Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν οι διαφορές στις συνομιλίες
  • [02] Ντάουνερ: Στόχος η συμφωνία στα ουσιώδη θέματα
  • [03] Η Κύπρος θα αναλάβει την Ατυπη Συνάντηση ΥΠΑΜ της ΕΕ
  • [04] Κανονικά τα δρομολόγια ΟΣΕΛ από την Πέμπτη

  • [01] Παραμένουν οι διαφορές στις συνομιλίες

    Οι διαφορές παραμένουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, την Τετάρτη.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``επαναλάβαμε εαυτούς και τις θέσεις, οι δύο πλευρές``. ``Οι διαφορές παραμένουν, η δε έκκληση από τα Ηνωμένα Εθνη, φυσιολογικά, να εντείνουμε τις προσπάθειες μας να έχουμε πριν το Green Tree κάποια πρόοδο, κάποια αποτελέσματα``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δηλώνοντας την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προχωρήσει ``αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θέλει η μια πλευρά να επιβάλει τη θέληση της πάνω στην άλλη``.

    ``Οι θέσεις είναι ξεκάθαρες, έχουν γίνει τοποθετήσεις από δικής μας πλευράς και σε τουρκικά ΜΜΕ, γνωρίζετε τις θέσεις τις οποίες έχω επαναδιατυπώσει και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και προς την κατεύθυνση του κ. Ερογλου``, πρόσθεσε. Περισσότερο, συνέχισε, εναπόκειται - είμαι σίγουρος γι αυτό - στην άλλη πλευρά, όχι να βάλει νερό στο κρασί της, να επανέλθει σε αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί``.

    Οπως είπε, ``δεν μπορούμε πράγματα που έχουν συμφωνηθεί να τα αναθεωρεί, να στρεψοδικεί η τ/κ πλευρά και να ψαχνόμαστε να βρούμε συμβιβασμό πάνω σε αυτό το οποίο έχει μετακινηθεί η τ/κ πλευρά``. Ανέφερε ότι ``αυτή είναι η κατάσταση`` και ``δεν είναι γοητευτική εν πάση περιπτώσει``.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ``συζητούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ των βασικών συμβούλων των δύο πλευρών και διαδικαστικά ζητήματα του αυριανού δείπνου, το οποίο θα παραθέσουμε από κοινού στην ομάδα των ΗΕ`` και ``δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα``.

    ``Το κλίμα πάντοτε με τον κ. Ερογλου δεν είναι δυσάρεστο και ήταν η πρώτη συνάντηση το νέο χρόνο και φυσιολογικά αντηλλάγησαν και ευχές πάνω στα ζητήματα του νέου χρόνου και των προσδοκιών των δύο πλευρών για λύση στο Κυπριακό``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον αντηλλάγησαν δώρα, ανέφερε ότι ``δώρα αντηλλάγησαν προηγούμενα``, ενώ κληθείς να πει αν είναι βέβαιο ότι θα γίνει το δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε γιατί να μην γίνει και σημείωσε ότι είναι ``απόλυτα βέβαιο``.

    Σε παρατήρηση ότι τουρκικά ΜΜΕ, στα οποία έχει παραχωρήσει συνέντευξη τον φέρουν να έχει δηλώσει ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις επόμενες συναντήσεις, δεν υπάρχει λόγος να γίνει η συνάντηση στο Green Tree, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ανέφερε ``ότι δεν θα έχει νόημα - όχι δεν υπάρχει λόγος - η συνάντηση στο Green Tree με την έννοια ότι θα πάμε εκεί να κάνουμε τί; Να επαναλάβουμε ξανά τον εαυτό μας;``.

