Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο ΣΑ η ανεπίσημη έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό
  • [02] Επίκειται απόφαση για μετατροπή του CIPA σε One-stop shop
  • [03] Σε Αθήνα και Λάρισα ο Πρόεδρος της Βουλής
  • [04] Αποκαθίσταται η λειτουργία του σταθμού στο Βασιλικό

  • [01] Στο ΣΑ η ανεπίσημη έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό

    ``Οι δύο ηγέτες θα πρέπει τώρα να κάνουν αποφασιστικές κινήσεις, οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι μια συμφωνία είναι εντός των δυνατοτήτων τους``, αναφέρει στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, επισημαίνοντας στους κ. Χριστόφια και Ερογλου την ανάγκη ``να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην επίλυση των προκλήσεων που εκκρεμούν``. Ιδιαίτερα, τονίζει, θα πρέπει ιδιαίτερα να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το παρόν αδιέξοδο στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας και να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά στο περιουσιακό και την ιθαγένεια``.

    Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στο κείμενο της έκθεσης που δόθηκε τη Δευτέρα ανεπισήμως στα μέλη του ΣΑ. Το επίσημο κείμενο θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες.

    Η έκθεση ασχολείται κυρίως με τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κυπριακό από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, κάνοντας παράλληλα και μία αναδρομή στις συνομιλίες μετά το 2008.

    Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε την έκθεση ``τεχνοκρατική``. Δεν υπάρχει σ` αυτή οιαδήποτε αναφορά για διεθνή διάσκεψη, ενώ απουσιάζουν και οι υπέρμετρα αισιόδοξες εκτιμήσεις του παρελθόντος για κάποια θετική βήματα που έγιναν.

    ``Είναι σαφές ότι Γενικός Γραμματέας κρατά ανοιχτή την πόρτα της διαδικασίας και συνεχίζει να υπενθυμίζει στους ηγέτες ότι η στιγμή να φτάσουν σε συμφωνία είναι τώρα``, ανέφερε η ίδια πηγή, που εκτίμησε ότι περισσότερες εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα θα ακολουθήσουν την έκθεση Νταουνερ.

    ``Τώρα είναι η ώρα για μια συμφωνία. Οι εγχώριες, περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες μεταβάλλονται ασταμάτητα. Το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν είναι απεριόριστο και υπάρχουν λίγα που συνηγορούν πως το μέλλον θα φέρει ευνοϊκότερες καταστάσεις για διευθέτηση. Τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν πεπεισμένα πως αν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από αμφότερες τις πλευρές, μία διαρκής διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες του ειδικού μου συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ και της ομάδας του ότι θα υποστηρίξουν παρόμοιο αποτέλεσμα``.

    Σε σχέση με το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στα πάρα πολύ ουσιώδη θέματα: - Εκτιμά ότι ``παραμένει αδιέξοδο στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας - Στην ιθαγένεια και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν την προσέγγιση ότι ένας συμφωνηθείς αριθμός ατόμων θα γίνουν πολίτες της ενιαίας Κύπρου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η συνολική διευθέτηση, - Στο περιουσιακό αναφέρεται στην ανταλλαγή στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη κοινής αντίληψης βασισμένης στις χωριστές τους προτάσεις. Αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η πλήρης συμφωνία στο περιουσιακό εξαρτάται από την εδαφική διευθέτηση κι ότι συμφωνούν όπως οι χάρτες και τα στοιχεία θα συζητηθούν στην περίοδο που οδηγεί στη διεθνή διάσκεψη. Στο ζήτημα του πώς η διευθέτηση θα ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ, αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές υπέβαλαν προτάσεις, όμως, ``καμία πλευρά δεν βρήκε τις προτάσεις της άλλης ικανοποιητικές``. Στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αναφέρει ότι επί το πλείστον οι εσωτερικές πτυχές έχουν συμφωνηθεί, ενώ οι εξωτερικές ``μπορούν να επιλυθούν μόνο με συζητήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις``.

