Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Επ. Οικονομικών συνεχίζει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις

    τράπεζες

  • [02] Τελετή παράδοσης Ελληνικού ΥΠΕΞ, με αναφορές στο Κυπριακό
  • [03] Στην Κύπρο αύριο για επίσημη επίσκεψη η Πρόεδρος της Ελβετίας
  • [04] Συνάντηση Ομήρου με αντιπροσωπία της Ολλανδικής Κάτω Βουλής

  • [01] Η Επ. Οικονομικών συνεχίζει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες

    Αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη διαδικασία οπωσδήποτε απόψε, δηλώνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία στις 20.20 αποφάσισε να πραγματοποιήσει 10λεπτο διάλειμμα και θα επανέλθει για να συνεχίσει, κεκλεισμένων των θυρών, τη συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε σήμερα και αφορά τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων.

    Η συζήτηση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο άρχισε στις 16.40 και κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες στη διάρκεια των οποίων από όλα τα πολιτικά κόμματα ζητήθηκαν διευκρινίσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Λαϊκή Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σχετικά με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

    Μισή ώρα πριν από το διάλειμμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από τους φιλοξενούμενους της Επιτροπής, στους οποίους περιλαμβάνονται η ηγεσία της Λαϊκής Τράπεζας και εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να εξέλθουν της αιθούσης προκειμένου να διαβουλευθούν μεταξύ τους οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής επί της διαδικασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπήρξε σκέψη να αναβληθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για αύριο το πρωί, η απόφαση όμως της Επιτροπής είναι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία απόψε και γύρω στις 23.00 αναμένεται να συνεχίσει τη διακοπείσα συνεδρία της η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει στη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

    Με το νομοσχέδιο για τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων παρέχεται η ευχέρεια στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως διευθετεί τη λήψη μέτρων στήριξης που προβλέπονται με το βασικό νόμο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζεται η ανάγκη κρατικής παρέμβασης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με προχθεσινή επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών προέβη σε εισήγηση για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας μέσω της εξολοκλήρου αναδοχής Δικαιωμάτων Προτίμησης της έκδοσης κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση άρθρου του βασικού νόμου ώστε να παρέχεται η ευχέρεια για την εξολοκλήρου αναδοχή των Δικαιωμάτων Προτίμησης της έκδοσης κεφαλαίου χρηματοοικονομικού οργανισμού από τη Δημοκρατία καθώς και η διεύρυνση των επιλογών διάθεσης των μετοχών που αποκτά η Δημοκρατία σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

    [02] Τελετή παράδοσης Ελληνικού ΥΠΕΞ, με αναφορές στο Κυπριακό

    Στο Κυπριακό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, στο νέο Υπουργό, Πέτρο Μολυβιάτη, ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας.

    Ο κ. Δήμας, ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Μολυβιάτη στα νέα του καθήκοντα ως Υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ελλάδας, ανέφερε ότι: «στο Κυπριακό, σταθήκαμε μαζί και πλάι με την Κυπριακή Δημοκρατία, πετυχαίνοντας να μην αλλοιωθούν οι βασικοί άξονες της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παρά τις πιέσεις της τουρκικής πλευράς να τεθούν τεχνητά χρονοδιαγράμματα».

    Ανέφερε επίσης ότι «προχώρησε η συνεργασία μας σε ενεργειακά θέματα και ανοίξαμε προοπτικές ευρύτερων συνεργασιών και με άλλες χώρες για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη».

    Σχετικά με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η Ελλάδα διέθεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία προσωπικό και τεχνογνωσία.

    Όσον αφορά την Τουρκία, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «τηρήθηκε ξεκάθαρη στάση, θέλουμε βελτίωση των διμερών σχέσεων και πρόοδο της ενταξιακής της προοπτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η σημερινή συγκυρία δεν επηρεάζει τις πάγιες θέσεις μας ούτε την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Υπάρχουν σημαντικά πεδία αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, επιδιώξαμε να τα καλλιεργήσουμε, αλλά πάντα στο πλαίσιο των σταθερών αρχών που διέπουν την εξωτερική μας πολιτική» και πρόσθεσε ότι κάθε φορά που απαιτήθηκε, η Ελλάδα έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας».

    [03] Στην Κύπρο αύριο για επίσημη επίσκεψη η Πρόεδρος της Ελβετίας

    Φθάνει την Παρασκευή το πρωί στην Κύπρο για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη η Πρόεδρος της Ελβετίας Eveline Widmer-Schlumpf.

    Η κ. Widmer-Schlumpf, η οποία είναι η πρώτη Πρόεδρος της Ελβετίας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, θα μεταβεί στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τύχει υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίον θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Από κυπριακής πλευράς, στις συνομιλίες θα παρακαθήσουν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στην Ελβετία Αθηνά Μαυρονικόλα και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Ιερωνυμίδης.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Πρόεδρος της Ελβετίας θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    [04] Συνάντηση Ομήρου με αντιπροσωπία της Ολλανδικής Κάτω Βουλής

    Aντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Ολλανδίας, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, από 17 μέχρι 19 Μαΐου 2012, ενόψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της EE δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπίας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Raymond Knops και σ' αυτή συμμετείχαν τα μέλη της, Klaas Dijkhoff, Louis Bontes, Henk Jan Ormel και Gerard Schouw. Την αντιπροσωπία συνόδευε η Πρέσβης του Βασιλείου των Κάτω Χωρών στην Κύπρο, Brechje Schwachοfer.

    Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα, ειδικά σε σχέση με την οικονομία. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, καθίσταται επάναγκες η Ευρώπη να προωθήσει, πέραν από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, περισσότερα μέτρα ανάπτυξης. Σ' αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε, εντάσσονται και οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης και γενικότερα στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Πρόσθεσε επίσης πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της ΕΕ, κάτι που θα προωθήσει κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, όπως τόνισε.

    Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδικής Κάτω Βουλής, επεσήμανε πως οι ευρωπαϊκοί στόχοι είναι κοινοί, όπως και οι αρχές και αξίες. Εξέφρασε δε, την ευχή να έχει η Κύπρος μια επιτυχημένη Προεδρία δηλώνοντας τη στήριξη της Ολλανδίας σε αυτή τη προσπάθεια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 May 2012 - 1:01:56 UTC