Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 4/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η πορεία των μοτοσικλετιστών και οι τουρκικές απειλές για επισόδεια στη γραμμή αντιπαράταξης αποτελούν την κύρια είδηση των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προγραμματιζόμενες επαφές μεταξύ των κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές, οι εκδηλώσεις μνήμης της Αμμοχώστου και το επίσημο μνημόσυνο του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου.

    Ο "Αγών" γράφει ότι το ΑΚΕΛ κάνει ανοίγματα προς το ΔΗΚΟ με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές σε μια προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερου μετώπου για διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών. Προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στη χθεσινή εκδήλωση για την Αμμόχωστο ότι η πολιτική της κυβέρνησης συνέβαλε στην ουσιαστική αναβάθμιση του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό.

    Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε "πακέτο εκπλήξεων" που υπόσχονται οι Τούρκοι στους μοτοσικλετιστές και στα αυξημένα μέτρα που λαμβάνουν οι κατοχικές δυνάμεις σε σημεία όπου πιθανόν οι μοτοσικλετιστές να προσπαθήσουν να περάσουν. Προβάλλει τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στοην τουριστική βιομηχανία, που περιλαμβάνουν την αναστολή αδειών για ανέγερση νέων τουριστικών κλινών, την άρση της απαγόρευσης για ναυλωμένες πτήσεις και την επέκταση της διαφημιστικής εκστρατείας.

    Η "Μάχη" γράφει ότι οι Αττίλες τοποθέτησαν νάρκες σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης ενώ θεάθηκαν Τούρκοι στρατιώτες να ξεφορτώνουν κάσες σε διάφορους χώρους, κυρίως ανατολικά του Λήδρα Πάλας. Προβάλλει εκτιμήσεις της προέδρου της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Πολίν Γκριν ότι οι προσεχείς μήνες παρέχουν την ευκαιρία διευθέτησης του Κυπριακού ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Τα "Νέα" ασχολούνται στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους με την πορεία των μοτοσικλετιστών και αναφέρουν ότι το κατοχικό καθεστώς επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατία και επιστρατεύει σωβινιστικές ομάδες για αντιπερισπασμό προς τους μοτοσικλετιστές. Γράφει ότι σήμερα τελείται το επίσημο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου στην Ιερά Μονή Κύκκου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα ψαλεί τρισάγιο στον τάφο του στο Θρονί όπου θα κατατεθούν στεφάνια.

    Η "Σημερινή" αναφέρεται σε επιστολή του Τούρκου Προέδρου προς τον Αμερικανό ομόλογό του με την οποία επιδιώκεται η αντίδραση των ΗΠΑ στις προσπάθειες εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επίλυση του Κυπριακού. Γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ακι η Fidelity Investments ανακοίνωσαν συμφωνία για τη διαπραγμάτευση, πώληση και διανομή των αμοιβαίων κεφαλάιων της δεύτερης από την κυπριακή τράπεζα, καθιστώντας τη Λαϊκή το μοναδικό οργανισμό στην Κύπρο που έχει το δικαιώμα να ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία αναζητούν λύση του Κυπριακού πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ Βρετανός διπλωμάτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας των ενταξιακών. Αναφέρεται σε έρευνα της ΕΕ μεταξύ των πολιτών της που κατατάσσει την Κύπρο στην πέμπτη θέση σε σειρά προτίμησης ανάμεσα στις υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ερωτηθέντων (84.8%) υποστήριξαν την ένταξη της Κύπρου, ακολουθούν οι Ολλανδοί με 60% .

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία σε συνεργασία με Ρώσους και Ουκρανούς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες με στόχο να λειτουργήσουν και πάλι το εργοστάσιο λιπασμάτων του Βασιλικού. Αναφέρεται στις επιφυλάξεις των αρμοδίων υπηρεσιών όσον αφορά στην επιδημία της ιογενούς μηνιγγίτιδας όπου φαίνεται να σημειώθηκε ύφεση παρόλο που οι αρχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή.

    H αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η λεγόμενη "αστυνομία" στα κατεχόμενα θα λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσει τους μοτοσικλετιστές ενώ εξοπλίζεται και με αυτόματα όπλα. Επικαλείται πληροφορίες του Τμήματος Στατιστικής και γράφει ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα της μεταποίησης ήταν το 1995 43.972, γεγονός που σημαίνει ότι σημειώσε σημαντική μείωση. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Sunday, 4 August 1996 - 11:32:32