    Στην έκθεση που δόθηκε στο Σ.Α. εκφράζεται από το Γενικό Γραμματέα απογοήτευση για την έλλειψη προόδου (ιδίως πριν και κατά τη δεύτερη συνάντηση του Greentree), αλλά δεν προσωποποιούνται οι ευθύνες. Από τις πρώτες κιόλας γραμμές στην έκθεση υπογραμμίζεται η κυπριακή ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων.

    ``Σ` αυτή την κυπριακής ιδιοκτησίας και ηγεσίας διαδικασία, επαφίεται στους ηγέτες να φέρουν τις διαπραγματεύσεις σε επιτυχή κατάληξη. Ετσι, διαβεβαίωσα τους ηγέτες πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιδιώκουν να επιβάλουν λύσεις. Την ίδια στιγμή, εξέφρασα επανειλημμένα την άποψή μου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι ατέρμονες, καθώς όσο πιο πολύ τραβούν σε μάκρος, τόσο πιο πολύ αποπροσανατολίζεται το κοινό και γίνεται δυσκολότερο να φτάνουμε σε συμφωνίες``.

    Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει ότι από την αρχή της διαδικασίας έχει επιτευχθεί σημαντικός αριθμός συγκλίσεων σε διάφορα ουσιώδη κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. ``Καθώς η διαδικασία είναι κυπριακής ηγεσίας, αυτά τα επιτεύγματα είναι καθ` ολοκληρία κυπριακής ιδιοκτησίας``, αναφέρει.

    Ο ΓΓ επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ``στα πάρα πολύ ουσιώδη θέματα που απομένουν να συμφωνηθούν, οι διαπραγματεύσεις είναι κοντά σε αδιέξοδο``.

    ``Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των ηγετών να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις και να πιέσουν για την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό, το γεγονός ότι υπάρχει τόσο περιορισμένη κινητικότητα στην κατεύθυνση συγκλίσεως στα ουσιώδη θέματα στους πρόσφατους μήνες, αποτελεί θέμα για ανησυχία``.

    Στα συμπεράσματά του, πέραν της ανάγκης να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη διακυβέρνηση και τα περισσότερα βήματα στο περιουσιακό και την ιθαγένεια, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ειδικά για το περιουσιακό:

    ``Ενώ αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες πτυχές του δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τελείως μέχρις ότου ληφθούν αποφάσεις πάνω σε χάρτες και στοιχεία που σχετίζονται με το εδαφικό, θα πρέπει να γίνει δυνατό να συμφωνήσουν τώρα οι δύο πλευρές πάνω σε κοινή αντίληψη για την περιουσία που είναι απλή και σαφής και εξαρτάται από τις εν λόγω αποφάσεις``.

    Σημειώνει παράλληλα με ικανοποίηση ότι οι πλευρές ξεκίνησαν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό, όπως τους ζήτησε ο ίδιος με τη δήλωσή του μετά την τελευταία συνάντηση του Greentree.

    O Γενικός Γραμματέας εκτιμά πως το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα καθίσταται όλο και πιο δύσκολο, παρόλα αυτά θεωρεί ``καθοριστικό οι ηγέτες να δημιουργήσουν μία περισσότερο βοηθητική ατμόσφαιρα για συνομιλίες, απέχοντας από την εμπλοκή σε αρνητική ρητορική ο ένας για το άλλον και τη διαδικασία και τηρώντας την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών. Επιπρόσθετα της διατήρησης της ακεραιότητας της διαδικασίας, αποφασιστική δράση προς αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλε στην οικοδόμηση δημόσιας εμπιστοσύνης προς τη βιωσιμότητά της, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο``.

    [02] Επίκειται απόφαση για μετατροπή του CIPA σε One-stop shop

    Μέσα στις επόμενες μια με δύο εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετατροπή του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) σε μονοθυριδική πρόσβαση (One-stop shop) για εξυπηρέτηση ξένων επενδυτών, δήλωσε ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης μετά από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο το ΔΣ του Οργανισμού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Στόχος της πρότασης του CIPA, όπως εξήγησε ο κ. Αγκαστινιώτης, είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των ξένων επενδυτών κατά τις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων και της εξυπηρέτησής τους.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε πως έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση μεταξύ Προέδρου Χριστόφια και ΔΣ του CIPA, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με το πώς η Κύπρος με ακόμα περισσότερη αποφασιστικότητα μπορεί να συνεχίσει να προωθεί και να προσελκύει ξένες επενδύσεις.

