Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφικτή μια συμφωνία στο Greentree, λέει ο Πρόεδρος της Κομισιόν
  • [02] ΥΠΕΣ: Ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέχρι το 2015
  • [03] Επιδείνωση κλιματικών συνθηκών στην ανατολική Μεσόγειο

  • [01] Εφικτή μια συμφωνία στο Greentree, λέει ο Πρόεδρος της Κομισιόν

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε, με την ευκαιρία των συνομιλιών της Νέας Υόρκης υπό την αιγίδα του Ηνωμένων Εθνών, τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου.

    «Χαιρετίζω θερμώς την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν να συγκαλέσει αυτή τη συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στη Νέα Υόρκη», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μπαρόζο.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αυτή η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα δίνει την ευκαιρία στους δύο ηγέτες σε αυτή τη σημαντική φάση της διαδικασίας να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση, διορατικότητα και αποφασιστικότητα, και να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου.

    «Συμμερίζομαι την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας και ότι μια συμφωνία είναι εφικτή», αναφέρει ο κ. Μπαρόζο.

    [02] ΥΠΕΣ: Ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέχρι το 2015

    Μέχρι το 2015 θα υπάρχει μια συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία θα περιλαμβάνει πλήρη αποκατάσταση των σκυβαλότοπων, πλήρη ανάκτηση των υλικών, καθώς και διαδικασίες παραγωγής ενέργειας, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Ο κ. Συλικιώτης χαρακτήρισε το 2012 χρονιά σταθμό για τα πιο πάνω θέματα, αφού μπαίνει στην τελική φάση η υλοποίησής της στρατηγικής του Υπουργείο για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Πρόσθεσε ότι την αμέσως επόμενη χρονιά θα προκηρυχτούν προσφορές και θα αρχίσει η κατασκευή των περισσότερων έργων υποδομής.

    Τα έργα αυτά είναι οι μονάδες ανακύκλωσης σε Λευκωσία και Λεμεσό, καθώς και τα υποστηρικτικά προς αυτές έργα που είναι οι διαμετακομιστικοί σταθμοί, η αποκατάσταση των σκυβαλότοπων στις Επαρχίες Πάφου, Λάρνακας, Αμμοχώστου, τα παγκύπρια δίκτυα πράσινων σημείων και οι μονάδες ανακύκλωσης αδρανών υλικών. Παράλληλα θα προχωρεί η δημιουργία της μονάδας καύσης για παραγωγή ενέργειας και η αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Πάφου σε ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η υλοποίηση της στρατηγικής για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι μονόδρομος για την Κύπρο, αφού πρέπει να περάσει σε μια νέα εποχή που να είναι πλήρως εναρμονισμένη με συνθήκες και συνήθειες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον αλλά και με τις υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θέτει ως βασική αρχή ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει».

    [03] Επιδείνωση κλιματικών συνθηκών στην ανατολική Μεσόγειο

    Ερευνα του Ινστιτούτου Κύπρου δεικνύει ότι οι κλιματικές συνθήκες στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο γενικότερα αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς επηρεάζονται και από την κυκλοφορία των ανέμων που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ροή από το βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Χειμώνα και των μουσώνων στη νότια Ασία το Καλοκαίρι.

    Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι η εργασία διεξάγεται από την ομάδα του καθηγητή Jos Lelieveld, η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες (Κύπριους και ξένους) με ειδίκευση στην ατμόσφαιρα και το κλίμα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο μελετά, με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, το παρελθόν, παρόν και μέλλον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις κλιματικές αλλαγές στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, ``τυγχάνει μεγάλης προβολής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ΕΣΕ).

    Το ερευνητικό έργο C8, του οποίου ηγείται ο Καθηγητής Jos Lelieveld, παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ΕΣΕ ως ιστορία επιτυχίας, μαζί με άλλα έργα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας, με την ευκαιρία της τελευταίας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 January 2012 - 16:29:13 UTC