Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνα για παραλείψεις του τραπεζικού τομέα στους άξονες της

    πολιτικής της κυβέρνησης

  • [02] Εκπρόσωπος: Η Τουρκία καλύπτει τον αρνητισμό της διαστρεβλώνοντας

    το παρελθόν


  • [01] Ερευνα για παραλείψεις του τραπεζικού τομέα στους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης

    Η διενέργεια έρευνας για λάθη και παραλείψεις του τραπεζικού τομέα που οδήγησαν στην υπερβολική έκθεση στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψή τους στο μέλλον, βρίσκεται στους άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    ``Οι άξονες πολιτικής της Κυβέρνησης αποτελούνται από την προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και παράλληλα να διερευνήσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις του τραπεζικού τομέα που οδήγησαν σε αυτή τη έκθεση, με κύριο στόχο να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των λαθών στο μέλλον``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, την οποία διάβασε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

    Οπως είπε, ``η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών αποτελεί ακόμη ένα άξονα της πολιτικής μας με τρόπο όμως κοινωνικά δίκαιο και μέσα από το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται από στόχους που έχουμε θέσει``.

    Τόνισε ωστόσο ότι ``η προσπάθεια που παρατηρείται χρησιμοποιώντας ως μοχλό και δικαιολογία την οικονομική κρίση για απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων μας βρίσκει αντίθετους γιατί τα μέτρα αυτά στο όνομα μιας πρόσκαιρης ευελιξίας θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων μας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), τονίζοντας ότι αυτή βοηθά τα μέγιστα στις προσπάθειες της Κυβέρνησης.

    Βασικοί άξονες της διαχείρισης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πρόσθεσε, είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό σύστημα του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν, έτσι που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να καταστούμε σταδιακά αυτάρκεις και η μετατροπή της χώρας σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για διοχέτευση φυσικού αερίου στις ενεργειακές αγορές, αλλά και ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

    Αναφέρθηκε εξάλλου στο ``τεράστιο ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς`` κατά το δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως πέραν από τις προοπτικές που διανοίγονται από την ανεύρεση φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει παραδοσιακούς τομείς της κυπριακής οικονομίας όπως την τουριστική βιομηχανία.

    Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ``έντονος συναγωνισμός που επικρατεί στην τομέα αυτό επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και τη λήψη για εμπλουτισμό του προϊόντος μας και αντιμετώπιση της εποχικότητας``.

    Χαρακτηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία ως τους πνεύμονες της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε την απόφαση για σύσταση εγγυοδοτικού μηχανισμού για εξασφάλιση χρηματοδότησης, αλλά και στην εγκαθίδρυση της μονοθυριδικής πρόσβασης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    Αναφερόμενος στην ΟΕΒ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η συνεισφορά της ομοσπονδίας στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ``κρίνεται σημαντική και απαραίτητη``.

    ``Ολοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να επιτύχουμε τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, η οποίοι θα ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ευημερία``, κατέληξε.

    [02] Εκπρόσωπος: Η Τουρκία καλύπτει τον αρνητισμό της διαστρεβλώνοντας το παρελθόν

    Η Τουρκία συνεχώς προσπαθεί να καλύψει την αρνητική της πολιτική στο Κυπριακό διαστρεβλώνοντας το παρελθόν, ήταν η απάντηση που έδωσε η Κυβέρνηση δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε επίσης ότι η αναφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι δεν πρέπει να χαθούν όλα όσα επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες, αφορά την τ/κ πλευρά η οποία αθετεί δεσμεύσεις υπαναχωρεί από συγκλίσεις και προσπαθεί να ακυρώσει τη βάση της διαπραγμάτευσης. Τόνισε ακόμη πως η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την Αμμόχωστο προβλέπει κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους και πρόκειται για μια αμοιβαία ωφέλιμη κατάσταση.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε πως «η Τουρκία συνεχώς προσπαθεί να καλύψει την αρνητική της πολιτική στο Κυπριακό, η οποία συντηρεί το πρόβλημα της παράνομης κατοχής, της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαστρεβλώνοντας το παρελθόν. Αυτό επιχειρεί να κάνει ο κ. Νταβούτογλου με τις αναφορές του στο 2004 και στο Σχέδιο Ανάν».

    Όπως σημείωσε ο κ. Στεφάνου, οι δύο κοινότητες το 2004 είχαν κληθεί να αποφασίσουν σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα για ένα σχέδιο που δεν ήταν αποτέλεσμα αμοιβαίας συμφωνίας, αλλά προϊόν επιδιαιτησίας και το οποίο προέβλεπε ότι αν δεν εγκρινόταν θα ήταν «εκμηδενισμένο και ανύπαρκτο» (null and void). Η διεθνής κοινότητα, συνέχισε, «σεβάστηκε, σέβεται όπως και αποδέχεται το δικαίωμα του κυπριακού λαού να αποφασίζει για την τύχη του, κάτι που δεν αποδέχεται και απορρίπτει η Τουρκία».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία, αντί να προσπαθεί να επιστρέψει σε ένα παρελθόν που κατασκευάζει για να καλύψει την αρνητική της πολιτική και αντί να εγείρει προβλήματα στην υπό εξέλιξη διαδικασία και να προκαλεί αδιέξοδα σε αυτήν, επιτέλους να εργαστεί για λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία αρνείται να σεβαστεί και να εφαρμόσει.

    «Αυτή την ανάγκη πρέπει ο διεθνής παράγοντας να υποδεικνύει συνεχώς προς την Τουρκία και να της ασκεί πίεση για να αλλάξει την αρνητική στάση της και να ανοίξει ο δρόμος προς την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 May 2012 - 19:29:08 UTC