Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμότητα για διεκδίκηση της Προεδρίας εξήγγειλε ο Ν.

    Αναστασιάδης

  • [02] ΥΠΑΜ: η Κύπρος θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

  • [01] Ετοιμότητα για διεκδίκηση της Προεδρίας εξήγγειλε ο Ν. Αναστασιάδης

    Την ετοιμότητά του να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγγειλε επίσημα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    «Τούτες τις κρίσιμες ώρες δηλώνω παρών, νιώθω έτοιμος να διεκδικήσω το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης από το βήμα του 14ου συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο νοιώθει ικανός «να ηγηθώ της μεγάλης πορείας για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής, μια πατρίδα που επανενωμένη θα εγγυάται τη δημιουργική και ειρηνική συμβίωση και προκοπή σε όλους τους νομίμους κατοίκους της».

    «Σήμερα, ξεκινούμε ένα νέο μεγάλο αγώνα. Επιλέγουμε να ανοίξουμε μέτωπο με την συντήρηση και την οπισθοδρόμηση», είπε, δηλώνοντας «αποφασισμένος σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εργαστώ σκληρά για ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κράτους μας», είπε και πρόσθεσε: «Αποφασισμένος, μακριά από διακρίσεις, να δώσουμε ξανά την ελπίδα στους νέους, την περηφάνια και αξιοπρέπεια στους ανέργους, να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή, κτίζοντας ένα κράτος πρόνοιας. Ένα κράτος που δεν θα ανέχεται την διαφθορά και δεν θα συγχωρεί την αναξιοκρατία».

    Πρόσθεσε πως το όραμά του «είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο μας σε ένα πραγματικά Ευρωπαϊκό κράτος με κύρος, αξιοπιστία και έντονη την παρουσία του στα Ευρωπαϊκά δρώμενα».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως θα επιζητήσει «μέσω της ζύμωσης των ιδεών και των προτάσεων, τις αναγκαίες εκείνες συγκλίσεις σε όλα τα φλέγοντα και μεγάλα εθνικά ζητήματα, για να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα δώσει όραμα».

    «Γιατί τώρα είναι η ώρα που αναμετρούνται οι δυνάμεις του εκσυγχρονισμού με τις δυνάμεις της συντήρησης και του αναχρονισμού. Και η έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα είναι καθοριστική», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που διακυβεύεται φίλες και φίλοι δεν είναι το μέλλον των κομμάτων. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας».

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «διανύουμε χωρίς αμφιβολία την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974».

    «Ποτέ προηγουμένως», συνέχισε, «δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα σε εθνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ποτέ προηγουμένως δεν ήταν το αίσθημα της απογοήτευσης, της αβεβαιότητας και της ανασφάλεια που βιώνουν οι συμπολίτες μας πιο έντονο».

    Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, «τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Χριστόφια απέδειξαν ότι το ΑΚΕΛ σίγουρα δεν μπορεί να αποβάλει τις συγκεντρωτικές καταβολές του, ούτε και να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα μιας ευρωπαϊκής χώρας».

    «Αδυνατεί», πρόσθεσε, «να διαχειριστεί τα προβλήματα και προκλήσεις της σημερινής εποχής και να ανταποκριθεί στα σύγχρονα οράματα της κοινωνίας. Απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι αναχρονιστικές του προκαταλήψεις δεν του επιτρέπουν να αποτελέσει μέρος της μεταρρυθμιστικής και εκσυγχρονιστικής προσπάθειας η οποία θα δώσει όραμα και προοπτική».

    Ο κ. Ανασταδιάσης δεσμεύτηκε ότι ο ΔΗΣΥ θα επιδιώξει «να διαμορφώσουμε την μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία η οποία θα φέρει την αλλαγή» και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να ενώνουμε τις δικές μας δυνάμεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις και στρώματα της κοινωνίας για να δημιουργήσουμε ένα δυνατό μεταρρυθμιστικό ρεύμα το οποίο θα μας επιτρέψει να εξέλθουμε των αδιεξόδων, να επανακτήσουμε την πρωτοβουλία κινήσεων και να μπούμε στην τροχιά της ανάπτυξης και προόδου».

