Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην ανάγκη για αποτελεσματικό Βρετανικό έλεγχο στην Κύπρο,

    αναφέρονται εγγραφα του Foreign Office

  • [02] Σχέδια για κατασκευή στρατιωτικού αεροδρομίου στην περιοχή Ξυλοφάγου

    ή της Σαλαμίνας, είχαν οι Βρετανοί

  • [03] Επιτυχής η εκστρατεία «Lets Do it Cyprus», δηλώνει ο Επίτροπος

    Περιβάλλοντος

  • [04] Πολύπλευρος ο ρόλος του Συνεργατισμού, λέει ο Ν. Συλικιώτης
  • [05] Δίκαιο και σύγχρονο χαρακτήρισε το νέο σύστημα διορισμών ο

    Υπ. Παιδείας

  • [06] Στρατιωτική παρέλαση για την 52η επέτειο της ανεξαρτησίας

  • [01] Στην ανάγκη για αποτελεσματικό Βρετανικό έλεγχο στην Κύπρο, αναφέρονται εγγραφα του Foreign Office

    Τον Ιούνιο του 1955 όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι εάν μέχρι τις 22 Αυγούστου του ιδίου χρόνου η Βρετανική κυβέρνηση δεν συμφωνούσε σε διμερείς συνομιλίες για φιλική διευθέτηση του Κυπριακού θα το μετέφερε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης οι Βρετανοί υποστήριζαν ότι η Κύπρος βρισκόταν εντελώς υπό τη δική τους δικαιοδοσία και δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να αποτρέψουν την εγγραφή του θέματος επικαλούμενοι άρθρο του Χάρτη του διεθνούς οργανισμού.

    `Έγγραφο του Foreign Office που αποδεσμεύθηκε σήμερα και είχε αποσταλεί τότε στους πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε διάφορες χώρες υπερτονίζει την ανάγκη για αποτελεσματικό Βρετανικό έλεγχο στη Κύπρο εάν επρόκειτο, όπως αναφέρεται, η Μ. Βρετανία να εκπληρώσει τις στρατιωτικές της υποχρεώσεις έναντι του ΝΑΤΟ και στην Μέση Ανατολή.

    Είναι ορθό, συνεχίζει ότι η Κύπρος δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ στους δύο τελευταίους πολέμους αλλά αρχικά την αποκτήσαμε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1878 με σκοπό να παρέχουμε μια βάση από την οποία θα αποτρέπαμε το Ρωσικό επεκτατισμό και η αξία της για αυτό το σκοπό ουδέποτε τέθηκε υπό δοκιμασία. Οι αμυντικές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται τώρα στο νησί έχουν μεγάλη αξία για άλλες χώρες του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

    [02] Σχέδια για κατασκευή στρατιωτικού αεροδρομίου στην περιοχή Ξυλοφάγου ή της Σαλαμίνας, είχαν οι Βρετανοί

    Σχέδια για κατασκευή στρατιωτικού αεροδρομίου στην περιοχή Ξυλοφάγου ή της Σαλαμίνας είχαν οι Βρετανοί , όπως αποκαλύπτεται σε επιστολή ημερομηνίας 25.01.55 από τον τότε Έπαρχο Αμμοχώστου προς τον Βρετανό Κυβερνήτη, σύμφωνα με έγγραφα του Foreign Office που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Η περιοχή την οποία επέλεξε η ΡΑΦ, αναφέρεται, είναι καλή γεωργική περιοχή και οποιαδήποτε εισήγηση αναγκαστικής απόκτησης της για κατασκευή αεροδρομίου θα οδηγούσε σε κατακραυγή ενώ μπορούσε να υπήρχε και πρόβλημα νερού.

    Ο `Έπαρχος ως εναλλακτική περιοχή εισηγείτο το τρίγωνο ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.

    [03] Επιτυχής η εκστρατεία «Lets Do it Cyprus», δηλώνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος

    Σημαντική ήταν η χθεσινή ημέρα για το περιβάλλον σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου αφού πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού που έγινε ποτέ στο νησί, ως μέρος της διεθνούς εκστρατείας «Lets Do It World».

    «Τα αποτελέσματα μέχρι τη 1μμ και με βάση την αναφορά που έχουν κάνει στα τοπικά γραφεία ελέγχου σε όλη την Κύπρο, για τα πρώτα περίπου 2270 άτομα που έχουν δηλώσει λεπτομερή στοιχεία για 200 σημεία καθαρισμού, είναι ότι έχει γίνει συλλογή 224 σακουλιών με μόνο τενεκεδάκια που θα πάνε στον οργανισμό Cans For Kids, 850 σακούλια με ανακυκλώσιμα υλικά PMD που θα πάνε στην ανακύκλωση και 990 μεγάλα σακούλια με σκουπίδια», αναφέρει ο κ. Θεοπέμπτου σε ανακοίνωσή του.

    Προσθέτει ότι τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί ακόμη «αφού πολλές ομάδες ιδίως από αυτές που είχαν κάνει την δική τους οργάνωση δεν έχουν ακόμη δώσει αναφορά».

    [04] Πολύπλευρος ο ρόλος του Συνεργατισμού, λέει ο Ν. Συλικιώτης

    Στον πολύπλευρο ρόλο που διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ο Συνεργατισμός αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, σημειώνοντας ότι έχει πάντα στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων και ενεργειών του τον άνθρωπο.

    Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου για την ανακήρυξη του 2012 ως Διεθνούς Έτους Συνεργατισμού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

    Στα καταληκτικά του σχόλια, πριν τη λήξη του συνεδρίου, ο Υπουργός είπε ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, ο Συνεργατισμός «διέψευσε όσους διατείνονται ότι είναι ένας παρωχημένος θεσμός που δεν έχει θέση στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον».

    [05] Δίκαιο και σύγχρονο χαρακτήρισε το νέο σύστημα διορισμών ο Υπ. Παιδείας

    Πολύ δίκαιο και πολύ σύγχρονο χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους το νέο σύστημα διορισμού στη Μέση, Τεχνική και Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο ανακοίνωσε χτες το Υπουργείο Παιδείας.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμποσίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τα εξηντάχρονα του Κύπριου Καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής Κώστα Κούννας και κληθείς να σχολιάσει τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν σε σχέση με το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αλλά και το χρόνο που θα χρειαστεί όπως επίσης και το κόστος εφαρμογής του νέου συστήματος, ο Υπουργός Παιδείας αφού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο και μεγαλεπήβολο στόχο, σημείωσε πως με το νέο σύστημα δίνεται η ευκαιρία στα νέα παιδιά αυτού του τόπου να έχουν τους καλύτερους και ικανότερους δασκάλους, στοιχείο, το οποίο, αποτελεί, όπως είπε, τη μέγιστη στήριξη και την πιο σημαντική απόφαση που μπορεί να ληφθεί, αν θέλουμε να μιλάμε για σχολεία που να μπορούν να δώσουν και να προσφέρουν στα παιδιά αυτού του τόπου πετυχαίνοντας τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

    [06] Στρατιωτική παρέλαση για την 52η επέτειο της ανεξαρτησίας

    Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 52η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση με τη συμμετοχή Μηχανοκίνητων - Τεθωρακισμένων και Πεζοπόρων Τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας, στις 11 π.μ, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χ΄΄Ιωσήφ στον Στρόβολο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

    Στην παρέλαση θα παραστεί, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 October 2012 - 6:09:04 UTC