Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΕΒ, ΣΕΚ και ΠΕΟ αποδέχτηκαν την πρόταση του Υπ. Εργασίας
  • [02] Ανεργία 9,3% στην Κύπρο, δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ

  • [01] ΟΕΒ, ΣΕΚ και ΠΕΟ αποδέχτηκαν την πρόταση του Υπ. Εργασίας

    ΟΕΒ και συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ έκαναν απόψε αποδεκτή την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για επίλυση της εργασιακής διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την απόφαση της ΟΕΒ για πάγωμα αυξήσεων και ΑΤΑ για δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

    Η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συνέχιση καταβολής της ΑΤΑ από τις επιχειρήσεις, ενώ σε επιχειρήσεις/κλάδους που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα θα συνεχίσουν να παραχωρούνται κανονικά αυξήσεις σε μισθούς και ωφελήματα όπως προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις.

    Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη σύσταση κοινής Επιτροπής από την ΟΕΒ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για ορθή εφαρμογή της συμφωνίας - πλαίσιο, που επιτεύχθηκε απόψε.

    Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την κατάληξη σε συμφωνία, ενώ ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης ανέφερε ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί αύριο από το ΔΣ της Ομοσπονδίας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Εργασίας, διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι ``σήμερα επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι στην Κύπρο υπάρχει και λειτουργεί ένα πετυχημένο σύστημα εργασιακών σχέσεων που πετυχαίνει να δίνει λύσεις και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες περιόδους που διάγει ο τόπος``, προσθέτοντας ότι ``αυτό αποτελεί μια καλή βάση και ένα καλό μήνυμα, ότι με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Κύπρος και να προχωρήσουμε μπροστά για το καλό ευρύτερα της κοινωνίας``.

    Η κ. Χαραλάμπους, αφού ευχαρίστησε τις δύο πλευρές για τον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο έχουν εργαστεί μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, είπε ότι ``το Υπουργείο Εργασίας έχει υποβάλει πρόταση η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές``.

    Στην πρόταση με τίτλο ``Ειδική συμφωνία μεταξύ ΟΕΒ και των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ`` οι δύο πλευρές στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας συμφώνησαν ότι:

    1. Επαναβεβαιώνουν την προσήλωση τους στην εφαρμογή και λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

    2. Η ΑΤΑ θα συνεχίσει να παραχωρείται κανονικά.

    3. Λόγω της οικονομικής κρίσης θα μπορούν να μην παραχωρούνται γενικές αυξήσεις μισθών για την διετία 2012-2013.

    4. Σε επιχειρήσεις/κλάδους, που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, θα συνεχίσουν να παραχωρούνται κανονικά αυξήσεις σε μισθούς και ωφελήματα, όπως προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις.

    5. Θα συσταθεί κοινή Επιτροπή παρακολούθησης με επικεφαλής τους Αναπληρωτές/Βοηθούς Γενικούς Γραμματείς/Διευθυντές, με όρους εντολής την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας, την πρόληψη των καταχρήσεων, την παροχή αρωγής σε επιχειρήσεις με στόχο την αποφυγή ή τον περιορισμό στο ελάχιστο ενδεχόμενων απολύσεων και την υποβολή εισηγήσεων για υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών, στις εξαιρετικές περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το έργο της Επιτροπής μπορεί να συνδράμει εκεί και όπου θα απαιτηθεί, και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ``η πρόταση είναι πάρα πολύ καθαρή και πιστεύω ότι δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στα δύο μέρη για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ζητήματα εγερθούν στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών που είναι ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων``.

    Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας ``για την υπομονή και την σκληρή δουλειά που έκανε τις τελευταίες ημέρες και κατέληξε σε αυτή τη συμφωνία``.

    Ερωτηθείς αν σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα θα ζητηθεί μείωση μισθών ή πάγωμα του ταμείου προνοίας, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι ``αυτός δεν είναι γενικός κανόνας τον οποίο μπορούμε να πούμε`` και επικαλέστηκε την πρόνοια της συμφωνίας ότι ``εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα θα συζητούνται τρόποι επίλυσης τους και θα συμφωνείται τί θα γίνει``.

    Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ανέφερε ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί αύριο από το ΔΣ της Ομοσπονδίας.

    Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως, αφού ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας και τους συνομιλητές του, είπε ότι ``θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τύχει της σωστής εφαρμογής η συμφωνία``.

    Ο κ. Μωϋσέως είπε ότι ``είναι μια δίκαιη συμφωνία`` και πρόσθεσε ότι ``σε αυτές τις στιγμές μπορεί να παίρνονται και διαφορετικές θέσεις για λόγους διαπραγμάτευσης, μπορεί να παίρνονται και σκληρές θέσεις που προκαλούνται από τις συζητήσεις αλλά έχουμε μια συμφωνία που σημασία έχει να την τιμήσουμε και να θεωρηθεί ότι είναι μια συμφωνία που συμβάλει στην κυπριακή οικονομία, στους εργαζόμενους και στους εργοδότες``.

    Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι ``μια συμφωνία σε αυτό το επίπεδο, σε μια τέτοια εποχή, γύρω από τόσο σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τις εργασιακές σχέσεις τον τελευταίο καιρό σίγουρα προκαλεί και σε μας ανακούφιση``.

    ``Θεωρούμε ότι κατοχυρώνονται με αυτή τη συμφωνία πολύ σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων όπως είναι η ΑΤΑ και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μέσα από ένα κλίμα διαλόγου και συναίνεσης``, πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης ότι ``είναι αυτονόητο ότι εκεί και όπου έχουν εξαγγελθεί απεργίες μετά την εγκύκλιο που είχε σταλεί να μην δοθεί η ΑΤΑ και η αύξηση, νοουμένου ότι οι συγκεκριμένοι εργοδότες αποδέχονται αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει λόγος για να γίνει η απεργία``.

    Ερωτηθείς ποιος θα καθορίσει τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ``θα το αποφασίσουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στο διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στη βάση αυτή της συμφωνίας``, προσθέτοντας ότι αυτή είναι συμφωνία πλαίσιο και δεν καθορίζει σε ποιάν επιχείρηση θα δοθεί (αύξηση) και σε ποιάν όχι``.

    ``Εκείνο που είναι ξεκάθαρο, με βάση τις αρχές αυτής της συμφωνίας, σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις θα γίνει διάλογος και από κοινού θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες``, πρόσθεσε.

    Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ακόμη ότι ``υπάρχουν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι εργασιακές μας σχέσεις για αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων όπου υπάρχει διάλογος μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών``.

    [02] Ανεργία 9,3% στην Κύπρο, δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ

    Στο 9,3% έφθασε η ανεργία στην Κύπρο τον Δεκέμβρη του 2011, σημειώνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο άλμα σε ένα χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat), η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα χρόνο ήταν στην Ελλάδα (από 13,9% στο 19,2%), την Κύπρο (από 6,1% τον Δεκέμβρη του 2010 στο 9,3% τον Δεκέμβρη του 2011) και την Ισπανία (από 20,4% στο 22,9%).

    Σε σύγκριση με τα περσινά ποσοστά, η ανεργία σημείωσε πτώση σε 14 κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε η ίδια στην Ιρλανδία και αυξήθηκε σε άλλα 12 κράτη.

    Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Εσθονία (από 16,1% στο 11,3%) την Λετονία, (από 18,2% σε 14,8%), την Λιθουανία (από 18,3% σε 15,3%).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 31 January 2012 - 20:29:10 UTC