκληρωθεί. Αυτές τις ημέρες σφραγίζεται η γεώτρηση και το γεωτρύπανο αποχωρεί γύρω στο τέλος της εβδομάδας``, είπε, προσθέτοντας ότι το επόμενο στάδιο είναι η γεώτρηση αξιολόγησης.

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου με ηγεσία Ελλάδας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, με τους οποίους αντάλλαξε ευχές με την ευκαιρία της νέας χρονιάς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο Παπούλια και με τον Πρωθυπουργό Παπαδήμο επαναβεβαιώθηκαν οι αδελφικές σχέσεις και η στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Ελλάδας όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας επανέλαβαν τη στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο και προς τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησης για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και στην επανένωση της Κύπρου.

    σχέσεις της με την ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, η κ. Γκίλαν υπενθύμισε τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτό το θέμα, σημειώνοντας πως «είμαστε μέρος αυτών συμπερασμάτων».

    Είπε πως το κατά πόσον η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ εξαρτάται από τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και την Τουρκία την ίδια. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, αλλά τα πράγματα μπορεί ασφαλώς να αλλάξουν. Η δανέζικη κυβέρνηση υποστηρίζει το στόχο της ένταξης της Τουρκίας και θέλουμε να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και να συμβάλουμε σε ένα θετικό διάλογο με την Τουρκία, σημείωσε.

    [03] Αποζημιώσεις στην ΑΗΚ για Βασιλικό

    Ξεκίνησε η σταδιακή καταβολή των αποζημιώσεων εκ μέρους των αντασφαλιστών προς την ΑΗΚ για την επιδιόρθωση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Αρχής Χάρη Θράσου. Ο κ. Θράσου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε παράλληλα ότι η επιδιόρθωση των ζημιών στο Βασιλικό, από την έκρηξη στο Μαρί, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στις μονάδες 4 και 5, με τη μονάδα 5 να αναμένεται σε πλήρη λειτουργία το ερχόμενο καλοκαίρι.

    «Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αποδεχθεί την ευθύνη και ξεκίνησαν τις πληρωμές», ανέφερε ο κ. Θράσου, συμπληρώνοντας ότι το συμβόλαιο με τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν προνοεί κατ αποκοπήν ποσό αποζημίωσης, αλλά την κάλυψη των τιμολογίων για τα έξοδα της επιδιόρθωσης των ζημιών. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, η Αρχή εισπράττει βάσει του συμβολαίου ποσά ανάλογα με τα έξοδα που γίνονται και πρόσθεσε ότι οι πληρωμές καταβάλλονται σταδιακά.

    Οσον αφορά το τελικό ύψος των ζημιών, ο κ. Θράσου είπε ότι αυτό υπολογίζεται στα 300-350 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια, καθώς οι ζημιές εκτιμώνται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης του σταθμού. Συμπλήρωσε ότι το πόσο των 700 εκ. ευρώ που αναφέρθηκε αρχικά σε σχέση με το ύψος των ζημιών δεν αφορούσε εκτίμηση της ΑΗΚ, αλλά των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ που είχαν επισκεφτεί το Βασιλικό το καλοκαίρι του 2011. «Η ΑΗΚ ουδέποτε επίσημα μέχρι τώρα έκανε οποιαδήποτε εκτίμηση», πρόσθεσε.

    Ανέφερε εξάλλου ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εργασίες επιδιόρθωσης στις μονάδες 4 και 5, με τις εργοληπτικές εταιρίες να εργάζονται σε όλα τα κτίρια του σταθμού που χρήζουν επιδιόρθωσης. Οπως είπε, η μονάδα 5, καθώς και μέρος της μονάδας 4, που έχει υποστεί μεγαλύτερη βλάβη από την έκρηξη στο Μαρί, θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Συνέχισε, λέγοντας ότι η μονάδα 4 θα δοθεί για χρήση μερικούς μήνες αργότερα, ενώ ακολούθως θα προχωρήσει η αποκατάσταση των μονάδων 1 έως 3.

    [04] Γενική Συνέλευση ΟΣΕΛ

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) συγκάλεσαν έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη στην πλατεία Σολωμού, με την ελπίδα όπως μέχρι αυτή την ώρα υπάρξουν εξελίξεις που βοηθούν ώστε να προτείνουν, στους επ αόριστο απεργούντες υπαλλήλους, τερματισμό των απεργιακών μέτρων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Αθως Ελευθερίου.

    Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των απεργών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τη Διεύθυνση και τη Διοίκηση της εταιρείας και με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, με στόχο να καταβληθεί στην εταιρεία κάποιο ποσό που να επιτρέπει την καταβολή του 12ου μισθού στους υπαλλήλους για να τερματισθεί σε πρώτο στάδιο η απεργία, και στη συνέχεια να συζητηθούν τόσο η διαφορά της εταιρείας με το Υπουργείο όσο και η διαφορά της εταιρείας με τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά την τήρηση της συλλογικής σύμβασης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 January 2012 - 10:29:11 UTC