Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστόφια - Hollande
  • [02] Υπό σύσταση υπουργική επιτροπή για επενδύσεις
  • [03] Μήνυμα αισιοδοξίας απ` τον νέο Διοικητή ΚΤ
  • [04] Στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστόφια - Hollande

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Francois Hollande είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη τον κ. Hollande για την εκλογική του νίκη στο χθεσινό δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησαν όπως εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω ενδυνάμωση των παραδοσιακά πολύ στενών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και εκτός ΕΕ.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν όπως συναντηθούν το συντομότερο, είτε στο Παρίσι είτε στη Λευκωσία, για ανταλλαγή απόψεων επί των επίκαιρων θεμάτων της ευρωπαϊκής ατζέντας, ενόψει και της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο την 1η Ιουλίου.

    [02] Υπό σύσταση υπουργική επιτροπή για επενδύσεις

    Η σύσταση ενός μηχανισμού για την καλύτερο συντονισμό και τη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων στην Κύπρο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη και σε αυτή συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου, στην παρουσία του Προέδρου και του ΓΔ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

    Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι σκοπός της υπό σύστασης υπουργικής επιτροπής είναι η προώθηση των ξένων και ντόπιων επενδύσεων στην Κύπρο, σε όλα τα στάδια μιας επένδυσης, κατά τα οποία εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα, από την εγγραφή στον Εφορο Εταιρειών μέχρι τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα συσταθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα εξετάζει μεγάλες επενδύσεις, πέραν των 50 ή 100 εκ. ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι θα συνέρχεται σε ανώτατο επίπεδο σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θα δημιουργηθεί και τεχνική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τα θέματα που θα έρχονται ενώπιον της επιτροπής ολοκληρωμένα και με διαφάνεια.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στην επόμενη συνάντηση θα αποφασιστεί ολοκληρωτικά η δομή, οι αρμοδιότητες και τρόπος λειτουργίας της υπουργικής επιτροπής και του μηχανισμού που θα δημιουργηθεί. «Μέσα από τη δημιουργία αυτής της υπουργικής επιτροπής και τη συμμετοχή και του CIPA θα μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στις μεγάλες επενδύσεις στον τόπο μας», είπε ο Υπουργός. Συμπλήρωσε ότι ο ρόλος του CIPA θα είναι βοηθητικός ως προς τη διερεύνηση των διαφόρων επενδυτικών προθέσεων, ώστε να καθορίζονται ακολούθως και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς αν η πρωτοβουλία για σύσταση της επιτροπής αυτής δίνει ένα «χαστούκι» στη γραφειοκρατία, ο Υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα για την υλοποίηση έργων έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι δεν έγκειται στην καθυστέρηση της αδειοδότησης, αλλά στην έλλειψη χρηματοδότησης.

    [03] Μήνυμα αισιοδοξίας απ` τον νέο Διοικητή ΚΤ

    Μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα σημερινά προβλήματα στην οικονομία εντός και εκτός Κύπρου δεν είναι ανυπέρβλητα, έστειλε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, τονίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι να επανέλθει το συντομότερο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω της ανάκαμψης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το τραπεζικό σύστημα και της κυπριακής οικονομίας. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε τη θέση ότι η ενίσχυση τόσο του θεσμού όσο και του ρόλου της ΚΤΚ είναι βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

    Σε ομιλία του στο προσωπικό και το Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης αρχικά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, επιλέγοντας να του αναθέσει ``ένα τόσο σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα σήμερα που η κυπριακή οικονομία διέρχεται δύσκολες μέρες και που οι εγχώριες τράπεζές μας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προκλήσεις``.Εξέφρασε παράλληλα τη βούλησή του να συνεργαστεί με το Υπουργείο Οικονομικών, τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, καθώς και με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, ``με γνώμονα πάντοτε το καλό της οικονομίας και το δημόσιο συμφέρον, και μέσα στα πλαίσια του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των υπόλοιπων προνοιών της σχετικής νομοθεσίας``.

    ``Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες – και ιδιαίτερα η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος – δεν είναι οι καλύτερες, ούτε στην Κύπρο αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλω ωστόσο, να περάσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας``, υπογράμμισε ο νέος Διοικητής. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα σημερινά προβλήματα και εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητα.

    Αναφερόμενος στο ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών σε μια οικονομία, τον χαρακτήρισε σημαντικό και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κάτω από τις σημερινές συνθήκες καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Οπως είπε, η Τράπεζα μπορεί και έχει καθήκον να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην επίλυση της σημερινής οικονομικής κρίσης.

    [04] Στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας

    Στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο Τσέχος ΥΠΕΞ θα έχει αύριο, Τρίτη το πρωί κατ' ιδίαν συνάντηση με την Κύπρια ομόλογο του Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά το τέλος της οποίας θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες.

    Ακολούθως ο κ. Σβάρτσενμπεργκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Το μεσημέρι θα επισκεφτεί το Βυζαντινό Μουσείο στη Λευκωσία ενώ το απόγευμα λίγο πριν από την αναχώρηση του από την Κύπρο θα επισκεφτεί και την Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 7 May 2012 - 17:29:08 UTC