Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπ. Δικαιοσύνης: Η τουρκική πλευρά προκαλεί οπισθοδρόμηση στο

    Κυπριακό

  • [02] Το Κυπριακό στη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν
  • [03] "Digital Ship" από Ναυτιλιακό Επιμελητήριο
  • [04] Την Τρίτη ο αγώνας ΑΠΟΕΛ-Ρεάλ

  • [01] Υπ. Δικαιοσύνης: Η τουρκική πλευρά προκαλεί οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό

    Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμμένουν στο να υποβάλλουν προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις, οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού, ή αποφεύγουν τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο είχε επιτευχθεί στις συνομιλίες, είπε μιλώντας στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια των εργασιών του 40ού συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά.

    Ο Υπουργός, που εκπροσώπησε στο συνέδριο την Κυβέρνηση, μετέφερε στους αντιπροσώπους και την κυπριακή παροικία τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του κυπριακού λαού και τις θερμές τους ευχαριστίες για την αταλάντευτη στήριξη και αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ομογένεια, στις συνεχείς προσπάθειες την επίλυση του Κυπριακού, την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και την επανένωσή της.

    «Γνωρίζουμε πως αυτός ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος, γι' αυτό και η συμπαράσταση και η πολύπλευρη βοήθεια που δεχόμαστε από την κυπριακή ομογένεια, που αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της κυπριακής διασποράς, είναι ανεκτίμητη», είπε ο κ. Λουκά, επισημαίνοντας ότι σ' αυτόν το μέχρι τέλους αγώνα για δικαίωση είναι ταγμένος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Αυτόν τον αγώνα υπηρετεί με συνέπεια από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό. Μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, και θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι για την ε/κ πλευρά είναι σαφές πως η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν προβλέπει επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, γι' αυτό και δεν τα αποδεχόμαστε.

    «Όπως δεν αποδεχόμαστε να παραβιαστούν οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Μια τέτοια διάσκεψη θα είναι νοητή μόνο για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, και μόνο αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές».

    Επισήμανε ότι για να μπορέσουμε όμως να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού «θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία βούληση» και επέκρινε την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πλευρά για τις υπαναχωρήσεις.

    Παρόλα αυτά, συνέχισε, «εμείς δεν θα πάψουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά και να καταθέτουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχουμε την επίλυση του κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Γι ΄ αυτό και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει σαφές στην Τουρκία, πως θα πρέπει να αλλάξει επιτέλους ρότα και να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης της να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο μόνος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Αναφερόμενος και στα ενεργειακά ζητήματα, είπε πως «χωρίς αχρείαστη συνθηματολογία, αλλά με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, διεκδικούμε και ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο πολύ ευαίσθητο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας, που καταδεικνύουν στη διεθνή κοινότητα ότι και πάλι αρνείται να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τη διεθνή έννομη τάξη.

    «Είναι σημαντικό πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και σειρά σημαντικών χωρών έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς ένα έχουμε να διαμηνύσουμε σε κάθε πιθανό ταραξία της διεθνούς έννομης τάξης. Πως τις έρευνες θα τις συνεχίσουμε, πάντοτε συμμορφούμενοι και ενεργώντας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Τηρώντας πιστά αυτές τις παραμέτρους, έχουμε ήδη προχωρήσει με τη δημοσίευση του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και σε άλλα οικόπεδα που εμπίπτουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τώρα αναμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς».

    Είπε πως ο στρατηγικός στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

    «Το βέβαιο είναι πως στη Νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου βρίσκονται υπό διαμόρφωση νέα γεωστρατηγικά δεδομένα. Το νέο αυτό σκηνικό που διαμορφώνεται από την προοπτική η Κύπρος να διαθέτει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους και να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο μας θέτει ταυτόχρονα και ως κράτος προ των ευθυνών μας. Είναι γι' αυτό που εμείς έγκαιρα έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα γειτονικά μας κράτη και ευρύτερα, πως αυτό το δώρο που μας έστειλε ο θεός οφείλουμε να το μετατρέψουμε σε πηγή ειρήνης, ευημερίας και προόδου για την ευρύτερη περιοχή μας».

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που δημιουργεί η ανάληψη την 1η Ιουλίου από την Κύπρο της προεδρίας της Ε.Ε., λέγοντας πως η εξάμηνη θητεία στο τιμόνι της ενωμένης Ευρώπης «θα δοκιμάσει τις αντοχές μας ως κράτος, θα δοκιμαστούν οι δομές του και αν καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να στήσουμε ένα σωστό λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Εμείς πιστεύουμε πως τα έχουμε καταφέρει, γι' αυτό και έχουμε βαθιά πεποίθηση πως η Κυπριακή Προεδρία θα κυλήσει ομαλότατα και με απόλυτη επιτυχία».

