Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος - Οκτώ χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ
  • [02] Χρυσό για την Κύπρο στους Βαλκανικούς Αγώνες νέων κολύμβησης

  • [01] Κύπρος - Οκτώ χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ

    ``Πριν ένα μόλις λεπτό, ήμασταν Κύπριοι πολίτες. Από τώρα και για πάντα, είμαστε επισήμως και Ευρωπαίοι πολίτες. Χωρίς να χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα``.

    Αυτό τόνιζε τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου 2004 στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ένταξη ως τον δεύτερο κορυφαίο σταθμό στην ιστορία του τόπου, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την 1η Μαΐου 2004 η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποίησε την πέμπτη και μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της, υποδεχόμενη δέκα νέα μέλη, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Οκτώ χρόνια μετά και η Κύπρος προετοιμάζεται για την πρώτη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Η Κύπρος θα παραδώσει τη σκυτάλη την 1η Ιανουαρίου του 2013 στην Ιρλανδία, η οποία το 2004, ως η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, φιλοξένησε την επίσημη τελετή διεύρυνσης.

    Ειδικά για την Κύπρο, η ένταξη ήταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος δρόμος, λόγω του άλυτου πολιτικού προβλήματος. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν όταν υποβλήθηκε η αίτηση ένταξης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει δεκτή στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτώ χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου τόνισε ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό έργο, η επιτυχία του οποίου βασίστηκε σε σκληρή δουλειά και στην συμπαράσταση της Ελλάδας και των χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην ιστορικής σημασίας ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ από την Κύπρο, λέγοντας ότι το έργο και οι δυσκολίες θα είναι πολλές, αλλά πολλά θα είναι και τα οφέλη.

    «Αναμφισβήτητα», υπογράμμισε, «η επιτυχής Προεδρία θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της θέσης και της εικόνας της Κύπρου στην ΕΕ».

    Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η Κύπρος θα πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των οργάνων και επιτροπών στις οποίες θα προεδρεύσει, να προωθήσει την εφαρμογή και τον έλεγχο της εφαρμογής των διαφόρων αποφάσεων, να αντιμετωπίσει άμεσα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και να ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ Επιτροπής και Κοινοβουλίου.

    Παράλληλα, ανέφερε, οι Κύπριοι πολίτες θα γνωρίσουν καλύτερα τους θεσμούς της ΕΕ, ενώ οι πολίτες των υπόλοιπων 26 χωρών θα γνωρίσουν καλύτερα τη χώρα που προεδρεύει.

    Ο κ. Βασιλείου μίλησε και για τις μελλοντικές προοπτικές της Κύπρου στην ΕΕ.

    «Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους πάντα πίστευα στην ανάγκη της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και αγωνίστηκα για αυτό, ήταν πολιτικοί και οικονομικοί αλλά και γιατί στην ΕΕ είναι όλοι υποχρεωμένοι να τηρούν απόλυτα τους κανόνες της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα κτλ και αυτό είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει πάντα τεράστια σημασία», σημείωσε.

    Τόνισε ότι πρέπει στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη να περάσει το μήνυμα ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά.

    «Πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε ως Κύπριοι, Γερμανοί, Γάλλοι κτλ. αλλά πρώτα από όλα ως Ευρωπαίοι πολίτες και ταυτόχρονα να είμαστε περήφανοι για την ιδιαίτερή μας πατρίδα αλλά να βλέπουμε την Ευρώπη ως την πατρίδα μας. Αυτό το αίσθημα πιστεύω πρέπει να ενισχυθεί, είμαστε πολύ μακριά ακόμη και στην Ευρώπη γενικά και στην Κύπρο και έχει μεγάλη σημασία», υπογράμμισε.

    Ο κ. Βασιλείου τάχθηκε υπέρ των αποφάσεων της ΕΕ για την ανάγκη ισοζυγισμένων προϋπολογισμών, λέγοντας ότι αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης.

    Ερωτηθείς εάν είναι υπέρ μιας «περισσότερης Ευρώπης», απάντησε «εκατό τοις εκατό» λέγοντας ότι τα οφέλη για την Κύπρο θα είναι τεράστια. Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την θέση ότι και οι Τ/κ είναι υπέρ μιας «περισσότερης Ευρώπης».

