Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Διαφωνίες στο ΕΣ για το Κυπριακό
  • [02] Επανήλθε η ομαλότητα στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου
  • [03] Σε νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων προσβλέπει η Κυβέρνηση
  • [04] Νέος επικεφαλής της Κομισιόν στη Λευκωσία

  • [01] Εκπρόσωπος: Διαφωνίες στο ΕΣ για το Κυπριακό

    Την προσήλωση του στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τετραήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «από τη συνεδρία γίνεται σαφές ότι υπάρχουν διαφωνίες στο Κυπριακό και στους χειρισμούς».

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τετραήμερη συνεδρία του ΕΣ άκουσε με προσοχή τα μέλη του Σώματος» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Στέφανος Στεφάνου, για να προσθέσει ότι κατά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφενός επαναβεβαίωσε την προσήλωση του στο κοινό ανακοινωθέν της 18ης Σεπτεμβρίου 2009 και αφετέρου τεκμηρίωσε ότι οι προτάσεις και οι χειρισμοί του στο Κυπριακό συνάδουν πλήρως με τις πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα των ΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 αλλά και πως ο Πρόεδρος θα συνεχίσει επίσης τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αρνητικής και προκλητικής στάσης της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αποτυχία του ΕΣ το γεγονός ότι δεν «υπάρχει κοινή συνισταμένη για τα περαιτέρω», ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι πολιτικές δυνάμεις διατύπωσαν τις θέσεις τους όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος με επιχειρήματα και συγκεκριμένες αναφορές τεκμηρίωσε τις θέσεις του αναφορικά με τους χειρισμούς και την πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό.

    «Θεωρούμε ότι θα έπρεπε κανονικά να επαναβεβαιωθεί από μέρους του Σώματος το κοινό ανακοινωθέν του 2009, αυτό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δυστυχώς επικράτησαν άλλες απόψεις» πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές πολιτικών αρχηγών ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται σε διάσταση με την πλειοψηφία του ΕΣ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι το ΕΣ ήταν και είναι συμβουλευτικό σώμα το οποίο «δεν παίρνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία», υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν υπήρχαν και Πρόεδροι της Δημοκρατίας που έλεγαν «εγώ δεν θα μιλήσω, θα ακούσω με προσοχή τα μέλη του ΕΣ και ανάλογα θα αποφασίσω για το τι δέον γενέσθαι».

    «Αλλωστε ο λαός ψηφίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν ψηφίζει Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο είναι συμβουλευτικό σώμα» πρόσθεσε, αναφέροντας ωστόσο ότι πάντοτε ο Πρόεδρος «ακούει με προσοχή το ΕΣ και συζητά με τα μέλη του ΕΣ τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

    Σε ερώτηση αν αυτό που μπορεί να αντιληφθεί κανείς είναι ότι η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει «κατά πλειοψηφία αποφάσεις του ΕΣ» που λήφθηκαν σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχουν κατά πλειοψηφία αποφάσεις του ΕΣ, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει ομοφωνία το Σώμα λειτουργεί ανάλογα, σε αντίθετη περίπτωση ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκεί, προωθεί και εφαρμόζει την πολιτική του η οποία στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στο εκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστόφια.

    «Αυτή είναι και η δέσμευση προς το λαό» πρόσθεσε.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει αναφορές από το νυν αλλά και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής ότι δεν ενημερώνονταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει όλους πολύ συγκεκριμένα και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο».

    [02] Επανήλθε η ομαλότητα στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου

    Επανήλθε πλήρως η ομαλότητα στο πτητικό πρόγραμμα των δύο αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου ύστερα από τις εργατικές κινητοποιήσεις στις οποίες κατήλθαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

    Mε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «από τις τέσσερις η ώρα το απόγευμα έχει λήξει η απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και έχει επανέλθει πλήρως η ομαλότητα στο πτητικό πρόγραμμα και των δύο Διεθνών Αεροδρομίων της Κύπρου».

    «Ολες οι πτήσεις οι οποίες έχουν επαναπρογραμματιστεί σε νέες ώρες εκτέλεσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά εντός της ημέρας» είπε.

    Ο κ. Ασπρής επιβεβαίωσε ότι «μεταξύ τέσσερις και πέντε το απόγευμα παρατηρήθηκε συνωστισμός πτήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας καθώς έπρεπε να πραγματοποιηθούν συνολικά 19 πτήσεις. Όλες οι υπηρεσίες και τα τμήματα του Αερολιμένα Λάρνακας υπερέβαλαν εαυτόν και κατάφεραν να εξυπηρετήσουν όλες τις πτήσεις χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα ή καθυστερήσεις».

    [03] Σε νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων προσβλέπει η Κυβέρνηση

    Η Κυβέρνηση προσβλέπει σε νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, με παραχώρηση πρόσθετων αδειών έρευνας υδρογονανθράκων σε τεχνικά και οικονομικά ισχυρές πετρελαϊκές εταιρείες μέσα από τη διαδικασία του 2ου Γύρου Αδειοδοτήσεων, οι οποίες θα εντάξουν την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, ανέφερε σε ομιλία του ο Ιωάννης Χρύσης, Ανώτερος Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρατέθηκε ενόψει της 8ης έκθεσης εξοικονόμησης ενέργειας “SAVENERGY” 2012 που διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο κ. Χρύσης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό ορόσημο της ανακοίνωσης της 28ης Δεκεμβρίου 2011 για την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12, είπε πως αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μία νέα πιο ευοίωνη προοπτική για μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη.

    Περαιτέρω, αφού είπε πως το Υπουργείο Εμπορίου στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και στη θωράκιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, ανέφερε ότι πολύ σημαντική θεωρείται και η απόφαση για τη δημιουργία τερματικού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην περιοχή του Βασιλικού, η οποία πηγάζει από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Κύπρου για διατήρηση ενεργειακών αποθεμάτων ασφαλείας για 90 ημέρες.

    Σε ό,τι αφορά την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε ότι από το Φεβρουάριο του 2004 μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 παραχωρήθηκαν υπό μορφή χορηγίας ή/και επιδότησης γύρω στα 79.3 εκ. ευρώ σε πέραν των 46.100 δικαιούχων.

    [04] Νέος επικεφαλής της Κομισιόν στη Λευκωσία

    Ο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία στις 16 Μαρτίου 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

    Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, με το διορισμό του, ο κ. Μαρκοπουλιώτης θα συνεισφέρει στη θέση αυτή περισσότερα από 25 χρόνια πείρας άσκησης καθηκόντων σε σειρά συμβουλευτικών και διευθυντικών θέσεων στην Επιτροπή.

    Ο νέος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας άρχισε τη σταδιοδρομία του στην Επιτροπή το 1987, υπηρετώντας τα πρώτα χρόνια ως μέλος των ιδιαίτερων γραφείων των Επιτρόπων Bruce Millan και Monika Wulf-Mathies, που ήταν αρμόδιοι για τις Περιφερειακές Πολιτικές και το Ταμείο Συνοχής των Επιτροπών Delors II και Santer, αντιστοίχως.

    Από το 1996, ο κ. Μαρκοπουλιώτης κατέλαβε διευθυντικές θέσεις, αρχικά στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, και στη συνέχεια ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το πρώτο ήμισυ του 2003.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 March 2012 - 20:29:09 UTC