Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγκλιση απόψεων Προέδρου – Κομισιόν για Προεδρία
  • [02] Παρέμβαση ΥΠΕΞ στο γεύμα εργασίας του Κολεγίου των Επιτρόπων
  • [03] Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα συζητηθεί τον Ιούλιο στην

    Λευκωσία

  • [04] Στην Κύπρο ο Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής

  • [01] Σύγκλιση απόψεων Προέδρου – Κομισιόν για Προεδρία

    Σύγκλιση απόψεων υπάρχει σε ό,τι αφορά τους στόχους της Επιτροπής και τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε δε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Στη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τις εργασίες της Ολομέλειας του Κολεγίου των Επιτρόπων και της κυπριακής αντιπροσωπείας, καθώς και του γεύματος εργασίας που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τα μέλη του Κολεγίου Επιτρόπων για τη συνάντηση.

    Παράλληλα χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας φιλόδοξο και ανέφερε ότι κατά την Κυπριακή Προεδρία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για πολύ σημαντικά θέματα όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», την ολοκλήρωση της νέας αειφόρου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας της νεολαίας, και γενικότερα τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν επίσης θέματα ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, περαιτέρω προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, περαιτέρω προώθησης της οικονομικής διακυβέρνησης, ανάδειξης μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής και εμβάθυνσης της πολιτικής γειτονίας με έμφαση στη νότια διάσταση. Κάνοντας αναφορά στην ``Αραβική Ανοιξη`` ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η Κύπρος είναι το νοτιότερο άκρο της ΕΕ και φιλοδοξεί να ``γίνουνμε γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της αν. Μεσογείου και της ΕΕ``.

    Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόσο για τη θέση του σε ό,τι αφορά τη σχέση ΕΕ–Τουρκίας, δηλώνοντας πως η Κύπρος δεν επιθυμεί να μείνει η Τουρκία εκτός ΕΕ. «Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντοτε βεβαίως με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ που εκπηγάζουν και από τα κριτήρια και τη συμφωνία για Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος.

    Ευχαρίστησε επίσης την ΕΕ για τη στάση αρχής που διατηρεί σε σχέση με τις έρευνες για ανακάλυψη και εξόρυξη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου.

    Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία βρίσκονται σε «εξαιρετικό στάδιο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι επιτυχής. Η Επιτροπή, είπε, θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.

    Όπως ανέφερε, με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή αντιπροσωπεία, το Κολέγιο Επιτρόπων συζήτησε την οικονομική κατάσταση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο.

    Ο κ. Μπαρόσο δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες για το δεύτερο πρόγραμμα (χρηματοδότησης) για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ‘μήνυμα’ με άμεση επίπτωση για την Κύπρο, σε σχέση με την έκθεση του τραπεζικού της τομέα στο ελληνικό χρέος.

    Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν κάνει σημαντικά βήματα τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και η Επιτροπή πιστεύει πως η Κύπρος βρίσκεται στην πορεία για εκπλήρωση του στόχου να φθάσει το έλλειμμα στο 2,7% εντός του 2012, σύμφωνα και με τις συστάσεις της.

    Σημείωσε ότι το πλέον σημαντικό που συζητήθηκε σήμερα για την Ευρώπη είναι η ανάγκη για ενδυνάμωση της δυνατότητας για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο είπε ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει σαφές στους πολίτες της ΕΕ ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρόκλησης, όπου πρέπει να λάβουν χώρα μεταρρυθμίσεις και σε αυτό θα βοηθήσει η επόμενη Προεδρία.

    Ανέφερε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους και η αντιμετώπιση της ανεργίας γενικότερα, αλλά και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν προτεραιότητες της ΕΕ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποστήριξή του στις προτεραιότητες αυτές.

    Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Μπαρόσο είπε ότι, αν όλα πάνε καλά, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει το θέμα.

    Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    Ο κ. Μπαρόσο δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειαζόμαστε και επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος βαθμός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα».

    Κατά τη διάρκεια της κατ` ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι συζήτησαν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις με την Τουρκία.

