Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Χριστόφια και Νετανιάχου μετά τις επίσημες συνομιλίες
  • [02] Τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας καταδίκασε ο Πρόεδρος της Βουλής
  • [03] Πρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ: Η Κύπρος συμβολίζει το νόημα της ύπαρξης

    του ΟΑΣΕ

  • [04] Σε υψηλό τριών ετών οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2012

  • [01] Δηλώσεις Χριστόφια και Νετανιάχου μετά τις επίσημες συνομιλίες

    Η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για τις δύο χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ειρηνικές συνθήκες εξόρυξης υδρογονανθράκων από τις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι είχαν την Πέμπτη επίσημες συνομιλίες στη Λευκωσία.

    Στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, και ο κ. Νετανιάχου δήλωσε αργότερα ότι Ισραήλ και Κύπρος είναι δύο χώρες με μεγάλες ελπίδες για το μέλλον, αλλά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημειώνοντας ότι οι λύσεις πρέπει να προέλθουν από διαπραγματεύσεις και όχι να επιβληθούν.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, μετά τις επίσημες συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η συμφωνία που υπεγράφη στον τομέα της έρευνας και διάσωσης αποτελεί απτή επιβεβαίωση του αυξημένου επιπέδου της συνεργασίας και της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο πλευρών.

    Είπε, επίσης, ότι είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, διαβεβαιώνοντας ότι η ε/κ πλευρά συζητά με καλή θέληση και πολλή υπομονή με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ``δεν αποδεχόμαστε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία``.

    Είπε, επίσης, ότι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, και την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας.

    Οσον αφορά τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, ενόψει και του γεγονότος ότι αποθέματα υδρογονανθράκων έχουν επιβεβαιωθεί και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ, ``προσπάθειά μας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους με στόχο πάντα την ευημερία των λαών των δύο χωρών, αλλά και την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή``.

    Αναφέρθηκε και στην ``προκλητική και επιθετική» στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι, «εάν η τουρκική ηγεσία, όπως η ίδια δηλώνει, πραγματικά ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία των κρατών, καθώς και τη διεθνή νομιμότητα``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ να αποστείλει εκ νέου ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να το παραβιάζει.

    Ο κ. Νετανιάχου, στην εναρκτήρια δήλωσή του, αναφέρθηκε στη φιλία που εξελίσσεται μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στην κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

    Επίσης, αναφέρθηκε στις φωτιές στο Ισραήλ και σημείωσε ότι ο πρώτος ηγέτης με τον οποίο επικοινώνησε για βοήθεια ήταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα με αεροπορική βοήθεια.

    Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι το Ισραήλ και η Κύπρος είναι δύο δημοκρατίες που μοιράζονται κοινές αρχές, και αναφέρθηκε στα διάφορα ζητήματα που συζητούνται μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι υπάρχει συνεργασία σε όλους τους τομείς, από τον τουρισμό μέχρι την επιστήμη.

    Πρόσθεσε ότι τώρα συζητείται και ο τομέας της ενέργειας.

    Είπε, επίσης, ότι Ισραήλ και Κύπρος είναι δύο χώρες με μεγάλες ελπίδες για το μέλλον, αλλά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημειώνοντας ότι οι λύσεις πρέπει να προέλθουν από διαπραγματεύσεις και όχι να επιβληθούν.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα του φυσικού αερίου και τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων αλλά «δεν θα ήταν σωστό να ανοίξουμε τα χαρτιά μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα δημόσια».

    Πρόσθεσε ότι γίνονται σκέψεις για διασφάλιση ειρηνικών συνθηκών εξόρυξης φυσικού αερίου.

    Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να βοηθήσει την Κύπρο στο θέμα της ασφάλειας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που συνορεύει με αυτήν του Ισραήλ, και αν θα γίνουν διευθετήσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί η αεροπορική βάση ``Ανδρέας Παπανδρέου`` από το Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι ήρθε στην Κύπρο για να προωθήσει τις διμερείς και οικονομικές σχέσεις, καθώς και αυτές στον τομέα της ενέργειας, και δεν έχει αλλότρια κίνητρα.

    Σε ερώτηση εάν η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου μπορεί να θεωρηθεί απειλή εναντίον της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν απειλεί κανέναν, αλλά υπηρετεί και εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς για τους δύο λαούς και την ευρύτερη περιοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχέδια του Ισραήλ σε συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στις πολλές πιθανότητες που πρέπει ακόμα να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις.

    Επίσης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι το πρώτο βήμα στην όλη διαδικασία.

    [02] Τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας καταδίκασε ο Πρόεδρος της Βουλής

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου καταδίκασε εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.

    «Για μια ακόμα φορά η Τουρκία αποδεικνύεται παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπονομεύει ευθέως ασφάλεια, σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή», είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της σύγχρονης πειρατείας και των κανονιοφόρων πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα.

    «Πρέπει να δοθεί το μήνυμα στην Τουρκία, ότι δεν μπορεί ατιμωρητί να συνεχίζει να υπονομεύει ευθέως και ανοικτά την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», είπε.

    [03] Πρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ: Η Κύπρος συμβολίζει το νόημα της ύπαρξης του ΟΑΣΕ

    Η Κύπρος συμβολίζει το νόημα της ύπαρξη του ΟΑΣΕ, που είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Πέτρος Ευθυμίου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου.

    Ο Πρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω προαγωγής της συμμετοχής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣ του ΟΑΣΕ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων «μετέχει ενεργά και δραστήρια στην ΚΣ του ΟΑΣΕ, που έχει σαν στόχο ένα νέο διεθνές σύστημα ασφάλειας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στη βάση των αρχών της καθολικής και αδιαίρετης ασφάλειας».

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία στην ΚΣ του ΟΑΣΕ «είναι πάντα από τις πιο δραστήριες και τις πιο ενεργές. Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής συζητήθηκαν, όπως ανέφερε, τρόποι προαγωγής της συμμετοχής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις δράσεις της ΚΣ, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ΚΣ έχει αποδειχθεί πρωτοπόρα, όπως είπε, στη μεσογειακή διάσταση των δράσεων του ΟΑΣΕ.

    [04] Σε υψηλό τριών ετών οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2012

    Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας (από το 2009) ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2012 οι αφίξεις τουριστών, παρουσιάζοντας αύξηση 7,1%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2011, λόγω κυρίως της μεγάλης αύξησης 47,9% που σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών από την Γερμανία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο του 2012 ανήλθαν στις 47.610, σε σύγκριση με 44.442 τον Ιανουάριο του 2011 και 45.952 τον Ιανουάριο του 2010.

    Συγκριτικά, τον Ιανουάριο του 2009 οι αφίξεις τουριστών είχαν ανέλθει στις 47.066, ενώ τον Ιανουάριο του 2008 είχαν εκτιναχθεί στις 50.658.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών, τον Ιανουάριο του 2012 σημειώθηκε αύξηση 4,9% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 15.292 τον Ιανουάριο του 2011 σε 16.040 τον Ιανουάριο του 2012) και 8,1% αύξηση από την Ελλάδα (από 7.286 σε 7.879 φέτος).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 March 2012 - 8:23:10 UTC