    Όπως είπε, τα τέσσερα χρόνια παρουσίας του ΑΚΕΛ στην εξουσία «ανέδειξαν με τρόπο ξεκάθαρο πως δύο είναι οι επιλογές. Η μια που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό, στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Και η άλλη μέσα από τον δογματισμό, στην στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση».

    «Για εμάς και για άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η επιλογή είναι ξεκάθαρη: Ενώνουμε δυνάμεις και κοιτάζουμε μπροστά», είπε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «οι εξελίξεις των επόμενων λίγων μηνών θα είναι πραγματικά καθοριστικές για το μέλλον του τόπου μας».

    Υπενθύμισε την ομιλία του στο 13ο Παγκύπριο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2009 ότι ``η τελική μας απόφαση, είτε θετική είτε αρνητική θα κριθεί από το συνολικό περιεχόμενο της πρότασης λύσης η οποία θα πρέπει να ανταπoκρίνεται στις προσδοκίες και των ελληνοκυπρίων των οποίων το μέλλον θα πρέπει να είναι απόλυτα διασφαλισμένο``.

    Υπενθύμισε επίσης την έκκληση που είχε απευθύνει στο Πρόεδρο Χριστόφια «να αναλογιστεί τις ευθύνες του, να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα τακτική του και να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να δεσμεύει την πλευρά μας με προτάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η συστηματική και σε βάθος διαβούλευση μεταξύ του ιδίου και των πολιτικών δυνάμεων» και διερωτήθηκε αν «υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει είτε για τη δική μας συνέπεια είτε για την ορθότητα των προειδοποιήσεων μας».

    «Χρειάζεται η όποια άλλη κριτική για να καταδείξω που μας οδηγεί η αλαζονεία του ενός και η απουσία της όποιας προδιαβούλευσης που χαρακτηρίζει την όλη συμπεριφορά του κ. Χριστόφια;», διερωτήθηκε .

    Ο κ. Αναστασιάδης παρέθεσε τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές στη διαχείριση του Κυπριακού.

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση και συλλογική διαχείριση του εθνικού προβλήματος και για αποκατάσταση του κύρους του Εθνικού Συμβουλίου, με μια υποεπιτροπή του οποίου, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων θα ετοιμάσει ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων για λύση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ριζική επαναχάραξη της εξωτερικής μας πολιτικής και ειδικότερα για την αξιόπιστη και συνεπή συμμετοχή μας σε όλους τους πυλώνες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε ότι πρώτιστη προτεραιότητα η επιδίωξη ένταξης μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, «μη αποκλειόμενης της ένταξης της Κύπρου και στο ΝΑΤΟ αν σε αυτό συναινεί η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων», όπως είπε.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για επιδίωξη συμμαχιών με χώρες που ασκούν επιρροή στην Τουρκία, στην αξιοποίηση του γεωστρατηγικού ρόλου που αποκτά η Κύπρος ως ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο και όχι μόνον, αλλά και στην εμβάθυνση σχέσεων με γειτονικές χώρες που διαδραματίζουν ρόλο σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων όπως είναι πρώτιστα το Ισραήλ.

    Αναφέρθηκε και στη θέση του κόμματος για διορισμό διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι «η μέχρι σήμερα οδυνηρή εμπειρία από τη στάση του κ. Χριστόφια υπαγορεύει την ανάγκη ώστε αντί του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίζεται διαπραγματευτής εγνωσμένου νομικού κύρους ο οποίος θα πλαισιώνεται από ισχυρή ομάδα εμπειρογνωμόνων».

    Διευκρίνισε επίσης πως «τον διαπραγματευτή θα διορίζει ο Πρόεδρος μετά από συνεννόηση και διαβούλευση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ο διαπραγματευτής θα είναι υπόλογος, όπως έχω προαναφέρει, στον Πρόεδρο και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

    Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τα προβλήματα «δεν οφείλονται μόνο στην διεθνή οικονομική κρίση αλλά που δυστυχώς κατά κύριο λόγο σχετίζονται με την απαράδεκτη αστοχία και ατολμία της κυβερνητικής πολιτικής».