    ``Δεν είπα ότι η ε/κ πλευρά σε τέτοια περίπτωση θα αρνηθεί να πάει``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διερωτήθηκε ``γιατί να αρνηθούμε να πάμε``. ``Ασφαλώς θα πάμε και θα πούμε και εκεί τις θέσεις μας και θα εκφράσουμε και εκεί την καλή μας θέληση και τη βούλησή μας για λύση στο Κυπριακό``, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ζήτησε ``να μην γίνει λανθασμένη ερμηνεία του δεν έχει νόημα``. ``Το είπα και σήμερα στη συνάντηση. Είπα προς τι να πάμε στο Green Tree;. Ηταν φιλοσοφικό ερώτημα. Το εννοώ βέβαια, αλλά εμείς δεν έχουμε διάθεση να πούμε ότι αρνούμαστε να πάμε. Δεν θέλουμε να δώσουμε επιχειρήματα στον οποιονδήποτε να μας κατηγορήσει ότι γυρεύαμε ευκαιρία να αποδράσουμε και αποδράσαμε``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν είναι ακριβές το ότι οι δύο πλευρές θα καταθέσουν θέσεις σε σχέση με συγκλίσεις και αποκλίσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``είναι ακριβές``, προσθέτοντας ότι ``δεν έχει γίνει ακόμη κάτι τέτοιο`` και ``προετοιμαζόμαστε για το Green Tree``. Σε ερώτηση αν θα κατατεθούν στο Green Tree οι θέσεις αυτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ``πιθανόν (να κατατεθούν) και πριν να πάμε εκεί`` και διαβεβαίωσε ότι ``δεν υπάρχει κάτι καινούριο με την έννοια ότι είναι σχέδιο λύσης - και πάλι προσπαθώ να προκαταλάβω ερμηνείες και παρερμηνείες``. Θα διατυπώσουν, συνέχισε, ``τις θέσεις τους οι δύο πλευρές πάνω στα ζητήματα που θεωρούνται οι βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος``.

    Κληθείς να διευκρινίσει αναφορά του στην τουρκική εφημερίδα ``Χουριέτ`` για συνάντηση του ιδίου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``έχω ερωτηθεί και βεβαίως απάντησα δια των πράξεων μου του παρελθόντος και επαναβεβαίωσα την ετοιμότητα μου να συναντηθώ με κ. Ερντογάν``.

    ``Εχω ξαναπεί στο παρελθόν και πρόσωπο με πρόσωπο είπα στον κ. Ερντογάν να συναντηθούμε, να μου δώσει αυτή τη δυνατότητα συνάντησης ανεπίσημα, αν θέλετε, χωρίς να γίνεται λόγος για αναγνώριση, για να του εξηγήσω ποιο είναι το όραμά μου, το όραμα της δικής μας πλευράς για επίλυση του Κυπριακού το οποίο όραμα καλύπτει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τα συμφέροντα της``, πρόσθεσε. ``Εγώ λέγω ότι το δικό μας όραμα για επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, καλύπτει και την Τουρκία και τα δικά της συμφέροντα``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] Ντάουνερ: Στόχος η συμφωνία στα ουσιώδη θέματα

    Στόχος είναι στη δεύτερη συνάντησή τους στο Green Tree στα τέλη Ιανουαρίου οι δυο ηγέτες να φθάσουν σε συμφωνία πάνω στα ουσιώδη θέματα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών την Τετάρτη, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ είπε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Green Tree τότε εξ ορισμού θα υπάρχει αδιέξοδο και ο ΓΓ θα πρέπει να σκεφτεί τα επόμενα βήματα και να συζητήσει με τους ηγέτες για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε πως κατά τη συνάντηση έδωσαν έμφαση στη συζήτηση για την επικείμενη συνάντηση στο Green Tree που θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Ιανουαρίου, την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την πρώτη συνάντηση στο Green Tree μέχρι τώρα, τις προσδοκίες των Ηνωμένων εθνών για τη δεύτερη συνάντηση στο εκεί και τη δουλειά που πρέπει να γίνει από τώρα μέχρι τη συνάντηση αυτή καθώς και στο τέλος της.

