Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας: απαράδεκτος ο βιασμός της διαδικασίας
  • [02] Μπάτενχαιμ: Διαδικαστικά θέματα συζήτησαν οι δύο ηγέτες
  • [03] Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ
  • [04] Μνημόνιο Συνεργασίας Γαλλίας - Κύπρου

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας: απαράδεκτος ο βιασμός της διαδικασίας

    Την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις δύο πλευρές, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, η ανταλλαγή των στοιχείων για το περιουσιακό, όπως είχε ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως δεν πρόκειται να δεχθεί τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αν δεν υλοποιηθούν οι όροι που θέτει το ΣΑ του ΟΗΕ.

    Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από την απευθείας συνάντηση την Τρίτη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, ξεκαθάρισε τις προϋποθέσεις της ε/κ πλευράς για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

    «Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ότι ο βιασμός της διαδικασίας είναι για εμάς απαράδεκτος και ότι αν δεν υλοποιηθούν οι όροι που θέτει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας ως προϋποθέσεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να δεχθούμε να γίνει διεθνής διάσκεψη», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε επίσης πως κατά τη συνάντηση έχει ξεκαθαρίσει «τι εννοούμε διεθνή διάσκεψη, ποιο θεωρούμε ότι μπορεί να είναι το περιεχόμενο της και η σύνθεση της».

    «Απ εκεί και πέρα», συνέχισε, «συζητήσαμε γενικά και πάλι διάφορα ζητήματα διαδικασίας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η επόμενη απευθείας συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της επόμενης Τρίτης (21 Φεβρουαρίου), και πως στην ατζέντα της συνάντησης αυτή θα τεθεί το περιουσιακό.

    «Υποτίθεται ότι ακόμα ανταλλάσσονται στοιχεία για το περιουσιακό από τις δύο αντιπροσωπείες και εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή να βρούμε και κοινή γλώσσα», είπε.

    Ερωτηθείς αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής των στοιχείων καθώς σήμερα ολοκληρώνονται οι 15 ημέρες που είχε θέσει ως διορία ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «μάλλον σήμερα θα κρίνουμε κατά πόσον ολοκληρώνεται και αυτό αφορά και τις δύο πλευρές».

    Ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά έχει δώσει τα στοιχεία, ο Πρόεδρος είπε πως και οι δύο πλευρές θα δώσουν τα στοιχεία σήμερα, σημειώνοντας πως αυτά που είχε δώσει η τ/κ πλευρά μέχρι τώρα ήταν πολύ ανεπαρκή.

    Απαντώντας στο κατά πόσον υπήρξε αντίδραση στη δική του τοποθέτηση για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι καθένας λέει τα δικά του. «Είναι φυσιολογικό ο κ. Ερογλου να πει τα δικά του πάνω σε αυτό το θέμα και να παραμένει σοβαρότατη διαφωνία σε ό,τι αφορά στη σύγκληση διάσκεψης. Το αν θα συγκληθεί, πότε θα συγκληθεί, και ποιο θα είναι το περιεχόμενο της», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς σε τι συνίσταται η διαφορά στη διατύπωση της διεθνούς διάσκεψης που εκφράζεται από τον ίδιο και της πολυμερούς που εκφράζεται από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ο ΓΓ δεν έκανε ξεκάθαρο ποιους προτίθεται να καλέσει. «Αρα, εμείς θέλουμε να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα για αυτό κάνουμε συνεχώς μνεία για τη δική μας τη θέση διότι στα αρχικά στάδια ο ΓΓ μιλούσε για διεθνή διάσκεψη», σημείωσε.

    Τέλος, κληθείς να πει αν με αυτό εννοεί πως θα πρέπει να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε βεβαίως. «Όταν σας είπα ότι εμείς ξεκαθαρίσαμε ποιοι θα πρέπει να πάρουν μέρος, ασφαλώς (εννοούσα) και η Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε.

    [02] Μπάτενχαιμ: Διαδικαστικά θέματα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

    Στη συζήτηση διαδικαστικών θεμάτων αναλώθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών την Τρίτη σύμφωνα με δήλωση της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ.

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, διάρκειας δύο περίπου ωρών, η κ. Μπάτενχαϊμ ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 10:00 το πρωί, συνάντηση κατά την οποία θα συζητήσουν το θέμα του περιουσιακού.

    Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 28 Φεβρουαρίου και πάλι στις 10:00 το πρωί, είπε, συμπληρώνοντας ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος απουσίαζε κατά τη συνάντηση της Τρίτης θα είναι παρών και στις δύο συναντήσεις.

    [03] Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ

    Φθάνει την Τετάρτη στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, από 15-17 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ΚΣ ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου θα φθάσει το πρωί της Τετάρτης όπου θα τον υποδεχθεί το Μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣ ΟΑΣΕ, βουλευτής Χρήστος Στυλιανίδης. Στις 11:00 θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργο Δημοσθένους στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στις 12 συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Λευκωσίας, Νίκο Νουρή, στο Δημαρχείο Λευκωσίας. Θα επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Λευκωσίας.

    Στις 15:00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αβέρωφ Νεοφύτου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα προσφέρει ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου.

    [04] Μνημόνιο Συνεργασίας Γαλλίας - Κύπρου

    Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία κοινής ομάδας έρευνας που θα οδηγήσει στη σύσταση ενός ευέλικτου οργάνου για την καταστολή του εγκλήματος, υπέγραψαν Κύπρος και Γαλλία.

    Το Μνημόνιο υπέγραψε εκ μέρους της Κύπρου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης και εκ μέρους της Γαλλίας η Διευθύντρια Ποινικών Υποθέσεων και Χάριτος Μεριβόν Καλλιμπότ. Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, παρευρέθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ζαν Μαρκ Ριβς.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι το Μνημόνιο αφορά στη ``σύσταση κοινών ομάδων δράσης ώστε να συσταθεί ένα ευέλικτο όργανο που να μπορεί να προχωρήσει σε καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, που πολλές φορές συνδυάζεται μαζί με τρομοκρατία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 14 February 2012 - 12:29:12 UTC