    «Γι' αυτό, εάν υπάρχει ένας λόγος ή κάτι που να μπορεί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού είναι ακριβώς η Ευρώπη για αυτό πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την έννοια Ευρώπη μέσα στην Κύπρο», τόνισε.

    Σε παρατήρηση ότι η τάση στην Ευρώπη μεταξύ των πολιτών της δεν είναι προς την κατεύθυνση της «περισσότερης Ευρώπης», είπε ότι όταν υπάρχει περίοδος κρίσης, οι περισσότεροι επιλέγουν να «κλειστούν στο καβούκι τους», μια αντίληψη που χαρακτήρισε λανθασμένη καθώς σήμερα ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

    «Ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθεί η παγκοσμιοποίηση προς όφελος των Ευρωπαίων είναι η ΕΕ. Σήμερα μπορεί να περνούμε αυτή την κρίση, αλλά αυτό είναι ένα μεταβατικό στάδιο κατά την άποψη μου στο δρόμο για την περισσότερη Ευρώπη. Διότι μόνο μέσα στα πλαίσια της περισσότερης Ευρώπης θα επιλυθούν και τα επιμέρους προβλήματα, εάν δηλαδή η έννοια αυτή λειτουργούσε πλήρως τότε η Ελλάδα δεν θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα σήμερα με τον ίδιο βαθμό, θα υπήρχε η αλληλεγγύη, άρα ταυτόχρονα και μεγαλύτερη πίεση να εφαρμόζονται τα σωστά μέτρα», υπέδειξε.

    Στο βιβλίο του «Κύπρος – Ευρωπαϊκή Ενωση από τα πρώτα βήματα μέχρι την ένταξη» ο Πρόεδρος Βασιλείου έγραψε ότι «η αξιοποίηση της ένταξης είναι καθήκον όλων μας. Είναι ένα έργο χωρίς τέλος, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια».

    Ερωτηθείς εάν οκτώ χρόνια μετά θεωρεί ότι αξιοποιήσαμε την ένταξή μας στην ΕΕ, ο κ. Βασιλείου είπε «και ναι και όχι» και εξήγησε:

    «Ναι, υπό την έννοια ότι αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τι σημαίνει να είσαι μέλος της ΕΕ». Αξιοποιήσαμε την ένταξή μας, είπε, σε μεγάλο βαθμό για να προωθήσουμε την Κύπρο ως πχ κέντρο υπεράκτιων δραστηριοτήτων, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών δραστηριοτήτων για δικηγόρους, λογιστές, όλων των ειδών τις επιχειρήσεις και τη δημιουργία δυνατοτήτων εργασίας.

    Επίσης, ανέφερε ότι η προβολή της ένταξής μας στην ΕΕ συνέβαλε στην ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου κυρίως με τις τρίτες χώρες, ενώ πρόσφερε ένα στέρεο υπόβαθρο μέσω των αρχών και αξιών της, πχ ισότητας, προστασίας των παιδιών, οικολογικά θέματα κτλ.

    Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Βασιλείου, «εκεί που πιστεύω ότι δεν έχουμε πλήρως αξιοποιήσει τις δυνατότητές μας είναι στο θέμα της αξιοποίησης των διαφόρων κονδυλίων και των τομέων ανάπτυξης της ΕΕ, που για να τις αξιοποιήσεις πρέπει να έχεις τις κατάλληλες υποδομές κτλ και που ως ένα βαθμό το κάναμε αλλά όχι αρκετά».

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν κατορθώσαμε να αξιοποιήσουμε την ένταξή μας για να προωθήσουμε λύση του Κυπριακού.

    «Χρησιμοποιήσαμε τη συμμετοχή μας στην ΕΕ για να βάζουμε βέτο στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά πιστεύω ότι δεν μπορέσαμε να το αξιοποιήσουμε μέχρι την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Η ένταξη δεν λειτούργησε ως καταλύτης της λύσης του Κυπριακού διότι απλούστατα η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη για λύση και από δικής μας πλευράς, ίσως η πίεση που έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει δεν υπήρξε», τόνισε.

