Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υφυπουργός: Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου για την ενεργειακή επάρκεια
  • [02] ΥΠΕΣ: Ευρωπαϊκά κράτη και πολίτες σε δεινή οικονομική θέση
  • [03] Πρώτη συνάντηση Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ στο Φιλοξένια

  • [01] Υφυπουργός: Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου για την ενεργειακή επάρκεια

    Ο ενεργειακός τομέας στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και η στρατηγική θέση της Κύπρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανακαλύψεις αερίου στην περιοχή και τα σχέδια για εξαγωγή του, θα μπορούσαν να αναδείξουν την Κύπρο ως ένα υπαλλακτικό και πλήρως ευέλικτο αποθηκευτικό κέντρο για υγροποιημένο φυσικό αέριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Αυτό υπογράμμισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης σε ομιλία του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σε Διάσκεψη Κορυφής για την αποθήκευση φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας 2012 στην Πράγα.

    Είπε πως ``αδιαμφισβήτητα η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σε συνδυασμό με την πιθανή αξιοποίηση και άλλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τη μελλοντική ανεύρεση και άλλων κοιτασμάτων στην περιοχή, διανοίγει νέες προοπτικές και δίνει νέα μεγάλη ώθηση στον ρόλο της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας``.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως η συνολική ποσότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου, που υπολογίζεται στα 120-150 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αποτελεί ένα σημαντικό απόθεμα, το οποίο θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ΕΕ για πολύ καιρό. Επίσης, είναι σημαντικό γιατί τα αποθέματα της Κύπρου βρίσκονται μόνο 500 χιλιόμετρα μακριά από τη νότια περιοχή της ηπειρωτικής Ευρώπης, ανέφερε.

    Είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία εισέρχεται τώρα στους οικονομικούς και ενεργειακούς τομείς της εξερεύνησης ενεργειακών πόρων για πρώτη φορά στην ιστορία της. ``Συνεπώς, χρειάζεται να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες θεσμικές, νομικές, λειτουργικές, τεχνολογικές και οικοδομικές υποδομές από την αρχή, βασιζόμενη μόνο στους ήδη υπάρχοντες, αποτελεσματικούς και δοκιμασμένους θεσμούς, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην επιτυχή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως εξαρτόμαστε, επίσης, από την εμπειρία και τα μοντέλα διαχείρισης των φυσικών ενεργειακών πόρων, χωρών όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία, καθώς και άλλες, και τόνισε πως η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από μόνη της συνιστά επίσης μια πράξη αυτο-οχύρωσης και αυτο-επιβεβαίωσης των αδιαπραγμάτευτων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως η ανακοίνωση της Noble Energy International στις 28 Δεκεμβρίου 2011 αναφορικά με την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 (γνωστό επίσης και ως οικόπεδο Αφροδίτη) στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, περίπου 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, έχει τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

    ``Βασιζόμενοι σε αυτή την ανακάλυψη έχουμε προχωρήσει στην έναρξη του δευτέρου γύρου αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα 12 από τα 13 διαθέσιμα οικόπεδα. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με αυτόν τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων εξέπνευσε την 11η Μαΐου, ημερομηνία η οποία εμπίπτει στην περίοδο 90 ημερών όπως καθορίζεται από τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από μεσαίες μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας``, ανέφερε.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως στο πλαίσιο της ανάπτυξης εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, το ενδεχόμενο εγκατάστασης υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε να μπορεί μετά να διανεμηθεί για οικιακή χρήση, είναι υψίστης σημασίας και στο παρόν στάδιο είναι υπό εξέταση.

    Επιπρόσθετα, ήδη αξιολογούμε την πιθανή εγκατάσταση της αναγκαίας υποδομής για υγροποίηση του φυσικού αερίου για εξαγωγές. Ένα τερματικό υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει την απαραίτητη περιφερειακή ενεργειακή υποδομή, η οποία μπορεί να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πόρων εφοδιασμού και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αφού μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας ευέλικτος κόμβος για τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, γνωστή επίσης και ως λεκάνη «Λεβιάθαν», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

    Πρόσθεσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσουμε τη δημιουργία των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών που με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε πως η Κύπρος περιλαμβάνεται, μαζί με άλλα κράτη μέλη, στους διαδρόμους προτεραιότητας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που σχετίζονται με τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ανέφερε πως η δυνατότητα ανάπτυξης ορισμένων έργων διασύνδεσης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τα οποία θα τερματίσουν την απομόνωση της Κύπρου αν υλοποιηθούν, ήδη μελετάται από διαχειριστές έργων.

    [02] ΥΠΕΣ: Ευρωπαϊκά κράτη και πολίτες σε δεινή οικονομική θέση

    Η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι «βρισκόμαστε, δυστυχώς, ακόμα ως ευρωπαϊκά κράτη και ως πολίτες, σε μια δεινή οικονομική θέση, γεγονός που δημιουργεί ευνόητα και απτά πολλαπλά προβλήματα και σε άλλα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό επίπεδο».

    Σε χαιρετισμό της στη σύνοδο της Ομάδας Βενετίας, στον Πρωταρά, η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «είναι σημαντικό για τους πολίτες μας να αντιληφθούν, με τη βοήθεια και της δικής σας εφαρμοσμένης εμπειρογνωμοσύνης, τόσο τους λόγους για τη δημιουργία αυτής της παγκόσμιας, αλλά και με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πτυχές, κρίσης αλλά και να πληροφορηθούν και να συστρατευθούν στις προσπάθειες των πολιτικών και οικονομικών ηγεσιών για την αντιμετώπισή της».

    Οπως είπε η κ. Μαύρου, «στόχος μας τελικά είναι όχι μόνο η έξοδος από αυτήν αλλά και η ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την έννοια της ισχυροποίησής της και της επαναβεβαίωσης και πραγμάτωσης των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται».

    Πιστεύω, είπε η Υπουργός Εσωτερικών, «ότι η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει και τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης που θα βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της και θα επιδεικνύει αλληλεγγύη τόσο στο εσωτερικό της κάθε κοινωνίας και κράτους όσο και μεταξύ των κρατών μελών αλλά και ευρύτερα όπου υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα».

    [03] Πρώτη συνάντηση Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ στο Φιλοξένια

    Την πρώτη συνάντηση στα πλαίσια της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα φιλοξενήσει στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αύριο Παρασκευή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, κύρια θέματα στην ατζέντα των ολοήμερων εργασιών της συνάντησης των Γενικών Διευθυντών Εργασιακών Σχέσεων των Κρατών-Μελών της ΕΕ και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου «Πακέτου Απασχόλησης», μέσω του οποίου προτείνεται νέα δέσμη μέτρων και ευκαιριών για την απασχόληση, η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προτάσεις της Επιτροπής που αφορούν στην απόσπαση των εργαζομένων, και συζήτηση γύρω από τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για καταπολέμηση της αδήλωτης απασχόλησης.

    Στη συνάντηση θα γίνει, επίσης, παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γεώργιο Παπαγεωργίου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 May 2012 - 11:29:08 UTC