    Παράλληλα, εξέφρασε χαρά για το γεγονός ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μια αυξημένη δραστηριότητα και ένα αυξημένο ενδιαφέρον από μέρους ξένων επενδυτών για να επενδύσουν στην Κύπρο. «Αυτό ασφαλώς έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πλέον έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα έχει να κάνει και με την εμπιστοσύνη που δείχνουν ξένοι επενδυτές για την οικονομία της Κύπρου που στηρίζεται πάνω σε γερά θεμέλια. Οι ξένοι επενδυτές», συνέχισε, «εμπιστεύονται τις υποδομές που έχει η Κύπρος, εμπιστεύονται το μορφωμένο και ικανό προσωπικό που διαθέτει η Κύπρος. Είναι αυτά τα θετικά που η Κυβέρνηση σε συνεργασία και με τον CIPA θέλει ακόμη περισσότερο να ενισχύσει έτσι ώστε να συνεχίσει η Κύπρος να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ξένους επενδυτές», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [03] Σε Αθήνα και Λάρισα ο Πρόεδρος της Βουλής

    Επίσκεψη σε Αθήνα και τη Λάρισα θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και άλλους αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου, ο οποίος αναχωρεί την Τρίτη το απόγευμα, μεταβαίνει στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση της Σχολής Εθνικής Αμυνας, για να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των σπουδαστών της Σχολής.

    Προστίθεται ότι στη Λάρισα θα παραστεί και θα μιλήσει, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, σε ανοικτή εκδήλωση για το κυπριακό πρόβλημα, την οποία συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας και άλλοι φορείς του Νομού.

    Ακόμη, θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνα ομόλογό του, Φίλιππο Πετσάλνικο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Λάρισα, προστίθεται ότι ο κ. Ομήρου θα έχει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, το Δήμαρχο Λάρισας Κωνσταντίνο Τζανακούλη και το Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο, ενώ θα επισκεφθεί την 1η Στρατιά και το εκεί Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Θα έχει επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία της Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων Λάρισας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Αποκαθίσταται η λειτουργία του σταθμού στο Βασιλικό

    Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί επέβαλε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), δήλωσε τη Δευτέρα στη Βουλή ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, Χάρης Θράσου, με σκοπό να μειωθούν κατά το δυνατό οι δαπάνες του οργανισμού που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και την επιδιόρθωση των ζημιών στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

    Παρουσιάζοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΑΗΚ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι το κόστος για την αποκατάσταση του σταθμού αυτού δεν έχει ακόμη καθορισθεί επακριβώς, για αυτό και στον προϋπολογισμό συμπεριλήφθηκε συμβολική δαπάνη 500.000 ευρώ και το συνολικό κόστος αποκατάστασης θα συμπεριληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί αργότερα στη Βουλή.

    Το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο σταθμό Βασιλικού, είπε ο κ. Θράσου, προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται ότι την 1η Ιουλίου 2012 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μονάδα 5, συνδυασμένου κύκλου και ισχύος 220 μεγαβάτ, την 1η Νοεμβρίου 2012 η μονάδα 4, συνδυασμένου κύκλου και ισχύος επίσης 220 μεγαβάτ, τον Δεκέμβριο 2012 ο ατμοστρόβιλος 3 ισχύος 130 μεγαβάτ και το Μάιο 2013 οι ατμοστρόβιλοι 1 και 2, ισχύος 130 μεγαβάτ ο καθένας.

    Για την κάλυψη της καλοκαιρινής ζήτησης, είπε ο κ. Θράσου, θα παραμείνουν σε λειτουργία οι προσωρινές μονάδες των 165 μεγαβάτ που είναι εγκατεστημένες σήμερα, και, εάν κριθεί αναγκαίο, θα προστεθούν μονάδες ισχύος 120 μεγαβάτ για περίοδο τριών μηνών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 March 2012 - 19:29:08 UTC