    Ιστορικό ένταξης ------------

    Οι σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και ακολούθως με την Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισαν το 1972 και εξελίχθηκαν σταδιακά, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης το 1987, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Η αίτηση της Κύπρου για πλήρη ένταξη στην ΕΕ έγινε στις 4 Ιουλίου του 1990, στη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας, ενώ τρία χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γνωμοδότησή της στις 30 Ιουνίου 1993, έκρινε θετικά την αίτηση της Κύπρου.

    Στη γνωμοδότησή της η Επιτροπή ανέφερε ότι ``η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι βαθιοί δεσμοί οι οποίοι, για δυο χιλιάδες χρόνια, τοποθετούν το νησί στην ίδια την πηγή της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμού, η έντονη ευρωπαϊκή επίδραση που είναι εμφανής στις αξίες που έχει ο λαός της Κύπρου και στην πολιτιστική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών της, ο πλούτος των ποικίλων επαφών της με την Κοινότητα, όλα αυτά προσδίδουν στην Κύπρο, πέραν πάσης αμφιβολίας, την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και χαρακτήρα και επιβεβαιώνουν τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό``.

    Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες ξεκίνησε η Επιτροπή με την Κύπρο στο πλαίσιο της γνωμοδότησης, άρχισαν το 1993 και ολοκληρώθηκαν το 1995. Η Κυπριακή Κυβέρνηση συνέστησε 23 ομάδες εργασίας. Η κάθε ομάδα είχε την ευθύνη να ενημερωθεί για διαφορετικό κεφάλαιο του κοινοτικού κεκτημένου, με το οποίο η Κύπρος έπρεπε να εναρμονίσει τη νομοθεσία της και να την προσαρμόσει προς αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ακολούθως, στις 17 Οκτωβρίου του 1993, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της Επιτροπής. Η απόφαση του Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο επιβεβαιώθηκε και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Κέρκυρας τον Ιούνιο του 1994 και του Εσσεν το Δεκέμβριο του 1994.

    Στις 6 Μαρτίου του 1995, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα άρχιζαν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής έξι μήνες μετά την λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996.

    Ακολούθησε η πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου το Δεκέμβριο του 1997, το οποίο αποφάσισε να εγκαινιάσει μια συνολική διαδικασία διεύρυνσης με τις δέκα αιτήτριες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο, στις 30 Μαρτίου 1998.

    Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου υιοθέτησε την πρόταση της Επιτροπής να συγκαλέσει διμερείς διακυβερνητικές διασκέψεις την άνοιξη του 1998 για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβενία.

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ άρχισαν τον Απρίλιο του 1998. Διαπραγματευτής για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ ορίζεται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

    Τον ίδιο μήνα η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να διορίσουν αντιπροσώπους ως πλήρη μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η πρόσκληση αυτή, η οποία επικυρώθηκε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, απορρίφθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Το πρώτο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που άρχισε στις 3 Απριλίου 1998, περιλάμβανε την αναλυτική εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου, το οποίο έχει χωριστεί σε 31 κεφάλαια.

    Η αναλυτική εξέταση του κεκτημένου συμπληρώθηκε τον Ιούνιο του 1999. Στο μεταξύ, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει.

    Μεσολάβησε η ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999, όπου οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα ήταν προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ``Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μια πολιτική διευθέτηση θα διευκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν μέχρι την συμπλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν υπάρξει μια τέτοια διευθέτηση, η απόφαση του Συμβουλίου για την ένταξη θα παρθεί χωρίς να θέσει ως προϋπόθεση τη διευθέτηση του προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους``, αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν το Δεκέμβριο του 2001 η ΕΕ υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να οδηγήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες σε επιτυχή κατάληξη μέχρι το τέλος του 2002, προκειμένου οι χώρες αυτές να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004 ως μέλη. Τονίστηκε επίσης ότι οι υποψήφιες χώρες θα εξακολουθήσουν να τυγχάνουν αξιολόγησης με βάση τα δεδομένα της καθεμιάς, σύμφωνα με την αρχή της διαφορετικότητας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την Έκθεση της Επιτροπής, η οποία θεωρούσε ότι αν διατηρείτο ο υφιστάμενος ρυθμός προόδου των διαπραγματεύσεων και μεταρρυθμίσεων στα υποψήφια κράτη, η Κύπρος, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Σλοβενία θα μπορούσαν να ήταν έτοιμες προς ένταξη εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος.