    Ο κ. Μπαρόσο δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και την ανάγκη όπως και οι δύο πλευρές κάνουν βήματα μπροστά. «Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να χαθεί από τα χέρα μας. Αλλά πάντοτε ενθαρρύνουμε τα διάφορα μέρη να παραμένουν προσηλωμένα στο έργο τους. Εχω κάνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα στηρίξει την Κύπρο ως μέλος της Ενωσης στο ρόλο της ως Προεδρία του Συμβουλίου», κατέληξε.

    [02] Παρέμβαση ΥΠΕΞ στο γεύμα εργασίας του Κολεγίου των Επιτρόπων

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε την Τετάρτη πως στόχος, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, είναι η ανάδειξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους εταίρους της Κύπρου της Νότιας Γειτονίας και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, με σκοπό την από κοινού χάραξη πολιτικών και προγραμμάτων.

    Σε παρέμβαση της, στο γεύμα εργασίας του Κολεγίου των Επιτρόπων και της κυπριακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ``η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αποτελεί μια πρόκληση ιστορικής σημασίας για την Κύπρο``.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή είπε ``αποτελεί όμως ταυτόχρονα και μια εξαιρετική ευκαιρία για την Κύπρο να συμβάλει στην επίτευξη των οραμάτων και των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονία θα αποτελέσουν κορυφαίες προτεραιότητες για την Κυπριακή Προεδρία``.

    Οπως πρόσθεσε ``η διαδικασία της διεύρυνσης έχει καταστεί μια από τις πιο επιτυχημένες μας πολιτικές αναδεικνύοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως παράγοντα ενδυνάμωσης της ειρήνης, της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην Ευρώπη``.

    [03] Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα συζητηθεί τον Ιούλιο στην Λευκωσία

    Το νομοθέτημα που πρόσφατα κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για τη δημιουργία Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συζήτησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης με την Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλλίνα Γκεορκίεβα, στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το εν λόγω νομοθέτημα, το οποίο ενσωματώνει και το Χρηματοδοτικό Μέσο Πολιτικής Προστασίας, προνοεί, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του Monitoring Information Centre (MIC) και τη μετατροπή του σε Emergency Response Centre (ERC), καθώς επίσης τη σύσταση Ευρωπαϊκής Δύναμης Ανταπόκρισης, τη δημιουργία κέντρων εφοδιασμού (logistical hubs) και την ενίσχυση του τομέα των μεταφορών και της χρηματοδότησής τους.

    Οπως εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, πρόθεση της Κυπριακής Προεδρίας είναι να ολοκληρώσει την εξέταση του νομοθετήματος που μόλις έχει αρχίσει η Δανική Προεδρία και να ανοίξει τον τρίλογο με το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Υπουργός και η Επίτροπος συμφώνησαν όπως στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 23-24 Ιουλίου 2012 συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση του εν λόγω νομοθετήματος.

    [04] Στην Κύπρο ο Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής

    Με σκοπό την προετοιμασία της Κύπρου για την επικείμενη Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν επισκέπτεται την Κύπρο την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012. Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, σκοπός της επίσκεψης του κ. Χαν είναι η προετοιμασία για την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Η Κύπρος θα έχει την Προεδρία στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις επί των νέων προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την Πολιτική Συνοχής με ορίζοντα το 2013 και μετά. Ο κ. Χαν θα συζητήσει επίσης και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι προτεινόμενες αλλαγές για την ίδια την Κύπρο. Ενα άλλο σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει τον κ. Χαν κατά την επίσκεψη του, θα είναι και η απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ από την Κύπρο στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο.

    Σε δήλωσή του εν όψει της σχεδιαζόμενης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Επίτροπος κ. Χαν είπε ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στην Κύπρο καθώς θα έχει την ευκαιρία να συμβάλει στην προετοιμασία για την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο κ. Χαν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη. Θα λάβει μέρος επίσης σε διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με θέμα την παρουσίαση των νέων ρυθμιστικών προτάσεων για την Περιφερειακή Πολιτική, όπου και θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου.

    Ο Επίτροπος θα έχει επίσης και συνάντηση με το Προεδρείο της Ενωσης Δήμων Κύπρου, τον Πρόεδρο της Ενωσης, Αλέξη Γαλανό, Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, καθώς και με Δημάρχους άλλων μεγάλων πόλεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 February 2012 - 20:29:07 UTC