Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος για δηλώσεις Μπαγίς
  • [02] Δηλώσεις Φούλε για Κυπριακό
  • [03] Επιτυχής η αεροναυτική κυπρο-γαλλική άσκηση
  • [04] Εκκληση στην Κυπριακή Προεδρία για ΑΓΓΟ

  • [01] Εκπρόσωπος για δηλώσεις Μπαγίς

    Κυνικές, αλαζονικές και προκλητικές, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τις δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης υπουργού της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς για την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία ως εναλλακτική λύση.

    «Οι δηλώσεις του κ. Εγκεμέν Μπαγίς στην «Κίπρις» στο Λονδίνο, για την ύπαρξη τριών επιλογών στο Κυπριακό είναι κυνικές, αλαζονικές και προκλητικές», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στεφάνου. «Είναι παράλληλα, υβριστικές για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτές οι δηλώσεις φανερώνουν ότι η Τουρκία με την αρνητική της στάση στο Κυπριακό προωθεί το στόχο της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Σημειώνουμε ότι πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Έρογλου προέβη σε παρόμοιου περιεχομένου δηλώσεις».

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η «διχοτόμηση, όχι μόνο απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη διεθνή κοινότητα, αλλά δεν αποτελεί λύση ούτε για τους Ελληνοκύπριους ούτε για τους Τουρκοκύπριους, η επιβίωση των οποίων κινδυνεύει από την παράνομη παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Σε κάθετη σύγκρουση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, βρίσκεται και η αναφορά του κ. Μπαγίς για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία».

    Η διεθνής κοινότητα, είπε ο Εκπρόσωπος, «καλείται να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία, η οποία οφείλει να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης».

    Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, «στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται μόνο μια επιλογή. Η επιλογή της λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στα πλαίσια ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    Για την επίτευξη αυτής της λύσης, προσθέτει ο Εκπρόσωπος, «η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια σε αρχές και με την επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος και καλής θέλησης».

    [02] Δηλώσεις Φούλε για Κυπριακό

    Η μοναδική επιλογή της ΕΕ είναι η επανένωση της Κύπρου και όλες οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επίτροπου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις-Μπαγίς στο Λονδίνο σύμφωνα με την οποία «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι ακόμη και η προσάρτηση του βόρειου τμήματος στην Τουρκία».

    Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, η Κομισιόν δεν σχολιάζει μεμονωμένες δηλώσεις πολιτικών εντός και εκτός Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο ο μοναδικός στόχος της ΕΕ και η επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και όλες οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενες. Καλούμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επικεντρώσουν τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση για να καταλήξουμε σε μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    [03] Επιτυχής η αεροναυτική κυπρο-γαλλική άσκηση

    Με επιτυχία στέφθηκε αεροναυτική άσκησης έρευνας και διάσωσης που διεξήχθη την Δευτέρα μεταξύ των κυπριακών και των γαλλικών Δυνάμεων υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΣΕΔ). Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης χαρακτήρισε την άσκηση σημαντική και είπε ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση παρόμοιας έκτασης και μάλιστα με προσνήωση κυπριακού ελικοπτέρου σε γαλλικό πολεμικό σκάφος.

    Η άσκηση διεξήχθη από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην άσκηση συμμετείχαν το ΚΣΕΔ, δύο πλοία και δύο ελικόπτερα της Λιμενικής και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας καθώς και κλιμάκια των ιατρικών και άλλων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από πλευράς του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε η υπερσύχρονη φρεγάτα FORBIN και ένα από τα ελικόπτερα της που βρίσκονται στον Λιμένα Λάρνακας.

    ``Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το ενιαίο πνεύμα, ο πλήρης συντονισμός και η εξαίρετη συνεργασία του ΚΣΕΔ και των Δυνάμεων της Δημοκρατίας με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε θέματα διεξαγωγής επιχειρήσεων Ερευνας –Διάσωσης``, είπε ο κ. Ηλιάδης. Οπως ανέφερε, παρόμοιες ασκήσεις μεταξύ των κυπριακών και των γαλλικών δυνάμεων θα συνεχίσουν να διεξάγονται και στο μέλλον στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και με άλλες χώρες.

    Σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο χώρο του FIR Λευκωσίας. ``Εχουμε, όμως, και υποχρεώσεις στον τομέα της Ερευνας και Διάσωσης. Αυτές τις υποχρεώσεις τις ασκούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα και σε συνεργασία με σοβαρές δυνάμεις``, πρόσθεσε.

    [04] Εκκληση στην Κυπριακή Προεδρία για ΑΓΓΟ

    Την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο θέμα της καταπολέμησης της πρακτικής ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ), ζητά η Διεθνής Αμνηστία μέσω της εκστρατείας «Τέλος στον ΑΓΓΟ». Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η επικεφαλής της πανευρωπαϊκής εκστρατείας END FGM (female genital mutilation) Κριστίν Λουντς, κάλεσε την Κυπριακή Προεδρία να θέσει το θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας αναμένεται ότι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μελετών Φύλου θα εκδώσει μελέτη για το θέμα, το οποίο ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάλεσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να διασφαλίσουν ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα ηγηθεί των Ευρωπαίων εταίρων της στην ανάπτυξη σχεδίου δράσης, βασισμένο στα ευρήματα της μελέτης. Κάλεσε επίσης την Κύπρο να προσυπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που καταδικάζει τη βία ενάντια στις γυναίκες.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Λουντς είπε ότι αύριο θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Εργασία για να δουν πώς από κοινού μπορούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο δράσης για την ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κ. Λουντς υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο γυναίκες στην ΕΕ έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, ενώ υπάρχουν 180,000 γυναίκες οι οποίες κινδυνεύουν να υποστούν ΑΓΓΟ. Πρόσθεσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ο κίνδυνος για 8000 ακρωτηριασμούς κάθε μέρα σε σχέση 7400 για επιμόλυνση με AIDS. Παρ’ όλα αυτά, είπε, στον ΑΓΓΟ δεν δίνεται η ίδια σημασία.

    Πρόσθεσε ότι 42,000 Ευρωπαίοι υπέγραψαν αίτημα για τερματισμό του ΑΓΓΟ. Με βάση αυτές τις φωνές η Κύπρια καλλιτέχνης Νάγια Ευαγγέλου φιλοτέχνησε έργο με τίτλο «Φωνές», το οποίο εκτίθεται στη Βουλή και θα εκτεθεί και στις Βρυξέλλες μαζί με άλλα παρόμοια έργα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι η Επιτροπή συμμερίζεται την εκστρατεία γιατί η πρακτική του ΑΓΓΟ αποτελεί αναχρονισμό και μια βάρβαρη τακτική την οποία εφαρμόζουν σε διάφορες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αλλά και μετανάστες στην Ευρώπη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 March 2012 - 18:29:12 UTC