Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] X. Θράσου: Μάρτιο του 2013 τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός

    Βασιλικού

  • [02] Μαυρογιάνννης: Η Τουρκία αν ήταν δυνατό να βυθίσει την Κύπρο,

    θα τη βύθιζε

  • [03] Περιμετρικός δρόμος με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη

    Λευκωσία

  • [04] Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εγκαινίασε τον παρακαμπτήριο Κελλακίου

    – Επταγώνιας


  • [01] X. Θράσου: Μάρτιο του 2013 τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός Βασιλικού

    X. Θράσου: Μάρτιο του 2013 τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός Βασιλικού

    Με την απομάκρυνση προς το τέλος του χρόνου των κινητών γεννητριών, θα αφαιρεθεί και το τέλος του 6.96% που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χάρης Θράσου, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2013, ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Βασιλικού θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την καταστροφή του στις 11 Ιουλίου 2011.

    Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θράσου είπε ότι «εργαζόμαστε πυρετωδώς ούτως ώστε να έχουμε επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι, να ικανοποιήσουμε τη μεγίστη ζήτηση της περιόδου. Εχουμε εκατοντάδες κόσμου που εργάζονται τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και στις μονάδες και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε το στόχο μας».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «υπάρχουν κινητές μονάδες σε χρήση και φέρνουμε και άλλες ισχύος 120 Μεγαβάτ οι οποίες θα εγκατασταθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου, προκειμένου να έχουμε περισσότερη εφεδρεία σε περίπτωση που θα χρειαστούν πέραν από τη μεγίστη ζήτηση που αναμένουμε σε περίπτωση που υπάρξουν αντίξοες καιρικές συνθήκες».

    Ερωτηθείς από πού προέρχονται οι γεννήτριες, ο κ. Θράσου απάντησε πως «είναι αμερικανικής προέλευσης. Ωστόσο οι γεννήτριες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον Αραβικό Κόλπο και σύντομα θα μεταφερθούν στην Κύπρο για να εγκατασταθούν στα μέσα Ιουνίου και να τεθούν σε λειτουργία».

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα ενοικιάσουμε τις συγκεκριμένες γεννήτριες απάντησε ότι «τις ενοικιάζουμε διότι αναμένουμε ότι με την δραστηριοποίηση των δικών μας μονάδων δεν θα τις χρειαζόμαστε. Ετσι σιγά - σιγά θα απομακρυνθούν τόσο αυτές όσο και οι υπόλοιπες κινητές μονάδες ούτως ώστε να φύγει και το επιπρόσθετο τέλος που έχει επιβληθεί στους καταναλωτές για την ενοικίαση αυτών των μονάδων».

    Αναφορικά με τις εργασίες για επανέναρξη της λειτουργίας του Ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, ο Χάρης Θράσου είπε ότι «αναμένουμε πως από τον Ιούνιο θα αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία μέρος της μονάδας 5, τον Ιούλιο άλλο μέρος και τον Αύγουστο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ταυτόχρονα θα αρχίσει να λειτουργεί και η 4η Μονάδα παραγωγής ρεύματος και έτσι εκτός από τα 220 μεγαβάτ από τη Μονάδα 5 θα υπάρχουν και άλλα 70 μεγαβάτ από την ταυτόχρονη λειτουργία της 4ης Μονάδας. Αυτή η παραγωγή θα χρησιμοποιηθεί για την περίοδο του καλοκαιρού».

    Πρόσθεσε ότι «οι επιδιορθώσεις στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού θα συνεχίσουν και αναμένεται ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα έχουμε πλήρη λειτουργία του Σταθμού στη κατάσταση που βρισκόταν πριν από την καταστροφή της 11ης Ιουλίου 2011».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ απάντησε πως «το 6.96% που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών για την ενοικίαση των γεννητριών, αναμένεται ότι προς το τέλος του χρόνου, με την απομάκρυνση των γεννητριών θα πρέπει αφαιρεθεί. Ταυτόχρονα ελπίζουμε να υπάρχει και μία μείωση στην τιμή των καυσίμων διότι η μεγάλη διαφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι μόνο το 6,96% αλλά είναι λόγω της τιμής που υπάρχει διεθνώς».

    Σημείωσε ότι «τώρα υπάρχει μια μείωση στην τιμή των καυσίμων, τον περασμένο μήνα βρισκόταν στα 118 δολάρια το βαρέλι ενώ τώρα βρίσκεται γύρω στα 108 δολάρια. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί τότε θα υπάρξει και η ανάλογη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές» κατέληξε.

