Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Προέδρου Χριστόφια στο "Turkish Policy Quarterly``
  • [02] ΕΕ: Η Κύπρος θα ξεπεράσει τις υφιστάμενες προκλήσεις στην οικονομία
  • [03] Πιθανόν η Κύπρος να ζητήσει βοήθεια, δήλωσε στους FT ο Διοικητής

    της ΚΤ

  • [04] ΥΠΕΣ: Πρόθυμοι οι 27 να συμβάλουν στην επιτυχία της Κυπριακής

    Προεδρίας


  • [01] Συνέντευξη Προέδρου Χριστόφια στο "Turkish Policy Quarterly``

    Εκκληση προς την Τουρκία "να δώσει τέλος στην προβοκατόρικη και επιθετική συμπεριφορά και στις απειλές επέκτασης των περιοχών κατοχής που ονομάζεται σχέδιο Β και να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό", κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη που έδωσε σε τουρκικό περιοδικό.

    Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Turkish Policy Quarterly", ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ότι "στα κοινά ανακοινωθέντα που είχαμε εκδώσει μαζί με τον κ. (Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ στις 23 Μαΐου και την 1η Ιουλίου 2008 είχαμε αναφέρει ότι συμφωνούμε σε μία λύση ομοσπονδίας στη βάση δύο πολιτικά ισότιμων ζωνών και δύο κοινοτήτων. Η λύση αυτή, όπως αναφέρεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προέβλεπε την ενιαία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική εκπροσώπηση".

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει πως υπήρξε πρόοδος κατά τις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ, αλλά σημειώνει ταυτόχρονα ότι "ορισμένα προβλήματα και διαφορές απόψεων εμπόδισαν την αναμενόμενη πρόοδο".

    "Δυστυχώς, η συμπεριφορά του Ντερβίς Έρογλου στις διαπραγματεύσεις δεν επέτρεψε την περαιτέρω πρόοδο. Ο κ. Έρογλου συνεχώς αθέτησε τις συμφωνίες στις οποίες είχαμε καταλήξει με τον κ. Ταλάτ και παραβίασε τα συμφωνημένα" λέει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και σημειώνει πως παρότι αμφότερες οι πλευρές γνωστοποίησαν στον ΟΗΕ ότι δέχονται τα συμφωνημένα των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ, η τουρκική πλευρά τα τελευταία δύο χρόνια υπαναχώρησε σε πολλά ζητήματα όπου υπήρχε συμφωνία, όπως η κυριαρχία, η εκτελεστική εξουσία, οι τέσσερις ελευθερίες και το FIR.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, εκτός από την παραβίαση των συμφωνηθέντων "η Τουρκία εντείνει τις προβοκάτσιες και απειλές της εναντίον της Κύπρου, στηρίζοντας το λεγόμενο Σχέδιο Β για επέκταση των περιοχών κατοχής".

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ότι "επαναλαμβάνουμε την πρόταση που είχαμε κάνει το 2010 για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, με βάση το ψήφισμα 550 που έλαβε το ΣΑ του ΟΗΕ το 1984. Η πρότασή μας περιλαμβάνει και το άνοιγμα των λιμανιών από τους Τουρκοκυπρίους, υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και τονίζει πως η αποδοχή της πρότασης αφενός θα συμβάλει θετικά στις συνομιλίες και αφετέρου θα ωφεληθεί και η Τουρκία, αφού, όπως λέει, η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει και το άνοιγμα των κεφαλαίων που εμποδίζονται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    "Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" λέει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τονίζει ότι "η προεδρία της Κύπρου είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειές μας για την επίλυση του προβλήματος και την επανένωση της χώρας».

    [02] ΕΕ: Η Κύπρος θα ξεπεράσει τις υφιστάμενες προκλήσεις στην οικονομία

    Η Κομισιόν είναι αισιόδοξη ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τις υφιστάμενες προκλήσεις σχετικά με την οικονομία, το δημόσιο χρέος και τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τις κυπριακές αρχές όπως και με πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Ολιβιέρ Μπαγί, προσθέτοντας ότι «είμαστε στη διαδικασία συζήτησης των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην οικονομία της, το χρέος και την κατάσταση του τραπεζικού της τομέα».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο «δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που θα μπορούσε να σχολιάσει»,ενώ παρέπεμψε στην αξιολόγηση και τις συστάσεις που εξέδωσε η Κομισιόν στις 30 Μαΐου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τις υφιστάμενες προκλήσεις, νοουμένου ότι θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και θα ακολουθήσει τις συστάσεις που εκδώσαμε την περασμένη βδομάδα», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

    [03] Πιθανόν η Κύπρος να ζητήσει βοήθεια, δήλωσε στους FT ο Διοικητής της ΚΤ

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Φαινάνσιαλ Τάιμς» παραδέχεται ότι είναι ολοένα πιο πιθανό η Κύπρος να αναζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια λόγω των επιπτώσεων της ελληνικής κρίσης επί του δικού της τραπεζικού συστήματος

    Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ακόμη στην εφημερίδα πως με τη διορία να πλησιάζει στο τέλος του μηνός να εξευρεθούν τουλάχιστον 1.8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, η αναζήτηση στήριξης από την ΕΕ καθίσταται πιο πιθανή.

    Η χώρα, πρόσθεσε, αντιμετωπίζει μια κρίσιμη φάση.

    Εξάλλου, η εφημερίδα «Ντέιλι Μέηλ» αποκαλύπτει σήμερα ότι η Τράπεζα Κύπρου πληροφορεί γραπτώς τους πελάτες της στο ΗΒ ότι αναδιοργανώνει τις υπηρεσίες της, ώστε οι λογαριασμοί τους να τεθούν κάτω από το Βρετανικό σύστημα προφύλαξης των καταθέσεων τους.

    [04] ΥΠΕΣ: Πρόθυμοι οι 27 να συμβάλουν στην επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας

    Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια πρόκληση στην οποία μπορεί να απαντήσει με αξιώσεις, δηλώνει η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, που διενεργεί επαφές με τους ομολόγους της των 27 και τους εισηγητές των θεμάτων που θα διαχειριστεί το Υπουργείο της, στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι πέρα από τις συγκλίσεις που απαιτείται να επιτευχθούν μεταξύ των κρατών – μελών στην προώθηση των πολιτικών, καθοριστική παράμετρος είναι το οικονομικό κόστος και η επιθυμία των κρατών μελών να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετο οικονομικό βάρος η ΕΕ.

    Δηλώνει περαιτέρω ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυπριακή Προεδρία βρίσκουν πολύ θετική ανταπόκριση από τα άλλα κράτη μέλη, τα οποία δηλώνουν την υποστήριξη και τη βούληση τους να συμβάλουν για μια επιτυχή ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας.

    Κατά την Κυπριακή Προεδρία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ), με δεδηλωμένη τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να το προωθήσει.

    Η Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει, επίσης, ότι η Κυπριακή Προεδρία με ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά θα αναζητήσει τις συγκλίσεις και συμβιβασμούς για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις συμφωνίες επανεισδοχής και επαναλαμβάνει ότι είναι απαραίτητο στο κείμενο Συμπερασμάτων να καταγραφεί η ανάγκη όπως η Τουρκία υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών, στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής και εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας, διαφορετικά η Κύπρος δεν θα συμφωνήσει σε Συμπεράσματα Συμβουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 June 2012 - 9:29:11 UTC