Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΓΓ θα προσπαθήσει να πετύχει πρόοδο σε κάποια κεφάλαια
  • [02] Τηλεφωνικές επικοινωνίες Δήμα με Χριστόφια και Μπαν

  • [01] Ο ΓΓ θα προσπαθήσει να πετύχει πρόοδο σε κάποια κεφάλαια

    Τα μέλη της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και Τουμάζος Τσελεπής που βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησαν την Πέμπτη τις επαφές τους στην έδρα του ΟΗΕ με συνάντηση που είχαν με τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε. Στις συναντήσεις συμμετέχει κι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ. Σε δήλωσή του, ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου ανέφερε ότι με τον κ. Πάσκοε συζήτησαν τις σκέψεις των Ηνωμένων Εθνών σε ότι αφορά τη διεξαγωγή της συνάντησης στο Greentree.

    «Δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί τα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών. Ομως αναμένεται ότι ο γενικός γραμματέας θα περάσει μεγάλο μέρος των δύο ημερών μαζί με τους δύο ηγέτες, προσπαθώντας να επιτύχει πρόοδο σε συγκεκριμένα κεφάλαια», είπε ο κ. Αιμιλίου.

    Οπως διευκρίνισε, η οριστικοποίηση του προγράμματος από μέρους των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να γίνει αύριο. Οι επαφές των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας θα συνεχιστούν με μονίμους αντιπροσώπους και εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών, καθώς και άλλα μέλη της Γραμματείας. Το σημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις με τη Ρωσία και τη Γαλλία και το αυριανό με τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη αύριο το μεσημέρι (τοπική ώρα). H επίσημη έναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με οδηγίες που εστάλησαν στους ανταποκριτές, θα ξεκινήσουν το πρωί της Δευτέρας. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας ο ειδικός σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους και την πορεία των συνομιλιών.

    Η επίσημη λήξη των συνομιλιών θα γίνει το πρωί της Τετάρτης, με τη δήλωση που θα κάνει ο γενικός γραμματέας στην έδρα του ΟΗΕ, πλαισιωμένος από του δύο ηγέτες.

    [02] Τηλεφωνικές επικοινωνίες Δήμα με Χριστόφια και Μπαν

    Τηλεφωνική επικοινωνία με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια είχε την Πέμπτη, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ενόψει της επικείμενης συνάντησης στο Greentree της Νέας Υόρκης.

    Στις συνδιαλέξεις που είχε ενόψει των συνομιλιών της Νέας Υόρκης, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού, για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Κυπρίους, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Την ίδια στιγμή ο κ. Δήμας σημείωσε την ανησυχία του για τις επανειλημμένες υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ως προς βασικές πτυχές της λύσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να υπάρξει απόκλιση από το πλαίσιο που ορίζουν οι ίδιες οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και οι μέχρι τώρα συμφωνίες των δύο πλευρών.

    Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Χριστόφια ο κ. Δήμας αντάλλαξε απόψεις και πληροφορίες στο πλαίσιο του στενού συντονισμού που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Δήμας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια, ενόψει της συνάντησης στο Greentree και εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο και τις προσπάθειες για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 January 2012 - 20:29:11 UTC