    [02] Μαυρογιάνννης: Η Τουρκία αν ήταν δυνατό να βυθίσει την Κύπρο, θα τη βύθιζε

    Η ύπαρξη της Κύπρου από μόνης της, εμποδίζει την Τουρκία να μονοπωλήσει την πρόσβαση της προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής και περαιτέρω, και αν ήταν δυνατό να την βυθίσουν θα την βύθιζαν, δήλωσε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα της Κύπρου Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κύρια Ενεργειακά Σχέδια στην Ελλάδα και στην Κύπρο», που συνδιοργάνωσαν στο Ηράκλειο της Κρήτης τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «το 2014 έχουμε υποσχεθεί ότι θα έχουμε φυσικό αέριο».

    «Αυτό είναι κάτι που είναι ανεξάρτητο από τις πρόσφατες εξελίξεις και μέσα από τα χρόνια έχουμε προβεί σε διάφορες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Τα πράγματα έχουν αλλάξει όχι σε ό,τι αφορά τον στόχο αυτό, αλλά σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουμε την ανάγκη αυτή. Ως μέλος της ΕΕ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας και να καταφέρουμε να συμμετάσχουμε πλήρως στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το λεγόμενο 2020. Εργαζόμαστε εντατικά. Θα τα καταφέρουμε, αν δεν είναι το 2014, το πολύ το 2015 να έχουμε στην Κύπρο φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

    «Τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Δε νομίζω ότι πρέπει να λέμε πάρα πολλά, γιατί παραμένουν ακόμη πολλά να γίνουν πριν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Το θέμα είναι άκρως ευαίσθητο. Νομίζω ότι η Κύπρος έχει ενεργήσει με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα στο τομέα αυτό και πρέπει να συνεχίσει να ενεργεί με απόλυτη σοβαρότητα. Από την στρατηγική σκοπιά, πρέπει να σκεφτούμε όλοι ότι αυτό που συμβαίνει στην νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει πολύ συγκεκριμένη και άμεση σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ στο σύνολο της και της περιοχής μας ειδικότερα», συμπλήρωσε.

    [03] Περιμετρικός δρόμος με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Λευκωσία

    Την κατασκευή περιμετρικού δρόμου για τη Λευκωσία ανακοίνωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν τα έργα ανακατασκευής της Λεωφόρου Φανερωμένης στη Λάρνακα, ενώ σημείωσε πως αξιολογείται η πρόταση των Κινέζων επενδυτών για ενοικίαση του κτιρίου του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας για 50 χρόνια (20 + 30) προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός ανέφερε ότι «προχωρούν οι σχεδιασμοί για νέα έργα, ιδιαίτερα όσον αφορά οδικά έργα γιατί όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα οδικά έργα είναι η μόνη οδός μεταφοράς εμπορευμάτων και προσώπων. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερα οδικά έργα, όμως αυτός ο στόχος πλήττεται από την οικονομική κρίση».

    [04] Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εγκαινίασε τον παρακαμπτήριο Κελλακίου – Επταγώνιας

    Αντιμετωπίζουμε την κρίση εδώ στην Κύπρο, με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος και με σύνεση και προγραμματισμό προωθούμε εκείνα τα αναπτυξιακά έργα που μπορούν να προσδώσουν νέα δυναμική και προοπτική στην οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του παρακαμπτήριου δρόμου Κελλακίου - Επταγώνιας.

    ``Η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων συνάδει πλήρως με τη δική μας φιλοσοφία, ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ενίσχυση της ανάπτυξης και με εμμονή μόνο στη λιτότητα``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ``σταδιακά ολοκληρώνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στο λαό σε μία περίοδο πραγματικά μεγάλων δυσκολιών λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης``.

    Το γεγονός, συνέχισε, ότι τέτοια και τόσα έργα υλοποιούνται μέσα σε δύσκολες συνθήκες είναι απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης να παραγάγει ουσιαστικό έργο παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες``.

    Ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο, επηρέασε φυσιολογικά και την Κύπρο και σημείωσε ότι ``η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική αγορά αποτελεί σήμερα το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας και μας έχει εξαναγκάσει στη λήψη μέτρων ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς καταστροφικές παρενέργειες για την οικονομία``.

    Αναφερόμενος στον παρακαμπτήριο δρόμο Κελλακίου - Επταγώνιας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``σήμερα παραδίδουμε στους συμπολίτες μας ένα σημαντικό έργο, το οποίο όχι μόνο θα συμβάλει στην άνετη και ασφαλή διακίνηση των κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής, αλλά και θα εξυπηρετεί όλους ανεξαίρετα τους πολίτες του τόπου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 27 May 2012 - 9:29:10 UTC