Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας: Ναι στην ανάπτυξη - Οχι στη μονόπλευρη λιτότητα
  • [02] Αναβλήθηκε η συζήτηση για την ΑΤΑ μεταξύ ΥΠΟΙΚ-κοινωνικών εταίρων
  • [03] Οι αερομεταφορές ενισχύουν σημαντικά την κυπριακή οικονομία

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας: Ναι στην ανάπτυξη - Οχι στη μονόπλευρη λιτότητα

    Τα μεγάλα έργα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και δεν είναι τυχαίο που ολόκληρη η Ευρώπη σήμερα στρέφεται στην ανάπτυξη, διαπιστώνοντας ότι η μονόπλευρη λιτότητα δεν έχει οδηγήσει στα αναμενόμενα αποτελέσματα, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

    ``Αυτή ήταν και είναι η δική μας φιλοσοφία και πραγματικά χαιρόμαστε γιατί αυτή η φιλοσοφία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στο χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια του οδικού δικτύου κοντά στο νέο στάδιο ΓΣΠ Λευκωσίας.

    ``Το έργο``, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, ``συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007 - 2013, στόχος του οποίου είναι η συμβολή στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων ανάμεσα στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους ``συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου και ιδιαίτερα το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Εργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, που επέβλεψε με επιτυχία την εκτέλεσή του``.

    Ευχαριστίες εξέφρασε επίσης ο Πρόεδρος στο Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας και σε όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας που συνεργάσθηκαν με το Τμήμα Δημοσίων Εργων και συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή του.

    ``Θα ήταν παράλειψη, τέλος``, είπε, ``να μην ευχαριστήσω τους Δήμους Στροβόλου και Λατσιών για τη συνεργασία τους και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου, καθώς και τους άμεσα επηρεαζόμενους πολίτες για την κατανόηση και υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου``.

    Συνεχάρη ακόμα και την εργοληπτική εταιρεία που κατασκεύασε το έργο και κατάφερε να το παραδώσει ενωρίτερα από τη συμβατική της υποχρέωση.

    ``Θέλω με την ευκαιρία αυτή``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``να αναφέρω ότι, στη διάρκεια της θητείας αυτής της Κυβέρνησης, έχουν κατασκευασθεί πολλά οδικά έργα και έχουν υλοποιηθεί, κατασκευάζονται ή βρίσκονται στη διαδικασία προσφορών οδικά έργα αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ``.

    ``Αλλα έργα, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο σχεδιασμού τους``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``είναι αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ και για αυτό όταν λέμε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει, για την Κύπρο τουλάχιστον, ένα άρτιο οδικό δίκτυο, εμείς το εννοούμε στην πράξη``.

    ``Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του οδικού δικτύου παρά το νέο ΓΣΠ``, είπε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας πως, ``στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ανάγκη για συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση``.

    ``Στις δεδομένες συνθήκες``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``είναι αναγκαία η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, έργων τα οποία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, προσδίδοντας τη δυναμική και την προοπτική που τόσο χρειάζεται η οικονομία του τόπου``.

    ``Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της διαπλάτυνσης και της αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού, από τη Λευκωσία μέχρι την Αλάμπρα``, είπε.

    ``Η κατασκευή του``, πρόσθεσε, ``έχει βοηθήσει σημαντικά στην απάμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην είσοδο και έξοδο της Λευκωσίας, όπου διακινούνται ημερησίως πέραν των 63.000 οχημάτων και στις δυο κατευθύνσεις``.

    ``Εχουμε όλοι ζήσει τις ατέλειωτες ουρές που σχηματίζονταν στο τμήμα αυτό του αυτοκινητόδρομου, αφού, σε ώρες αιχμής``, επεσήμανε ο Πρόεδρος, ``παρουσιάζει μίαν τεράστια κυκλοφορία της τάξης των 4.000 οχημάτων ανά ώρα``.

    ``Αυτή η πραγματικότητα``, συνέχισε, ``καθιστούσε επιτακτική την κατασκευή του έργου, του οποίου η ολοκλήρωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``με την ολοκλήρωση και παράδοση στην κυκλοφορία του νέου οδικού δικτύου, η τροχαία κίνηση μπορεί πλέον να διοχετευθεί από τον αυτοκινητόδρομο μέσω του νέου υπερυψωμένου κυκλικού κόμβου προς τα Λατσιά και τον κυκλικό κόμβο Βικέλα``.

