Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπ. Οικονομικών: Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει εξαιρετικές

    προοπτικές

  • [02] Το Σύστημα Ασύλου συζήτησαν ΥΠΕΣ και Wikstrom

  • [01] Υπ. Οικονομικών: Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές

    Παρ` όλες τις αντιξοότητες και τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις, η κυπριακή οικονομία εδράζεται πάνω σε στερεές βάσεις και παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον, τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

    Σε ανακοίνωσή του σε σχέση με την απόφαση του Οίκου Αξιολόγησης Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ΒΒΒ-/F3, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, παρά την υποβάθμιση, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει εντός της αποδεκτής επενδυτικής περιοχής.

    Οπως σημειώνει, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αποφάσισε στις 27 Ιανουαρίου 2012 να υποβαθμίσει πέντε κράτη μέλη της Ευρωζώνης, που είχαν τεθεί υπό αρνητική παρακολούθηση στις 16 Δεκεμβρίου του 2011, ανάμεσα στα οποία είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης έχει υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒΒ σε ΒΒΒ- με αρνητική προοπτική.

    Το Υπουργείο αναφέρει ότι η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση διατηρείται στο επίπεδο F3, η αρνητική παρακολούθηση έχει αρθεί και ``παρά την υποβάθμιση, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει εντός της αποδεκτής επενδυτικής περιοχής``.

    Σημειώνει ακόμη ότι η βασική παράμετρος, με βάση τη σχετική ανακοίνωση του Οίκου Fitch, για την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών ενόψει της επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον οίκο, για το κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές με δικές τους ενέργειες ή εάν θα χρειαστούν κρατική στήριξη.

    Οσον αφορά την απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ο οίκος επισημαίνει ότι αυτή ήδη αντανακλάται στο επίπεδο αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

    Συμπληρώνει ότι ο Οίκος Fitch επισημαίνει επίσης ότι, παρόλο που δεν συμμερίζεται την εκτίμηση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012, εντούτοις η υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός.

    Επιπλέον, αναφέρει πως ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ουσιαστικά προ-χρηματοδοτήσει τις δανειοληπτικές ανάγκες της για το 2012.

    Οσον αφορά την αναθεώρηση της ΑΤΑ, ο Οίκος Fitch θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για το θέμα θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης για λήψη των αναγκαίων διαρθρωτικών μέτρων.

    Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι για τον Οίκο Fitch, τυχόν επιτυχής υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και εξασφάλιση από τον ιδιωτικό τομέα των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι, παρ` όλες τις αντιξοότητες και τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις, η κυπριακή οικονομία εδράζεται πάνω σε στερεές βάσεις και παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον.

    ``Η ικανότητα, εξωστρέφεια, εργατικότητα και ευελιξία του επιχειρηματικού κόσμου σε συνδυασμό με το ψηλό ποιοτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού και την κοινωνική συνοχή της Κύπρου αποτελούν σήμερα, όπως και στο παρελθόν, τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόοδο της οικονομίας``, σημειώνει.

    Με αυτό το δεδομένο, αναφέρει, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα προωθήσει σύντομα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων.

    Επιπλέον σημειώνει ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρακολουθεί συστηματικά τη διαχείριση των προκλήσεων του χρηματοοικονομικού συστήματος.

    Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την πεποίθηση ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα προγράμματα τους για την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων με δικές τους ενέργειες.

    ``Η εμπιστοσύνη του Υπουργείου Οικονομικών προς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αποδεικνύεται έμπρακτα με τις καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα στις οποίες προβαίνει συστηματικά η Κυβέρνηση``, επισημαίνεται.

    Οπως αναφέρει, η εμπιστοσύνη αυτή είναι αμοιβαία και αμφίδρομη και προσθέτει ότι ``είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ημέρα που αποφασιζόταν η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δημοπρασία Γραμματίων του Δημοσίου με τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία πρόσφεραν το 164% του ποσού που ζήτησε το Υπουργείο``.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναδιαμόρφωσης της ΑΤΑ που επισημαίνεται από τον Οίκο Fitch, το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει τη θέση ότι μέσα από έναν εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο θα επιτευχθεί η αναγκαία αναδιάρθρωση, διατηρώντας, παράλληλα, το θεμιτό και αναγκαίο πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης.

    [02] Το Σύστημα Ασύλου συζήτησαν ΥΠΕΣ και Wikstrom

    Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου που αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης με τη Σουηδή ευρωβουλευτή και μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Cecilia Wikstrom, η οποία είναι εισηγήτρια για τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο στο θέμα ασύλου και είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της ίδιας της ΕΕ να ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012.

    «Στην προσπάθειά μας αυτή, η στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου είναι πολύ σημαντική και σε αυτά τα πλαίσια θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία για να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και διαφορές που υπάρχουν», είπε, σημειώνοντας ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να τηρηθεί ο στόχος για ολοκλήρωση του θέματος μέχρι το τέλος του 2012.

    Στις δηλώσεις της, η κ. Wikstrom είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα ο Υπουργός καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου πριν το τέλος του έτους, ``όπως εξάλλου υποσχεθήκαμε στους πολίτες μας``.

    Εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο στόχος θα επιτευχθεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και ότι η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα είναι αποτελεσματική στον τομέα αυτό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 28 January 2012 - 10:29:13 UTC