Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος:Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Κύπρο
  • [02] Κορνηλίου: Η Κυπριακή Προεδρία δεν έχει κρυφή ατζέντα
  • [03] Μαλάς: Αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα

  • [01] Εκπρόσωπος:Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Κύπρο

    Ανεξαρτήτως δυσκολιών θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να δικαιώσουμε την Κύπρο και το λαό μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου από το βήμα του Συνεδρίου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στη Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο Σχέδιο «Β» της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, που μεταξύ άλλων προβλέπει την εντατικοποίηση των προσπαθειών της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, την πρόκληση έντασης στην περιοχή μας με απειλές που εκτοξεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε για το θέμα του φυσικού αερίου, είτε για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την πρόκληση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

    «Για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, η Κυβέρνηση έχει δραστηριοποιηθεί πολύ έντονα τόσο προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ, αλλά και προς άλλους διεθνείς οργανισμούς, καταγγέλλοντας τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και εκθέτοντας τις παράνομες ενέργειές της», ανέφερε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «με την πολύ συγκροτημένη και στοχευμένη πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση, έγινε κατορθωτό όχι μόνο να ξεπεραστούν οι απειλές της Τουρκίας, αλλά και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας έχοντας στο πλευρό μας σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα».

    Πρόσθεσε ότι «πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το σχεδιασμό που έχει καταρτίσει στα θέματα ενέργειας».

    Σε αναφορά του για το θέμα της κυπριακής Προεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι απειλές της Τουρκίας «φέρνουν την κατοχική δύναμη σε αντιπαράθεση με τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της Ένωσης». Μ' αυτή της τη συμπεριφορά, πρόσθεσε, «το μόνο που πετυχαίνει η Τουρκία είναι να προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη αντιμετωπίζει στην ενταξιακή της πορεία».

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με αντικειμενικότητα και θα λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής για την προώθηση προς συμφωνία σημαντικών θεμάτων που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης».

    «Μέχρι σήμερα τα σχόλια που έχουμε αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είναι διθυραμβικά», ανέφερε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «η κυπριακή Προεδρία θα είναι πετυχημένη κι αυτό το γεγονός θα ενισχύσει την οντότητα και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς».

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από την έναρξή τους το 2008 ως σήμερα.

    Υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνηθείσα διαδικασία δεν προβλέπει επιδιαιτησία ή εκβιαστικά χρονοδιαγράμματος, ανέφερε ότι «η σημασία του ξεκαθαρίσματος της διαδικασίας γίνεται αντιληπτή ειδικά αυτή την περίοδο, που η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκτρέψει τη διαδικασία κωλυσιεργώντας και διατηρώντας αρνητική στάση στις διαπραγματεύσεις».

    «Αν η διαδικασία δεν ήταν συμφωνημένη, τότε η Τουρκία πιθανό να κατόρθωνε να εκτρέψει τη διαδικασία για να πετύχει το στόχο της που είναι το κλείσιμο του Κυπριακού με λύση μη βιώσιμη», είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα συνέβαινε αν δεν επιδιώκαμε και δεν πετυχαίναμε συμφωνία για τη βάση λύσης πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

    Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι «είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει την επανένωση της Κύπρου, αλλά επιδιώκει λύση δύο κρατών, λύση διχοτόμησης». Η Τουρκία, πρόσθεσε, «προσπαθεί με διάφορους τρόπους να απεγκλωβιστεί από τη συμφωνία για τη βάση λύσης και να ακυρώσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν για μια τέτοια λύση».

    «Αυτή η πολιτική της Τουρκίας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την επιμονή και τη συνέπειά μας στα περί Κύπρου ψηφίσματα και στη βάση λύσης που αυτά προβλέπουν», τόνισε.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου έχει υπαναχωρήσει από συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί με τον προκάτοχό του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αλλά και στο ότι αρνείται να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση ενώ ο ΟΗΕ και η ε/κ πλευρά έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν τη συνέχιση της διαδικασίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι φανερό ότι η τουρκική πλευρά αποτελεί τον παράγοντα εκείνο που εμποδίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά και την επίτευξη προόδου».

    «Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, τα Ηνωμένα Εθνη -και γενικότερα ο διεθνής παράγοντας- θα πρέπει να στραφεί με επιμονή και αποφασιστικότητα προς την Τουρκία και να απαιτήσει από αυτή συνεργαστεί για επίτευξη λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό άλλωστε απαιτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Τουρκία σε διάφορες αποφάσεις του».