    ``Η μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα δυστυχήματα που παρατηρούνταν κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής, τα Σαββατοκύριακα και την καλοκαιρινή περίοδο``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``έχουν απαμβλυνθεί σημαντικά και έχουν βελτιωθεί πολύ οι συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας``.

    ``Αυτό``, επεσήμανε, ``δεν σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν θα πρέπει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και όσο ανεπτυγμένο και αν είναι το οδικό δίκτυο, να προσέχουν και όχι να το ρίχνουν στις κούρσες``.

    ``Κάτι τέτοιο``, σημείωσε, ``είναι απόπειρες αυτοκτονίας, ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων και ξέρει πολύ καλά η Τροχαία και ειδικότερα η Αστυνομία ότι συντάσσομαι μαζί τους, ούτως ώστε να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο τα δυστυχήματα και προπάντων οι θάνατοι από τα οδικά δυστυχήματα``.

    ``Συνακόλουθα``, συνέχισε ο Πρόεδρος, ``τα οικονομικά οφέλη από την εκτέλεση του έργου είναι πολλά και προκύπτουν κυρίως από την εξοικονόμηση χρόνου, την εξοικονόμηση καυσίμων, τη μείωση των ρύπων και τη μεγαλύτερη άνεση ταξιδιού``.

    ``Η σημασία έργων όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``ενισχύεται και από το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο αποτελεί το μόνο μέσο διακίνησης πολιτών και αγαθών στην Κύπρο``.

    ``Το οδικό δίκτυο είναι η ραχοκοκαλιά των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας μας και για αυτό``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``δεν θα πάψει ποτέ να αναβαθμίζεται, προκειμένου να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών``.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης. Στα εγκαίνια παρέστησαν, επίσης, ανώτερα διευθυντικά στελέχη Υπουργείων και κυβερνητικών Τμημάτων, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας που κατασκεύασε το έργο, Μιλτιάδης Νεοφύτου.

    [02] Αναβλήθηκε η συζήτηση για την ΑΤΑ μεταξύ ΥΠΟΙΚ-κοινωνικών εταίρων

    Αναβλήθηκε για διαδικαστικούς λόγους η σημερινή έναρξη του διαλόγου για την ΑΤΑ μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των κοινωνικών εταίρων.

    Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ύστερα από τη σύντομη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, οι διαδικαστικοί λόγοι που προέκυψαν πριν την έναρξη της συζήτησης αναλύθηκαν και εξηγήθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν καλό να αναβληθεί η συζήτηση.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι τις επόμενες λίγες ημέρες, ίσως και αύριο, θα καθοριστεί νέα συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για συζήτηση του θέματος της ΑΤΑ.

    Ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Οικονομικών να ανοίξει το διάλογο. Δέσμευση του Υπουργείου, όπως είπε, είναι η κατάληξη του διαλόγου για την ΑΤΑ μέχρι τις 30 Ιουνίου.

    [03] Οι αερομεταφορές ενισχύουν σημαντικά την κυπριακή οικονομία

    Οι αερομεταφορές ενισχύουν σημαντικά την οικονομία της Κύπρου, συνεισφέροντας ποσοστό 3,6% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου, δήλωσε την Τρίτη ο Γιώργος Μαμαλάκης Διευθυντής Προγραμμάτων και Πωλήσεων της ΙΑΤΑ για την Κύπρο και την Ελλάδα.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων στη Λευκωσία, ο κ. Μαμαλάκης είπε ότι οι αερομεταφορές στην Κύπρο «υποστηρίζουν πάνω από 15.500 θέσεις εργασίας».

    Σύμφωνα με μελέτη του Oxford Economics με τίτλο «Economic Benefits from Air Transport in the Republic of Cyprus», η αεροπορική βιομηχανία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο εμπόριο και στην οικονομία της Κύπρου, αφού περίπου το 89% των ξένων επισκεπτών φτάνουν στη χώρα αεροπορικώς.

    Ειδικότερα, είπε ο κ. Μαμαλάκης, «η μελέτη εκτιμά ότι 48.400 επιπλέον θέσεις εργασίας υποστηρίζονται από τις δαπάνες των ξένων επισκεπτών που ταξιδεύουν στην Κύπρο αεροπορικώς».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 May 2012 - 11:29:12 UTC