Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΣ: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακό κέντρο Ευρώπης και

    περιοχής

  • [02] ΥΠΑΜ: Μόνο με ενότητα αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα προβλήματα
  • [03] Εκπρόσωπος: Η κυπριακή οικονομία εδράζεται σε στέρεες βάσεις
  • [04] Περιοδεία Διευθυντή Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων στα φράγματα της

    Πάφου


  • [01] ΥΠΕΣ: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακό κέντρο Ευρώπης και περιοχής

    Η δημιουργία Ενεργειακού Τερματικού Κέντρου για τα πετρελαιοειδή και του Κέντρου Υγροποίησης Φυσικού Αερίου που θα γίνουν στην περιοχή Βασιλικού, θα καταστήσουν την Κύπρο σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης, ενώ παράλληλα, λόγω και της γεωγραφικής θέσης του νησιού, μπορεί να γίνει κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου για τα πετρελαιοειδή της περιοχής, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε στο περιθώριο επίσκεψης στον χώρο ανέγερσης του Τερματικού Σταθμού Πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των προπαρασκευαστικών εργασιών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Τμημάτων Κτηματολογίου, Χωρομετρίας, Πολεοδομίας και Οικήσεως. Ο Υπουργός συνοδευόταν στην επίσκεψή του από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέα Ασιώτη και ανώτερα στελέχη των δύο Τμημάτων.

    Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «είμαστε εδώ που αναγεννιέται η ελπίδα για την Κύπρο και τον λαό μας, βλέπουμε μπροστά``, προσθέτοντας ότι ``εδώ σχεδιάζεται να γίνει ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο, το οποίο μας βάζει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, της περιοχής, αλλά και διεθνώς».

    Εξήγησε ότι η επίσκεψη στον συγκεκριμένο χώρο πραγματοποιήθηκε ``για να δούμε από κοντά, πέρα δηλαδή από τη μελέτη από τους χάρτες, πώς είναι η περιοχή μορφολογικά όπου σχεδιάζεται να γίνουν δύο σημαντικά ενεργειακά κέντρα``.

    ``Πρώτα είναι το Κέντρο Υγροποίησης Φυσικού Αερίου και είμαστε στη διαδικασία να αποφασίσουμε - σύντομα θα έχουμε συναντήσεις και με την Noble Energy - πώς αξιοποιούμε τα κοιτάσματα που είναι στην ΑΟΖ της Κύπρου που ανευρέθηκαν στο οικόπεδο 12 στη γεώτρηση Αφροδίτη», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «σύντομα θα βγούμε στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης» και σημείωσε πως «με τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, πέραν από τις ανάγκες της Κύπρου, μπορούμε να έχουμε σημαντικά κοιτάσματα για να διαθέσουμε στο διεθνές εμπόριο και αυτό είναι σημαντικό για την Ευρώπη γιατί είμαστε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα ενεργειακών πόρων», ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην ενεργειακή της επάρκεια.

    ``Αρα αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι αυτά που θα αποφασίσουμε και θα σχεδιάσουμε τους επόμενους μήνες. Μιλούμε για διεργασίες που θα πάρουν χρόνια να εκπληρωθούν και για μιαν επένδυση στο Ενεργειακό Κέντρο Υγροποίησης που θα ξεπεράσει ενδεχομένως τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ», είπε.

    Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι σήμερα μελετήθηκε και ο χώρος ανέγερσης του Ενεργειακού Τερματικού Κέντρου για τα πετρελαιοειδή και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οριστικά να φύγουν τα τερματικά που υπάρχουν στη Λάρνακα, αφού βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές``.

    ``Επισπεύδουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουν έτσι ώστε να οδηγήσουν σε συνεργασία, αφού το τερματικό θα γίνει σε συνεργασία με εταιρείες που έχουν μιαν παγκόσμια δραστηριότητα», είπε και πρόσθεσε πως ``βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία εδώ και περίπου ένα χρόνο``.

    ``Κάποιες εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και ελπίζω τους επόμενους μήνες να προχωρήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφασίσουμε για τον στρατηγικό συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα ανεγείρει το Τερματικό Πετρελαιοειδών», σημείωσε.

    Είπε, επίσης, ότι «εδώ θα έχουμε την αποθήκευση των δικών μας εφεδρειών, δεδομένου ότι η Κύπρος δαπανά σήμερα 17 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να μπορεί να έχει τις εφεδρείες της, που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ολλανδία``.

    ``Εδώ θα δώσουμε τη δυνατότητα και στις εταιρείες πετρελαιοειδών της Κύπρου να αποθηκεύουν τα δικά τους καύσιμα και παράλληλα η Κύπρος, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να γίνει κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου και στα πετρελαιοειδή για ολόκληρη την περιοχή», είπε.

    Αρα, συνέχισε, «και στα θέματα του πετρελαίου η Κύπρος μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος``, προσθέτοντας ότι ``με όλα αυτά είμαστε σε ένα στάδιο να προχωρήσουμε και ελπίζω σύντομα με τις αποφάσεις που θα πάρουμε, να ξεκινήσουν οι εργασίες για αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την Κύπρο, για το μέλλον της Κύπρου και τις μελλοντικές γενιές».

    Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για τα δύο έργα, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι το Κέντρο Υγροποίησης Φυσικού Αερίου θα πάρει περίπου οκτώ χρόνια, ενώ για το Τερματικό Κέντρο για τα πετρελαιοειδή αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες πριν το τέλος του χρόνου, αφού «θα πάρει περίπου 2-3 χρόνια, μετά δηλαδή την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή με μιαν επένδυση που ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ».