    Παρευρέθηκαν ακόμη και χαιρέτισαν τις εργασίες του συνεδρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Ελληνες βουλευτές Ηλίας Καρανίκας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου Βασίλης Κασκαρέλης και Παύλος Αναστασιάδης και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ τον οποίο το συνέδριο τίμησε με την ευκαιρία της μετάθεσής του από τη Νέα Υόρκη.

    [02] Το Κυπριακό στη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν

    Τηρώντας τις υποσχέσεις που έδωσε και προς την κυπριακή Κυβέρνηση και προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και την ηγεσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήγειρε το Κυπριακό και τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της διεθνούς συνάντησης κορυφής για την εξάπλωση των πυρηνικών που πραγματοποιείται στη Σεούλ της Κορέας.

    Στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού συνεχάρη τον κ. Ερντογάν για τις προσπάθειες που καταβάλει εντός της Τουρκίας για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, είπε πως «με ευχαρίστηση άκουσε την απόφασή του να ξανανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό, αναφέρθηκε όμως σ' αυτό ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε σχέση με την Κύπρο. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό μέλλον για την Κύπρο το συντομότερο», είπε ο κ. Ερντογάν.

    Και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στη στενή συνεργασία των χωρών τους. Ο κ. Ερντογάν είπε πως από τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε πρόεδρος, «αναβαθμίσαμε το καθεστώς των σχέσεών μας, από στρατηγική συνεργασία σε μοντέλο συνεργασίας».

    [03] "Digital Ship" από Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

    Διεθνές συνέδριο αναφορικά με τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας που σχετίζονται με τα πλοία και τις ναυτιλιακές εταιρείες θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το τριήμερο 27 με 29 Μαρτίου.

    Το παγκοσμίου εμβέλειας συνέδριο "Digital Ship" θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο St. Raphael στη Λεμεσό και αναμένεται ότι θα προσελκύσει στην Κύπρο διακεκριμένους ομιλητές και διευθυντές πληροφορικής από όλο τον κόσμο.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, το Συνέδριο έχει ήδη τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιου Φλουρέντζου, o οποίος θα χαιρετίσει το συνέδριο κατά την εναρκτήρια τελετή του αύριο Τρίτη.

    «Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που είχε το συνέδριο τα τελευταία χρόνια, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο αποφάσισε να προσελκύσει το συνέδριο στην Κύπρο για ένατη συνεχή φορά φέτος. Το "Digital Ship" θεωρείται ως το πιο σημαντικό συνέδριο που διεξάγεται στην Κύπρο που ασχολείται με τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας που σχετίζονται με τη ναυτιλία», αναφέρει η ανακοίνωση.

    [04] Την Τρίτη ο αγώνας ΑΠΟΕΛ-Ρεάλ

    Οι «γαλαζοκίτρινοι» είναι έτοιμοι για τον ιστορικό αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος θα διεξαχθεί την Τρίτη στο ΓΣΠ, στις 21:45, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΠΟΕΛ Πανίκος Χατζηλιασής.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΑΠΟΕΛ με προπόνηση, η οποία πραγματοποιείται στο Στάδιο ΓΣΠ, ολοκληρώνει την προετοιμασία του ενόψει του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

    Ο κ. Χατζηλιασής ανέφερε ότι το παιχνίδι θα μεταδοθεί σε 81 χώρες, ενώ οι δημοσιογράφοι μαζί με φωτογράφους ενδεχομένως να πλησιάζουν τους 300.

    Τον αγώνα θα διαιτητεύσει ο Γερμανός Felix Brych με βοηθούς διαιτητές τους συμπατριώτες του Mark Borsch και Stefan Lupp και τέταρτο διαιτητή τον Knut Kircher. Πρόσθετοι διαιτητές ορίστηκαν οι Γερμανοί Markus Wingenbach και Peter Sippel. Παρατηρητής αγώνα θα είναι ο Νορβηγός Trygve Borno και παρατηρητής διαιτησίας ο Σέρβος Zdravko Jokic.

    Ο επαναληπτικός θα γίνει στις 4 Απριλίου στη Μαδρίτη.

    Στο μεταξύ, η αποστολή της «Βασίλισσας» βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Κυριακής στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 26 March 2012 - 9:29:12 UTC