    Σε αναφορά του σε πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν ότι επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, αφού δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος, είπε ότι «η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξωθήσει σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη, χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, έτσι ώστε να πετύχει το κλείσιμο του προβλήματος και όχι την επίλυσή του».

    Από την άλλη, πρόσθεσε, «η ε/κ πλευρά προσπαθεί να συντηρήσει και να ενισχύσει το μομέντουμ λύσης, επαναφέροντας την πρόταση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει το καλοκαίρι του 2010 για την Αμμόχωστο».

    Επανέλαβε παράλληλα τις γνωστές πρόνοιες της πρότασης, λέγοντας ότι «κίνητρο για να εργαστούν για την προώθηση και υλοποίηση της πρότασης έχουν τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ».

    Ο ΟΗΕ, ανέφερε, «επειδή θα εφαρμοστούν δικά τους ψηφίσματα που αφορούν στην Αμμόχωστο, αλλά και επειδή θα δοθεί ώθηση στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό». Η ΕΕ, πρόσθεσε, «επειδή θα αναπτυχθούν οι σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας μαζί της και η Τουρκία θα αποκτήσει περιθώρια προώθησης της ενταξιακής της πορείας».

    «Δεν είναι λιγότερης σημασίας για την ΕΕ το γεγονός ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα αποκτήσουν νέα δυναμική», είπε.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, αποτελεί κλασικό παράδειγμα αυτού που στη διεθνή διπλωματία αποκαλείται «κατάσταση νίκης για όλους» (win – win situation)».

    Με αυτή την έννοια, υπογράμμισε, «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επενδύσει περισσότερες δυνάμεις και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να προωθηθεί και να υλοποιηθεί η πρόταση».

    Διαβεβαίωσε ότι «ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των εμποδίων, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να δικαιώσουμε την Κύπρο μας και το λαό μας». Για να δημιουργήσουμε, είπε, «με την επίλυση του Κυπριακού, μια χώρα στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες θα εφαρμόζονται και θα υπάρχουν συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας». Μια χώρα, πρόσθεσε, «αποστρατικοποιημένη, ελεύθερη και ευημερούσα».

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στο ρόλο των ομογενών στην προώθηση της υπόθεσης λύσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι «το Κίνημα των αποδήμων διαχρονικά ακολουθεί την ορθή θέση ότι στηρίζει την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και την προωθεί». Σ' αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε, «η ΠΣΕΚΑ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και γι' αυτό το γεγονός θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω».

    Εξέφρασε, παράλληλα, ευχαριστίες και εκτίμηση σε εκείνους που αν και δεν ανήκουν στην ομογένεια έχουν, εντούτοις ενώσει τις δυνάμεις τους μαζί με τους απόδημους στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

    [02] Κορνηλίου: Η Κυπριακή Προεδρία δεν έχει κρυφή ατζέντα

    Η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, ο οποίος διαθέτει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές, χωρίς κρυφή ατζέντα, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

    Ο κ. Κορνηλίου μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης European Policy Centre (EPC), στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κρίση του κυρίαρχου χρέους καθώς και η αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, όπως και οι αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις, συγκαταλέγονται στα πλέον σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

    Η απάντηση μας, τόνισε, σε όλες αυτές τις προκλήσεις δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της και στα καθημερινά προβλήματά τους.

    [03] Μαλάς: Αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα

    Η τιμολογιακή πολιτική του κράτους για τα φάρμακα θα αναθεωρηθεί εντός του καλοκαιριού», τόνισε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη μελέτη που ετοίμασαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σε σχέση με την τιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στον ιδιωτικό τομέα.

    Χαρακτήρισε τη μελέτη ως πολύ εμπεριστατωμένη, διαβεβαιώνοντας ότι ``δεν θα μείνει στα συρτάρια, επισημαίνοντας ότι εκτός από την αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται η τιμολογιακή πολιτική.``

    Ο κ. Μαλάς διευκρίνισε ότι η αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής θα γίνει στη βάση πάρα πολλών παραγόντων και αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων.

    Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιο θα είναι το μοντέλο τιμολόγησης που θα υιοθετηθεί καθώς, όπως ανέφερε, η τιμολόγηση φαρμάκων είναι μια σύνθετη διαδικασία.

    Κύριο μέλημα μας, πρόσθεσε, είναι από τη μια να μην υπάρξει έξοδος φαρμάκων από την αγορά και από την άλλη, να επωφεληθεί ο καταναλωτής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 6 June 2012 - 19:29:08 UTC