    To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (21-22 Ιουνίου 2002) επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Κύπρο, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία μέχρι το τέλος του 2002, εφόσον οι χώρες αυτές ήταν έτοιμες, και επαναλάμβανε ότι ο αντικειμενικός στόχος παρέμενε ότι οι χώρες αυτές θα έπρεπε να συμμετάσχουν στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο το 2004 ως πλήρη μέλη.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2002, αναφέρει στα συμπεράσματά του ότι έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης της ΕΕ με την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Σλοβενία.

    ``Η ΕΕ προσβλέπει να υποδεχθεί ως μέλη της τις χώρες αυτές την 1η Μαΐου 2004``, ανέφεραν τα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επισημοποιήθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στη Στοά του Αττάλου, στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου 2003, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Τη Συνθήκη, η οποία επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλια των 15 κρατών μελών, υπέγραψαν και οι ηγέτες των άλλων εννέα υπό ένταξη κρατών.

    Σε δήλωση κατά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε:

    «Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης αποτελεί μεγάλη και ιστορική στιγμή που σφραγίζει ανεξίτηλα τη μελλοντική πορεία της Κύπρου. Αποτελεί ταυτόχρονα το επιστέγασμα τιτάνιας προσπάθειας της κυπριακής κοινωνίας και αποτελεί το ορόσημο της αποδοχής της από μια οικογένεια, στην οποία ανήκει γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά.

    Το ιστορικό αυτό επίτευγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν εξεταστεί μέσα από το πρίσμα των ειδικών συνθηκών της Κύπρου, την τραγωδία της εισβολής και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μέρους της χώρας μας και τις σοβαρές συνέπειές της».

    Η Κύπρος επικύρωσε τη Συνθήκη Προσχώρησης στις 14 Ιουλίου 2003 και μέχρι την ένταξή της συμμετείχε στις εργασίες και στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενεργός παρατηρητής. Την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος κατέστη πλήρες Κράτος Μέλος της ΕΕ μαζί με τις άλλες εννέα υποψήφιες χώρες – την Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία..

    Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004 η κυβέρνηση της Δημοκρατίας ανέλαβε την υποχρέωση να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και να υιοθετήσει το ευρώ μόλις πληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2008 η Κύπρος εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ και υιοθέτησε το ευρώ ως το εθνικό της νόμισμα.

    Την 1η Ιουλίου 2012 η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έξι μήνες για πρώτη φορά μετά την ένταξή της, ένα σημαντικό ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [02] Χρυσό για την Κύπρο στους Βαλκανικούς Αγώνες νέων κολύμβησης

    Χρυσό μετάλλιο εξασφάλισε η Κύπρος στους Βαλκανικούς αγώνες νέων κολύμβησης, που έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Κρούσεβατς στη Σερβία.

    Δράστης ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στα 1500μ ελεύθερο, διαλύοντας την προηγούμενη δική του παγκύπρια επίδοση. Ο πρωταθλητής μας πέτυχε χρόνο 15.46.32 (το προηγούμενο ρεκόρ 15.52.90), ενώ έχασε το όριο πρόσκλησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις για τρία δευτερόλεπτα. Στη δεύτερη ο Αλέξανδρος Καπισίδης από την Ελλάδα με 15.52.90 και στην τρίτη ο Ρουμάνος Alexandru Raiu με 16.02.00.

    Πέραν από τη μεγάλη επιτυχία του Χατζηκωνσταντίνου, δύο κολυμβήτριες μας κατάφεραν και ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών εξασφαλίζοντας δύο χάλκινα μετάλλια. Η Ελενα Χατζηκυριάκου στα 100μ. πεταλούδα τερμάτισε τρίτη με επίδοση 1.06.59, πίσω από τις Ελλαδίτισες Αργυρώ Γαιτανίδη Τζιντρούδη (1.03.69) και την Δήμητρα Αργυρίου (1.06.25). Το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο εξασφάλισε η Μαλβίνα Σιούκρη στα 100μ. ύπτιο με χρόνο 1.09.61, ενώ τις δύο πρώτες θέσεις εξασφάλισαν αθλήτριες από την Τουρκία και την Μολδαβία αντίστοιχα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 30 April 2012 - 9:29:11 UTC