Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Κρίσιμες αποφάσεις στο Κυπριακό τις επόμενες εβδομάδες
  • [02] Ε/κ - Τ/κ κόμματα: Λύση στο Κυπριακό χρειάζεται επειγόντως
  • [03] Διανομή χαλλουμιού έξω από το Προεδρικό
  • [04] Μειώθηκε το 2011 ο κύκλος εργασιών βιομηχανίας

  • [01] Πρόεδρος: Κρίσιμες αποφάσεις στο Κυπριακό τις επόμενες εβδομάδες

    Οι επόμενες εβδομάδες στο Κυπριακό προδιαγράφονται καθοριστικές και θα χρειαστεί να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων περίπου χρόνων από την έναρξη της παρούσας διαδικασίας συνομιλιών.

    Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι «έχουμε επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου».

    Παράλληλα, χαρακτήρισε απογοητευτική την εικόνα των τελευταίων ολοήμερων συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι επιχειρήθηκε να παρακαμφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από λογικές πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

    Είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ενήμερο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας για τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες, ενώ απαντώντας στις καταγγελίες περί παραβίασης του Κοινού Ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, σημείωσε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, καθώς οι χειρισμοί της Κυβέρνησης σέβονται πλήρως το Ανακοινωθέν.

    Μιλώντας για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της ε/κ πλευράς στα Κεφάλαια του Περιουσιακού, της Οικονομίας και της Διακυβέρνησης. Για το Κεφάλαιο της Ιθαγένειας ανέφερε ότι η διευθέτηση για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων πολιτών διασφαλίζει μελλοντικά την χωρίς περιορισμούς εγκατάσταση Τούρκων πολιτών και θα εφαρμοστεί μετά τη λύση.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εξάλλου και στο ζήτημα του διορισμού διαπραγματευτή, διαφορετικού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως αν γίνει κάτι τέτοιο κατά την κρίσιμη φάση που διέρχονται οι συνομιλίες, θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την εισαγωγική του ομιλία, λέγοντας ότι επιθυμεί να απευθυνθεί στους πολίτες, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο και των επιθέσεων που δέχεται για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες ολοήμερες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε απογοητευτική την εικόνα των τελευταίων συνόδων, στις 15 και 17 Φεβρουαρίου και στις 6 και 7 Μαρτίου και πρόσθεσε ότι οι πολίτες αναμένουν πολύ περισσότερα.

    Είπε ότι η έκφραση όλων των απόψεων αποτελεί στοιχειώδη κανόνα της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία σημαίνει σεβασμό στο Σύνταγμα και στους θεσμούς.

    «Εχω πει επανειλημμένα ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνω τις δικές μου ευθύνες», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και συμπλήρωσε ότι η οικοδόμηση της ενότητας προϋποθέτει αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και κοινές θέσεις. Αυτά είναι υπόθεση όλων και όχι μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε.

    Ακόμη, είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ενήμερο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας για τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν στα χέρια τους όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν, καθώς και τα έγγραφα των συγκλίσεων.

    Σημείωσε ότι δεν τον ενοχλούν οι επικρίσεις περί ελλιπούς ενημέρωσης και είπε ότι έχει πλήρη σεβασμό προς όλες τις απόψεις, ανέφερε όμως παράλληλα ότι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν είναι οι ατέρμονες συζητήσεις, αλλά η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στη βάση κοινών θέσεων.

    Συμπλήρωσε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση από τρία σημεία, που δεν έγινε αποδεκτή, ενώ μίλησε για προσπάθεια παράκαμψης του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από λογικές πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

    «Τα περί αποφάσεων της πλειοψηφίας στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εκτός πραγματικότητας» και αντιθεσμικά, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικός θεσμός και δεν μπορεί να επιδιώκεται η ακύρωση του Πρόεδρου που έχει εκλεγεί από το λαό.

    Συνέχισε, λέγοντας ότι απόδειξη του συμβουλευτικού χαρακτήρα του Εθνικού Συμβουλίου αποτελούν η απόφαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού να μην συγκαλεί το Σώμα και να διαβουλεύεται χωριστά με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και η στάση του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

    Ανέφερε ότι επί της δικής του διακυβέρνησης δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο, καθώς, πρόσθεσε, προσπαθεί «μέχρις εσχάτων» ώστε να επιτευχθούν κοινές θέσεις και συναντίληψη μεταξύ των μελών του Σώματος.

    Είπε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει κοινή θέληση και βούληση και πρόσθεσε ότι όταν η λεγόμενη πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου έρχεται να επιβάλει τη θέληση, ο Πρόεδρος δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιες αποφάσεις, καθώς πρέπει να υπερασπιστεί τους θεσμούς και την έννομη τάξη.

    Είπε επίσης ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ήθελαν κατά τις πρόσφατες συνεδρίες να πάρουν απόφαση πλειοψηφίας που να αναφέρεται σε παραβίαση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη του 2009 εκ μέρους του Προέδρου.