    «Απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τώρα και έτσι υπάρχει

    πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει αυτή την περίοδο», σημείωσε. Ανέφερε πως την Τετάρτη το απόγευμα θα συναντηθεί με τον κ. Ερογλου και την Πέμπτη με τον κ. Χριστόφια, οι δυο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ενώ θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις με τις δυο πλευρές κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας. Τις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρχει πολλή δουλειά και προσβλέπουμε σε αυτήν, ανέφερε.

    [03] Η Κύπρος θα αναλάβει την Ατυπη Συνάντηση ΥΠΑΜ της ΕΕ

    Η Κύπρος θα αναλάβει την Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της ΕΕ, που θα γίνει κατά την Δανέζικη Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέχθηκαν σε σχέση με τη στάση του αναφορικά με το θέμα σύγκλησης του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι όταν κάποιος ψάχνει αφορμές θα βρει τρόπους να κατηγορήσει, διότι, όπως είπε, ``έχει ορισμένους οι οποίοι αφορμολοούνται να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση``.

    ``Δεν υπάρχει θέμα. Θα γίνουν τα πράγματα φυσιολογικά, όπως γίνονται παντού και πάντοτε``, πρόσθεσε. Ανέφερε ότι ``η Δανέζικη Προεδρία επειδή και ας μην παρεξηγηθεί αυτό - θέλει παραπάνω από το κανονικό το ΝΑΤΟ, αρνείται να πάρει μέρος στις Ατυπες Συναντήσεις για την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας και συνήθως αναλαμβάνει η επόμενη χώρα``.

    Πρόσθεσε ότι ``θα αναλάβει η Κύπρος αυτή την Ατυπη Συνάντηση, η οποία πέφτει στο μερτικό της Δανέζικης Προεδρίας και θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου``. ``Η δική μας η υποχρέωση είναι στο πλαίσιο της δικής μας προεδρίας να κάνουμε μια επίσημη συνάντηση και θα την κάνουμε``, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ``όλα αυτά είναι αποκύημα φαντασίας περί άρνησης του Προέδρου``. ``Αν έρθουν εδώ δεν θα μας πουν να μπούμε στο ΝΑΤΟ εν πάση περιπτώσει``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν η Σύνοδος θα γίνει στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``το αν θα γίνει στην Κύπρο ή αλλού, δεν είναι η μόνη περίπτωση που θα γίνει και αλλού``, προσθέτοντας ότι ``δεν σηκώνει το βάρος όλων των Ατυπων Συναντήσεων η Κύπρος, όπως γίνεται και με τη Δανέζικη Προεδρία και με άλλες Προεδρίες``.

    [04] Κανονικά τα δρομολόγια ΟΣΕΛ από την Πέμπτη

    Κανονικά θα λειτουργήσουν από την Πέμπτη το πρωί, τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΣΕΛ αφού η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον ΟΣΕΛ ενέκρινε την Τετάρτη κατ αρχήν συμφωνία που συνομολόγησαν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ μαζί με την εταιρεία.

    Ωστόσο, οι διαφορές όσον αφορά τη σύμβαση της εταιρείας με το κράτος παραμένουν, με τους υπεύθυνους της εταιρείας να εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτές θα επιλυθούν.

    Εκκληση προς τον ΟΣΕΛ και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Αθως Ελευθερίου όπως επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους ως το τέλος του μήνα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ Παντελής Σταύρου έκανε λόγο για δημιουργία προηγούμενου με τη συμπερίληψη πρόνοιας στη συμφωνία για πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της απεργίας, προειδοποιώντας για εκ νέου απεργιακά μέτρα σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής των εργαζομένων στο τέλος του μήνα.

    «Εκ μέρους του ΟΣΕΛ θα θέλαμε να ανακοινώσουμε κι επίσημα ότι έχουμε έρθει σε συμφωνία με τις συντεχνίες για να ξεκινήσουν άμεσα δουλειά οι εργαζόμενοι», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την κατ αρχήν συμφωνία στα γραφεία του ΟΣΕΛ στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του Ιορδάνης Ιορδάνους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 4 January 2012 - 14:29:13 UTC