Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θανατηφόρο πέρασμα τυφώνα στις ΗΠΑ
  • [02] Επιστολή Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων στον Α. Ορφανίδη
  • [03] Πληθώρα έργων προγραμματίζονται στη Λάρνακα
  • [04] Η Λαγκάρτ καταθέτει στο δικαστήριο για την υπόθεση Ταπί

  • [01] Θανατηφόρο πέρασμα τυφώνα στις ΗΠΑ

    Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου που έπληξε προάστιο της Οκλαχόμα και κατέστρεψε ολοσχερώς τουλάχιστον δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια, μετάδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι KFOR-TV, επικαλούμενο δηλώσεις του ιατροδικαστή της πολιτείας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος κατατάσσεται στο επίπεδο EF4, ενώ οι άνεμοι που αναπτύχθηκαν έφτασαν τα 200 μίλια την ώρα. Το πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου κατέστρεψε μεγάλο μέρος μιας περιοχής στην Οκλαχόμα. Την περασμένη Πέμπτη, 10 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Τέξας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

    [02] Επιστολή Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων στον Α. Ορφανίδη

    Επιστολή προς τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, απέστειλε ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, με την οποία τον καλεί να τεκμηριώσει δημοσίως ότι δεν είναι ο ίδιος που με τις «αλόγιστες», κατά το Σύνδεσμο, αποφάσεις του «κατέστρεψε τις τράπεζες και την οικονομία» της Κύπρου.

    Στην επιστολή του ο Σύνδεσμος απαιτεί από τον τέως Διοικητή να εξηγήσει δημοσίως πώς τα μέλη του Συνδέσμου «έριξαν το τραπεζικό σύστημα», αναφορά στην οποία προέβη ο κ. Ορφανίδης σε διάλεξή του χθες σε επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως αναφέρεται.

    Οι κάτοχοι αξιόγραφων αναφέρουν ακόμα ότι ανέμεναν από τον Αθανάσιο Ορφανίδη «ένα μεγάλο mea culpa» για τον «αναποτελεσματικό» έλεγχο των τραπεζών, αλλά και για το ότι δεν είχε το θάρρος, κατά το Σύνδεσμο, να απαιτήσει από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει ανταλλάγματα για την Κύπρο όταν αποφασιζόταν η απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

    «Και στις δυο περιπτώσεις, όταν διαπιστώσατε ότι οι επιδερμικές εκκλήσεις σας δεν έφερναν αποτελέσματα, έπρεπε είτε να υποβάλετε την παραίτησή σας είτε να μιλήσετε δημόσια στον κυπριακό λαό και με στεντόρεια φωνή, να τον προειδοποιήσετε για το επερχόμενο χάος», προσθέτει ο Σύνδεσμος.

    Διερωτάται ακόμα πώς ο Αθανάσιος Ορφανίδης επέτρεψε στις τράπεζες να εκδίδουν αξιόγραφα και άλλες αξίες, τη στιγμή που ήταν αφερέγγυες.

    [03] Πληθώρα έργων προγραμματίζονται στη Λάρνακα

    Πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν τα μεγάλα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη της Λάρνακας και είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν εντός του 2013, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα ώριμα έργα τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε ακόμα ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί και χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις του λιμανιού της Λάρνακας σε δραστηριότητες που είναι σχετικές με την εξόρυξη του φυσικού αερίου και πρόσθεσε πως η άφιξη χιλιάδων Ισραηλινών τουριστών με κρουαζιερόπλοια στο Λιμάνι της Λάρνακας δείχνει ότι θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουμε καζίνο, το οποίο θα είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Λάρνακας «Κίτιον» με θέμα τα μελλοντικά σχέδια του Υπουργείου Συγκοινωνιών για έργα στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένα πολύ σημαντικά έργα για τη Λάρνακα. Τα έργα αυτά είναι η αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου με την ανάπλαση της Λεωφόρου Πιαλέ Πασιά, η επέκταση της Λεωφόρου Φανερωμένης, Λεωφόρου Γεώργιου Χριστοδουλίδη, η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ένα έργο που η κατασκευή του θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και η αποκατάσταση του κτιρίου της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας. Μιλούμε για έργα που είναι προγραμματισμένα αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση τους» είπε.

    [04] Η Λαγκάρτ καταθέτει στο δικαστήριο για την υπόθεση Ταπί

    Ξανά στην επικαιρότητα η υπόθεση Ταπί, που από το 2008 εκκρεμεί ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την διευθύντρια του ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο την ερχόμενη Πέμπτη.

    Επανέρχεται στην επικαιρότητα η υπόθεση Ταπί, που από το 2008 εκκρεμεί ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργού οικονομίας της Γαλλίας και σήμερα διευθύντριας του ΔΝΤ. Mετά την έρευνα στο παρισινό της διαμέρισμα τον Φεβρουάριο, έχει κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο την ερχόμενη Πέμπτη. Στην περίπτωση που ο δικαστής προχωρήσει στην ανάθεση δικαστικής έρευνας για το ρόλο της στην υπόθεση, κινδυνεύει και η διατήρηση της θέσης της στο ΔΝΤ, πράγμα που θα αποτελέσει διπλό χτύπημα για τη Γαλλία μετά την υπόθεση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

    Η υπόθεση αφορά στα 400 εκατ. ευρώ που το κράτος απέδωσε το 2008 στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, εκ των οποίων το εκπληκτικό ποσό των 40 εκατ. είναι για ψυχική οδύνη. Την απόφαση πήρε ένα μεσολαβητικό ιδιωτικό δικαστήριο που όρισε η υπουργός θέλοντας να δώσει ένα τέλος στη δεκαπεντάχρονη διένεξη του επιχειρηματία με την τραπεζα Credit Lyonnais για την πώληση της εταιρίας Adidas.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 May 2013 - 9:39:04 UTC