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για τη δημιουργία τερματικών σταθμών, ύστερα και από τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ο κ. Συλικιώτης είπε πως «εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες``.

    ``Εάν κάποιος επισκεφθεί ορισμένες χώρες, θα αντιληφθεί ότι υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κέντρα με υψηλά ποσοστά ασφάλειας. Και στην Αρχή Ηλεκτρισμού με τα τερματικά πετρελαιοειδών που έχει δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα μέτρα ασφάλειας», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι «εκείνο που είναι ευνοϊκό για την περιοχή είναι πως υπάρχουν φυσικά εμπόδια τα οποία διασφαλίζουν και ένα ψηλότερο βαθμό ασφάλειας``.

    ``Πάντοτε γύρω από τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν ειδικές ζώνες ασφαλείας», είπε και σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει ο λόφος, γεγονός που διαμορφώνει συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης ασφάλειας πέραν από τις αποστάσεις που θα υπάρχουν.

    Ο Υπουργός είπε επίσης πως, «όταν μιλούμε για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και δισεκατομμυρίων ευρώ, μιλούμε για ψηλό επίπεδο ασφάλειας».

    Ερωτηθείς για το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στο Μαρί από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε πως έχει δοθεί όλη η βοήθεια που χρειαζόταν και μάλιστα αυτή τη στιγμή «είμαστε στο στάδιο ανέγερσης της εκκλησίας στο Μαρί``.

    ``Η συνάντηση με την κοινότητα ήταν για γνωριμία, αφού έχουμε να κάνουμε με νέα Κοινοτάρχη και νέο Κοινοτικό Συμβούλιο και ταυτόχρονα να δούμε εάν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε εκκρεμότητες», είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``στόχος της κυβέρνησης για το Μαρί είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη μετακίνηση της κοινότητας, όλοι οι κάτοικοι έχουν πάρει οικόπεδα και τις βοήθειες που χρειάζεται για να ανεγείρουν τα νέα σπίτια τους στην περιοχή Ζυγίου, όπως είναι και η απόφαση που έχει ληφθεί, και στόχος είναι ακριβώς να δούμε πώς υλοποιείται αυτή η πολιτική που λήφθηκε με τη συναίνεση των ίδιων των κατοίκων».

    [02] ΥΠΑΜ: Μόνο με ενότητα αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα προβλήματα

    Μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο απηύθυνε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα στον τόπο, εκτός από τη συνεννόηση και την ενότητα.

    Σε επιμνημόσυνό του λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα τομεάρχη της ΕΟΚΑ Γιαννάκη Στεφανίδη και του Παπανδρέα Στεφανίδη, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο όπως διαμορφώθηκε το τραγικό καλοκαίρι του 1974, με την προδοσία, την εισβολή, την κατοχή.

    Την ίδια ώρα, είπε, οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες των Ε/κ λεηλατούνται, η πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφεται, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού και να αποτελούν θανάσιμη απειλή για το μέλλον.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι αυτές δεν αποδίδουν και σημείωσε πως ``η τριμερής της Νέας Υόρκης απέτυχε``.

    Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου.

    [03] Εκπρόσωπος: Η κυπριακή οικονομία εδράζεται σε στέρεες βάσεις

    H κυπριακή οικονομία εδράζεται σε στέρεες βάσεις και παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία ανεδείχθησαν μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας την υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η υποβάθμιση από τον οίκο Fitch έχει να κάνει με τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών ενόψει της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και την αβεβαιότητα που υπάρχει, σύμφωνα πάντοτε με τον οίκο, για το κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους με δικές τους ενέργειες ή αν θα χρειαστούν κρατική στήριξη.

    «Για αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει παρθεί μια σειρά από μέτρα τα οποία αναγνωρίζει και ο ίδιος ο οίκος, και η Κυβέρνηση προωθεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέτρα ανάπτυξης και ταυτόχρονα συνεχίζει να εργάζεται για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012 που προβλέπει έλλειμμα κάτω από το 3%», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, λειτουργεί προς την κατεύθυνση στήριξης των τραπεζών, ώστε αυτές να μπορέσουν με δικές τους ενέργειες και μέσα να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια χωρίς να χρειαστούν την κρατική στήριξη. Συμπλήρωσε ότι, όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών πριν από μερικές ημέρες, φαίνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να μπορέσουν να καλύψουν αυτές τους τις ανάγκες.

    [04] Περιοδεία Διευθυντή Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων στα φράγματα της Πάφου

    Περιοδεία στα διάφορα φράγματα της Πάφου πραγματοποίησε ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρου Κυριάκος Κύρου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κύρου ανέφερε ότι οι εισροές στα φράγματα της Πάφου φέτος ήταν πολύ πιο αυξημένες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Κύπρο αφού, όπως είπε, οι βροχοπτώσεις στην Επαρχία Πάφου ήταν ψηλότερες.

    Αναφερόμενος στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου που υπερχείλισε και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Κύπρο, ο κ. Κύρου ανέφερε ότι η ροή είναι εντυπωσιακή και ανέρχεται στα 35 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο. «Είναι ίσως η μεγαλύτερη ροή που καταγράφηκε από τον υπερχειλιστή του φράγματος του Ασπρόκρεμμου μέχρι σήμερα», ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 29 January 2012 - 10:29:11 UTC