    «Είπα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αν θέλετε να πάρετε απόφαση πλειοψηφίας μπορείτε να φύγετε από εδώ, να πάτε στα γραφεία σας, να πάτε όπου θέλετε εκτός Προεδρικού Μεγάρου και του χώρου αυτού και να πάρετε τις όποιες αποφάσεις θέλετε», είπε και συμπλήρωσε ότι τέτοιες αποφάσεις δεν δεσμεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην έκθεση του ΓΓ των Η.Ε. για την πορεία των συνομιλιών που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι επιβεβαιώνει πως η κατάσταση στις συνομιλίες δεν είναι καλή και πρόσθεσε ότι απαιτείται η τ/κ πλευρά να συνεργαστεί για λύση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στη συνέχεια σε εκτενή ανάλυση της κατάστασης στο Κυπριακό, με αναφορές στους λόγους που υπαγόρευσαν ιστορικά τον οδυνηρό συμβιβασμό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Είπε ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής και πρόσθεσε ότι η αποδοχή της ομοσπονδίας έγινε ακριβώς επειδή υπήρχε πλήρης επίγνωση των συνεπειών του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής, καθώς και της ανάγκης δημιουργίας των προϋποθέσεων για άρση των διχοτομικών τετελεσμένων.

    Ακόμη ανέφερε ότι στους διαδοχικούς γύρους των συνομιλιών που ακολούθησαν των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου τέθηκαν στο τραπέζι σειρά ιδεών και προτάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και από Προέδρους της Δημοκρατίας, υπό την ιδιότητά του συνομιλητή της ε/κ πλευράς.

    Είπε ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε συζήτηση για προηγούμενες προτάσεις και σχεδία λύσης του Κυπριακού, πρόσθεσε όμως ότι εφόσον συνεχιστούν οι αστήρικτες, όπως είπε, κατηγορίες για απαράδεκτες υποχωρήσεις, «θα υποχρεωθούμε να αναφερθούμε σε ιδέες και παραχωρήσεις που έγιναν πριν από εμάς». «Και μην μας πουν ότι θέλουμε να φορτώσουμε ευθύνες στους προηγούμενους Προέδρους», πρόσθεσε.

    Απαντώντας στις καταγγελίες για παραβίαση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση και ότι οι χειρισμοί της Κυβέρνησης σέβονται πλήρως το Ανακοινωθέν.

    Ως προς το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, είπε ότι βασική επιδίωξη ήταν η αντικατάσταση του Προεδρικού Συμβουλίου με μια εκ περιτροπής προεδρία με αναλογία 4 προς 2, διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο σε ποσοστό 20% και με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς δικαίωμα βέτο για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο.

    Είπε ότι ο κ. Ερογλου αρνείται να επαναβεβαιώσει αυτή τη σύγκλιση που είχε επιτευχθεί επί Ταλάτ και αναφερόμενος σε όσους την επικρίνουν, διερωτήθηκε γιατί δεν αποδέχεται την πρόταση ο Τ/κ ηγέτης.

    Συμπλήρωσε ότι οι χειρισμοί στο θέμα της διακυβέρνησης επιτρέπουν στην ε/κ πλευρά να ζητά από τον κ. Ερογλου να επιβεβαιώσει την εκ περιτροπής προεδρία και τη διασταυρούμενη ψήφο ως πακέτο, διαφορετικά να προταχθεί το σύστημα με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο.

    Ακόμη, ο Πρόεδρος είπε ότι με τον Μεχμέτ Αλι Ταλάτ υπήρχαν πολλά σημεία όπου γινόταν αναφορά στα ποσοστά 80% και 20%, που υποδηλώνουν τις πληθυσμιακές αναλογίες των Ε/κ και Τ/κ αντίστοιχα. Με αυτό, συνέχισε, είχε επιτευχθεί η αναγνώριση εκ μέρους του κ. Ταλάτ της αναλογίας 4 προς 1, που όπως είπε διασφαλίζει τη δημογραφική δομή του πληθυσμού κατά τη συζήτηση για τις τέσσερεις ελευθερίες. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο κ. Ερογλου αρνείται να αποδεχθεί τη σύγκλιση αυτή.

    Στο Περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η κυριότερη διαφωνία έγκειται στην ερμηνεία της τ/κ πλευράς για τη διζωνικότητα, με μόνιμη και ευρεία πλειοψηφία περιουσιών της κάθε κοινότητας στην υπό τη διοίκησή της ομόσπονδη μονάδα. Είπε ότι η ε/κ πλευρά πέτυχε μέσα από τη σύγκλιση της 29ης Ιανουαρίου 2010 την πλήρη εφαρμογή των βασικών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους πολίτες.

    Στα θέματα Οικονομίας, αναφέρθηκε στην κριτική για την αποδοχή της προσωρινής χρηματοδότηση της τ/κ Ομόσπονδης Μονάδας με το 5% των συνολικών ομοσπονδιακών εσόδων για αναπτυξιακούς σκοπούς, καθώς και με 1% για τις περιοχές που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Πρόσθεσε ότι το 85% των εσόδων θα κατανέμεται στην ε/κ και το 15% στην τ/κ Ομόσπονδη Μονάδα και ανέφερε ότι αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση η εντύπωση που δίνεται ότι τα έσοδα της Ομόσπονδης Κυβέρνησης θα πηγαίνουν στην τ/κ πλευρά.