    Αναφέρθηκε στην ανεργία, την κρίση στην πραγματική οικονομία που επηρεάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσει και στη διόγκωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους και πρόσθεσε: «Ήταν ακριβώς η πιεστική ανάγκη να αποφύγουμε τα χειρότερα που οδήγησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην ανάληψη της πρωτοβουλίας για συνεννόηση και για λήψη αποφάσεων».

    «Αναλάβαμε, με πολιτικό κόστος, τις ευθύνες άλλων. Αλλά το πράξαμε ενσυνείδητα, γνωρίζοντας ότι η εναλλακτική επιλογή θα ήταν πολύ πιο οδυνηρή για τους εργαζόμενους και την οικονομία γενικότερα, με ορατό τον κίνδυνο να χάσουμε όλα όσα με κόπο κτίσαμε τα χρόνια που πέρασαν», είπε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι μακριά.

    Ανέφερε ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχίσουμε την προσπάθεια με έμφαση στα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στο οριστικό νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και την ίδια ώρα σε μέτρα που θα δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία μας».

    Σε αυτό το σημείο εξέφρασε ανησυχία για τα προτεινόμενα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, τα οποία, όπως είπε, «πολύ απέχουν από το να είναι μέτρα έτοιμα για εφαρμογή και υλοποίηση».

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας των δομών μιας βιώσιμης οικονομικής πολιτικής η οποία θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση των βασικών αναγκών χωρίς την κηδεμονία των αγορών. «Αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο και υπεύθυνο από την δημόσια καταγγελία των οίκων αξιολόγησης ως `αρχικλεφτών` απλώς και μόνο για να ικανοποιήσουμε το εσωτερικό πολιτικό μας ακροατήριο», παρατήρησε.

    Επανέλαβε τη θέση του κόμματος για την αναζήτηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου πρέπει να υλοποιηθεί και μια φιλόδοξη και τολμηρή διαδικασία εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης στο μοντέλο κράτους. «Το σημερινό κράτος έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Έχει εξαντλήσει τα όρια του», είπε.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην πολιτική του πορεία ως Προέδρου του ΔΗΣΥ, είπε ότι έμαθε πολλά. «Διδάχτηκα και από τα λάθη και τις παραλείψεις μου αλλά και τις υποδείξεις και την κριτική που δέχτηκα από φίλους και αντιπάλους. Έμαθα να ακούω με νηφαλιότητα την κριτική. Ποτέ δεν θεώρησα την κριτική απ` όπου και αν προέρχεται είτε σαν υπόσκαψη είτε σαν απόπειρα υπονόμευσης. Από ανάλογα σύνδρομα μόνο οι ανασφαλείς υποφέρουν», είπε.

    Αναφέρθηκε στα όσα ακούστηκαν χθες στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου λέγοντας ότι ήταν πρωτόγνωρο. «Είναι θέμα νοοτροπίας».

    Όπως είπε, «πρωτόγνωρο εξίσου είναι να διώκονται πέντε πολίτες όχι για εξύβριση αλλά για πρόκληση οχληρίας γιατί άσκησαν κριτική ή πιθανότητα και λόγω αγανάκτησης να υπερέβησαν τα εσκαμμένα και να εκστόμισαν και ύβρεις. Όμως ποτέ προηγούμενα κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχθηκε ποτέ να διωχθεί πολίτης γιατί τάχα εθίγετο το κύρος του θεσμού το οποίο εκπροσωπεί. Οι θεσμοί προστατεύονται από τις προσωπικότητες που εβρίσκονται και καταλαμβάνουν τις θέσεις», κατέληξε.

    [02] ΥΠΑΜ: η Κύπρος θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

    Η Κύπρος θα προχωρήσει με προσήλωση στη νομιμότητα και αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

    Ο Υπουργός μιλούσε μετά από Τρισάγιο που τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας προς τιμήν των αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

    Ο κ. Ηλιάδης ερωτηθείς εάν υπήρξαν απειλές από πλευράς της Τουρκίας ενόψει της έναρξης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε πως «δεν παρουσιάζονται προβλήματα ασφάλειας μέχρι στιγμής».

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Υπουργός Αμυνας, «ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό και συμμόρφωση προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης και έτσι θα προχωρήσουμε με προσήλωση στη νομιμότητα και αποφασιστικότητα στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 11 February 2012 - 12:29:11 UTC