Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πεπεισμένος για καλή Κυπριακή Προεδρία ο Σουλτς
  • [02] Ο ΠτΔ για την Τουρκία και την Προεδρία ΕΕ
  • [03] Εκπρόσωπος: Σύντομα το νέο πακέτο για την οικονομία
  • [04] Ο Διοικητής ΚΤ για την απαγκίστρωση τραπεζών

  • [01] Πεπεισμένος για καλή Κυπριακή Προεδρία ο Σουλτς

    Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ θα είναι μια καλή προεδρία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ σε ό,τι αφορά τις τουρκικές τοποθετήσεις ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ ενόσω διαρκεί η κυπριακή προεδρία, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι δεν είναι δυνατό μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ να λέει δεν συνομιλώ με την προεδρεύουσα.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια μετά τη συνάντηση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου με το Υπουργικό Συμβούλιο, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξένια», ο κ. Σουλτς είπε ότι είναι ευρωβουλευτής 18 χρόνια, ενώ για 7,5 χρόνια ήταν πρόεδρος πολιτικής ομάδας και είδε πολλές προετοιμασίες για προεδρία της ΕΕ, αλλά καμιά τόσο καλά προετοιμασμένη.

    «Ειλικρινά σπάνια είδα μια Κυβέρνηση τόσο καλά προετοιμασμένη όπως η κυπριακή και δεν είναι μια φιλοφρόνηση. Αυτή είναι η άποψη όλων των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων» του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε συγκεκριμένα.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Σουλτς είπε ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες προεδρίες μόνο καλές και κακές, σημειώνοντας «είμαι πεπεισμένος ότι η κυπριακή θα είναι μια καλή προεδρία» και επεσήμανε ότι σημασία δεν έχει μόνο η οργάνωση, αλλά και το περιεχόμενο.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Σουλτς είπε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο μίλησε με συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας και δήλωσε ότι «αν είχα καπέλο θα το έβγαζα για να δείξω ότι υποκλίνομαι μπροστά στις γνώσεις αυτής της χώρας».

    Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές θέσεις έναντι της κυπριακής προεδρίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επανέλαβε ότι «δεν είναι δυνατό μία χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λέει ότι δεν αναγνωρίζει μια άλλη που είναι ήδη μέλος και να λέει μάλιστα ότι όταν αυτό το άλλο μέλος θα έχει την προεδρία τότε θα διακόψουμε ως Τουρκία τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Δεν γίνονται αυτά», ενώ σημείωσε ότι ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτό είναι απαράδεκτο και αυτό το είπαν όλοι οι Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου».

    [02] Ο ΠτΔ για την Τουρκία και την Προεδρία ΕΕ

    Η Κύπρος, θα ασκήσει μια καθόλα Ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Στην εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου Χριστόφια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλωσόρισε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καθώς και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων, μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων που συναποτελούν μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς την αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Με τον κ. Σουλτς, είπε, «έχουμε τα τελευταία χρόνια, οικοδομήσει μια στενή σχέση εμπιστοσύνης και μια πραγματική φιλία». Ανέφερε ότι ο κ. Σουλτς θα είναι στην Κύπρο στις αρχές Ιουλίου, όταν η Κύπρος θα αναλάβει τα ηνία της εξαμηνιαίας, εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε στην επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου που θα γίνει στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου στις 5 Ιουλίου.

    Ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής που κατά το προσεχές εξάμηνο οπότε και η Κύπρος θα ασκεί της Προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης, ο κ. Σουλτς θα είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Το λέω αυτό, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας ακριβώς που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισσαβόνας, για την επιτυχία της εκάστοτε εξαμηνιαίας Προεδρίας του Συμβουλίου», είπε.

    Αναντίλεκτα, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστεί πραγματικός συννομοθέτης, μαζί με το Συμβούλιο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετικών φακέλων. Είναι επομένως, ύψιστης σημασίας η εκάστοτε Προεδρία του Συμβουλίου να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προώθηση της καθημερινής μας εργασίας. Τόνισα ενώπιον της ολομέλειας της συνάντησής μας ότι τόσο εγώ όσο και τα μέλη της Κυβέρνησής μου, είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να έχουμε μια στενή και αγαστή σχέση συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλη τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου».

    [03] Εκπρόσωπος: Σύντομα το νέο πακέτο για την οικονομία

    Το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία θα υποβληθεί πολύ σύντομα και θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η ανακοίνωση των μέτρων δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα ή την Παρασκευή. Επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι τα δημοσιονομικά, αλλά η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ είπε ότι η παρούσα Κυβέρνηση πήρε μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας και επίλυσης διαρθρωτικών και διαχρονικών προβλημάτων, όσο καμία άλλη στο παρελθόν.

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία όπως είπε, ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, «είτε θέλουν να το ακούσουν κάποιοι εδώ στην Κύπρο είτε όχι». Συμπλήρωσε ότι αυτό το πρόβλημα, μαζί με το υπερβολικό ιδιωτικό χρέος, προκαλούν, σύμφωνα με την Επιτροπή, τις ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία.

    Ακόμη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η έκθεση της Επιτροπής αναγνωρίζει για μια ακόμη φορά ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας, ώστε να εξασφαλίσει υγιή δημόσια οικονομικά και να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Είπε ότι ορισμένοι στην Κύπρο παρασιωπούν και προσπερνούν αυτό το γεγονός, για να ασκούν αυθαίρετη και ισοπεδωτική κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο αυτό πλήττουν και δυσφημίζουν την κυπριακή οικονομία.

    Σε σχέση με όσα λέγονται αναφορικά με τον διάλογο για την ΑΤΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την πολιτική για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, όχι για να την κουτσουρέψει, αλλά για να βελτιώσει το όλο σύστημα». Ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ έχει περιληφθεί στο τελευταίο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα. Ως προς την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει σταθερή και διακηρυγμένη θέση ενάντια στην επέκταση.

    [04] Ο Διοικητής ΚΤ για την απαγκίστρωση τραπεζών

    Γίνονται διάφορες σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα απαγκιστρώσουμε την εξάρτηση του τραπεζικού μας συστήματος από αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης, ύστερα από απογευματινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, στα γραφεία του κόμματος.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να πει κατά πόσον γίνονται σκέψεις τόσο να κληθεί η BlackRock για να ελέγξει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και οι κυπριακές τράπεζες να δημιουργήσουν θυγατρικές ``bad bank`` στην Ελλάδα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ``το θέμα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι το ζητούμενο σήμερα και γίνονται διάφορες σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα απαγκιστρώσουμε την εξάρτηση του τραπεζικού μας συστήματος από αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία``.

    ``Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε κάποιον οίκο να ελέγξει τα χαρτοφυλάκια αλλά αυτό είναι θέμα της Τράπεζας της Ελλάδας παρά της δικής μας τράπεζας, αν δηλαδή οι κυπριακές τράπεζες αποφασίσουν να δημιουργήσουν θυγατρικές στην Ελλάδα - κάτι το οποίο εμείς ενθαρρύνουμε - τότε θα πρέπει να αποταθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία θα θέσει τους δικούς της όρους``, πρόσθεσε ο Διοικητής της ΚΤ.

    ``Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αυτά τα χαρτοφυλάκια πρέπει να εξεταστούν από μια εταιρεία όπως η BlackRock``, κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 May 2012 - 19:29:08 UTC