    Ως προς το Κεφάλαιο της Ιθαγένειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι διευθέτηση που αφορά τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες θα εφαρμοστεί μετά τη λύση του Κυπριακού, ώστε να αποφευχθεί η χωρίς περιορισμούς εγκατάσταση Τούρκων πολιτών σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Είπε ότι ο περιορισμός βασίζεται στη θεμελιώδη ανάγκη του σεβασμού της πληθυσμιακής αναλογίας 4 προς 1, ενώ πρόσθεσε ότι η παραμονή αριθμού εποίκων για ανθρωπιστικούς λόγους ήταν πάγια θέση όλων των Κυβερνήσεων.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι επετεύχθη η ενεργός εμπλοκή και το ενδιαφέρον όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και η αποτροπή δυσμενών εξελίξεων.

    Μίλησε για ισχυροποιημένη θέση της Κύπρου διεθνώς, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε ένα ιδιαίτερο ανταγωνιστικό και ασταθές διεθνές περιβάλλον να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της κυπριακής ΑΟΖ και να προχωρήσει με τις ερευνητικές γεωτρήσεις.

    Συνέχισε, λέγοντας ότι τυχόν αλλαγή πολιτικής με αθέτηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που ανέλαβε η ε/κ πλευρά διαχρονικά θα θέσει την ταφόπετρα στην υπόθεση του Κυπριακού.

    Ως προς την αξιοποίηση της ΕΕ στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση κάνει «καθετί το δυνατόν» προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ μίλησε για ισχυρούς φίλους και συμμάχους, αναφερόμενος στην Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί, καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ.

    Ως προς το ζήτημα του διορισμού διαπραγματευτή, άλλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι αν γίνει αυτό στην κρίσιμη φάση που διέρχονται οι συνομιλίες, θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα.

    Συμπλήρωσε ότι τίθεται επίσης θέμα αρχής, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως απευθείας εκλελεγμένος από το λαό, έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για το χειρισμό του Κυπριακού.

    Ως προς το θέμα της Διεθνούς Διάσκεψης για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί διολίσθηση προς μια διάσκεψη χωρίς προηγούμενη συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκλεισε την εισαγωγική του ομιλία, τονίζοντας ότι επιβάλλεται προσήλωση στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων υπό τα ΗΕ, με στόχο τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

    [02] Ε/κ - Τ/κ κόμματα: Λύση στο Κυπριακό χρειάζεται επειγόντως

    Ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα κατά πόσον η επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού της, κάτω από την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συνεισφέρει σε πιο σύντομη λύση στο Κυπριακό και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευημερία προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και όλων των Κυπρίων, είχαν κατά την συνάντησή τους στο Λήδρα Πάλας, τα ε/κ και τ/κ κόμματα.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο.

    Διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων, η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Αννα Τουρενίκοβα, είπε πως οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν για ακόμη μια φορά ότι η λύση στο Κυπριακό βασισμένη στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χρειάζεται επειγόντως.

    [03] Διανομή χαλλουμιού έξω από το Προεδρικό

    Οι αιγοπροβατοτρόφοι, εν αναμονή της συνάντησης της Παρασκευής, θα παραμείνουν έξω από το Προεδρικό, ζητώντας τη δέσμευση των γαλακτοβιομηχανιών ότι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν όλη την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Πάφου Ευαγόρας Χρυσάνθου.

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μία ποσότητα χαλλούμι σήμερα και μία τεράστια ποσότητα αύριο θα δίνεται έξω από το Προεδρικό, αλλά και σε ιδρύματα.

    Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό, ζητώντας την εφαρμογή της νομοθετημένης ποσόστωσης 51% αιγοπρόβειο γάλα στην παραγωγή χαλουμιού. Προχθές έχυσαν μπροστά από το Προεδρικό 20 τόνους γάλακτος που έμεινε αδιάθετο και χθες έχυσαν άλλο τόσο.

    Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 14:00, έχει προγραμματισθεί συνάντηση στο Προεδρικό στην οποία θα συμμετέχει ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, οι αγροτικές οργανώσεις και οι αντιπρόσωποι των κτηνοτρόφων, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

    [04] Μειώθηκε το 2011 ο κύκλος εργασιών βιομηχανίας

    Μείωση 1,5% σημείωσε το 2011 ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών Βιομηχανίας, σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

    Τον Δεκέμβριο του 2011, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών Βιομηχανίας ανήλθε στις 127,0 μονάδες (βάση 2005=100), σημειώνοντας μείωση 2,5% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2010.

    Στον τομέα της Μεταποίησης, το Δεκέμβριο του 2011 ο δείκτης έφτασε τις 114,8 μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση 8,5% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2010.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 March 2012 - 13:29:13 UTC