Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο σε ολοήμερη συνεδρία
  • [02] Το ΕΚ καλεί την Τουρκία να επιστρέψει το αποκλεισμένο τμήμα της

    Αμμοχώστου

  • [03] Υπ. Εμπορίου: Η ΕΕ να λάβει υπόψη τις ενεργειακές εξελίξεις στην

    Κύπρο

  • [04] Προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας βλέπει ο Κύπριος

    Νομπελίστας


  • [01] Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο σε ολοήμερη συνεδρία

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα σε μια ολοήμερη συνεδρίαση για να συνεχίσει τη συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό.

    Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και στις 17 Φεβρουαρίου και θα είναι επίσης ολοήμερη.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΑΚΕΛ οι Αντρος Κυπριανού και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΚΟ οι Μάριος Καρογιάν και Νικόλας Παπαδόπουλος, από την ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από το ΕΥΡΩΚΟ οι Δημήτρης Συλλούρης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου και από το Κίνημα Οικολόγων οι Ιωάννα Παναγιώτου και Γιώργος Περδίκης.

    Επίσης, συμμετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής.

    Η συνεδρίαση θα διακοπεί το μεσημέρι και θα συνεχιστεί στις 4 το απόγευμα. Εχει οριστεί και δεύτερη ολοήμερη συνεδρίαση για μεθαύριο Παρασκευή.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αμέσως μετά τη λήξη της προηγούμενης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη του Εθνικού για τη συνάντηση στο Greentree ΙΙ.

    Είπε ακόμη ότι στο Greentree ο Πρόεδρος έθεσε ξεκάθαρα τις θέσεις της ε/κ πλευράς και έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι η διαδικασία της συζήτησης του Κυπριακού δεν προβλέπει και ούτε είναι αποδεκτά από την ε/κ πλευρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Για το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι τα ψηφίσματα των ΗΕ προβλέπουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.

    [02] Το ΕΚ καλεί την Τουρκία να επιστρέψει το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σημειώνοντας ότι πρέπει να επανεγκατασταθούν υπό συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.

    Σε δήλωσή του σχετικά με την επιστροφή του αποκλεισμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, το ΕΚ αναφέρει ότι έλαβε υπόψη ότι η πόλη της Αμμοχώστου στην Κυπριακή Δημοκρατία κατελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής τον Αύγουστο του 1974 και ότι τότε ένα τμήμα της Αμμοχώστου σφραγίστηκε και παραμένει ακατοίκητο, υπό τον άμεσο έλεγχο του τουρκικού στρατού.

    Επίσης, λαμβάνει υπόψη ότι η επιστροφή του αποκλεισμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του θα διευκόλυνε τις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος και λαμβάνονει υπό σημείωση τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 (1984) και 789 (1992) καθώς και την έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του 2008 σχετικά με την αναφορά 733/2004.

    Το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι έχει λάβει υπόψη το ψήφισμά του για την Κύπρο, του 1993, το ψήφισμά του για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2009, αλλά και το άρθρο 123 του Κανονισμού του.

    Ως εκ τούτου, το Ευρωκοινοβούλιο, ``καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ενεργήσει σύμφωνα με τα προαναφερθέντα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και τις συστάσεις της έκθεσης και να επιστρέψει το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, οι οποίοι θα πρέπει να επανεγκατασταθούν υπό συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης``.

    Επίσης, ``καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με το Κοινοβούλιο για να προαγάγουν τη συνεργασία της τουρκικής πλευράς``.

    Καταλήγοντας, το ΕΚ αναφέρει ότι αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει την παρούσα δήλωση, συνοδευόμενη από τα ονόματα των υπογραφόντων, στην Επιτροπή, το Συμβούλιο, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στην κυβέρνηση της Τουρκίας.

    [03] Υπ. Εμπορίου: Η ΕΕ να λάβει υπόψη τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο

    Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού επεσήμανε ότι ο προτεινόμενος κανονισμός της ΕΕ, που καθορίζει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις πρόσφατες αυτές εξελίξεις στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σε παρέμβαση της στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση προσανατολισμού αναφορικά με τον Κανονισμό, η κ. Αντωνιάδου χαιρέτισε την περιφερειακή προσέγγιση που επιλέγεται για τον καθορισμό των έργων κοινού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας όμως ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν πρωταρχικό ρόλο στην όλη διαδικασία και κυρίως στην τελική επιλογή των έργων, δεδομένης της πολιτικής ευθύνης που φέρουν για τον καθορισμό της ενεργειακής πολιτικής.

    Σχολιάζοντας ότι στο παρελθόν δεν κατέστη δυνατόν η Κύπρος να συμμετέχει στις υφιστάμενες περιφερειακές συνεργασίες, λόγω της μη ύπαρξης αγοράς στον τομέα φυσικού αερίου, επεσήμανε την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή στις περιφερειακές ομάδες που πρόκειται να δημιουργηθούν και για ισότιμη υποβολή προτάσεων για έργα κοινού ενδιαφέροντος.

    Η κ. Αντωνιάδου επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου καθώς και ενδεχόμενων νέων ανακαλύψεων στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί, η Κυβέρνηση εξετάζει τις πιθανές ενεργειακές υποδομές για εκμετάλλευση και εξαγωγή του φυσικού αερίου.

    [04] Προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας βλέπει ο Κύπριος Νομπελίστας

    Στην Κύπρο υπάρχουν πολλές ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για απόδοση τιμής σε αυτόν που έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Πισσαρίδης είπε, επίσης, ότι «στην Κύπρο υπάρχουν πολλές ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας μετά την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου», προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη αναμένεται να επέλθει μετά από 2-3 χρόνια. Ο Κύπριος Νομπελίστας τόνισε ότι θα «πρέπει να προσέξουμε πολύ για να χρησιμοποιήσουμε σωστά το φυσικό αέριο».

    Όπως είπε, πολλές άλλες χώρες έχουν ανακαλύψει αντίστοιχα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ωστόσο δεν τα χρησιμοποίησαν με τρόπο που να ωφελήσει την οικονομία τους με αποτέλεσμα «να πάνε προς τα πίσω». «Δεν λέω ότι και εμείς θα φτάσουμε σ` αυτό το σημείο», είπε και σημείωσε ότι «αν αξιοποιηθεί σωστά(το φυσικό αέριο) θα προχωρήσουμε πολύ μπροστά».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 15 February 2012 - 10:29:12 UTC