Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 4/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης πληροφορίες ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν προβοκάτσια, θέμα που απασχόλησε χθες το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τον ανασχηματισμό και τις διεργασίες στα κόμματα για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

    "Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απεκάλυψε χθες στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες ετοίμαζαν προβοκάτσια με τη δολοφονία ακόμα και Τ/Κ από πληρωμένους πράκτορές τους στις ελεύθερες περιοχές, για να εξέλθει το καθεστώς Ντενκτάς από τη διεθνή απομόνωση ως αποτέλεσμα των δολοφονιών των δύο Ε/Κ νέων στη Δερύνεια. Αναφέρει ότι το θέμα πιθανού ανασχηματισμού της κυβέρνησης απασχολεί το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ και ότι ο ΔΗΣΥ θα ασχοληθεί με το θέμα σήμερα και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα το συζητήσει την ερχόμενη βδομάδα με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Η "Αλήθεια" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Ε/Κ και του Τ/Κ κοινοτάρχη στην Πύλα, με πρωτοβουλία της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, κατά την οποία διαβεβαίωσαν ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διαφυλάξουν την ομαλή συμβίωση των κατοίκων. Γράφει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας ανησυχεί γιατί προχθές μόλις και πρόλαβαν να γλυτώσουν ακόμη ένα νέο που προσπάθησε να αυτοκτονήσει με σεντόνι, ενώ πρόσφατα δύο άλλοι νέοι έθεσαν τέλος στη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο.

    "Η Μάχη" γράφει ότι ο Ντενκτάς, κλιμακώνοντας τις πιέσεις του προς τους Τ/Κ, έδωσε εντολές να μην έρθει ξανά κανείς Τ/Κ για να δουλέψει στις ελεύθερες περιοχές, επιβάλλοντας με το ζόρι ολοκληρωτικό διαχωρισμό. Προβάλλει εκτιμήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών ότι οι ζημιές στην εταιρεία από τις φιλελευθεροποιήσεις θα ανέλθουν στα 7,5 εκατομμύρια λίρες.

    .../2 - 2 -

    "Η Σημερινή" γράφει ότι στελέχη του ΔΗΣΥ φαίνεται να θέτουν θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και προβάλλει δήλωση του Γιαννάκη Μάτση ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα επιλεγούν οι υποψήφιοι του κόμματος για τις Δημοτικές Εκλογές, ύστερα από επαφές με το ΔΗΚΟ. Γράφει ότι ομάδα 30 γυναικών επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκη Χατζηδημητρίου στον οποίο επέδωσε επιστολή ζητώντας εθελοντική στράτευση και εκπαίδευση στα όπλα και ότι το θέμα θα τεθεί στον Υπουργό Αμυνας και τον Αρχηγό της ΕΦ.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα συμφώνησαν χθες να εξασκήσουν την επιρροή τους για να κατευνάσουν τα πνεύματα στις ελεύθερες περιοχές μετά τους φόνους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού και ότι οι Τούρκοι αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν επεισόδια. Αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπριλ συναντήθηκε χθες με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Πανίκο Χατζηλοϊζου με τον οποίο συζήτησε θέμα ασφάλειας αμερικανικών συμφερόντων στην Κύπρο, λόγω της κατάστασης στο Ιράκ.

    Η "Χαραυγή" αναφέρει ότι στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τα κόμματα ήταν ομόφωνα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα αντιπαράθεσης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, γιατί αυτό θα εξυπηρετήσει τους στόχους των Τούρκων. Προβάλλει χθεσινή σύσκεψη πολιτικών και οργανώσεων με θέμα την ανάγκη για αγώνα ενάντια στον σοβινισμό και υπέρ της ειρήνης, κατά την οποία αποφασίστηκε την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ειρήνη, ενώ την ίδια ώρα παρόμοια εκδήλωση θα οργανωθεί και στα κατεχόμενα.

    Η "Cyprus Mail" προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι για τις δολοφονίες των δύο νέων ευθύνονται οι έποικοι και οι "Γκρίζοι Λύκοι" και όχι οι Τ/Κ. Προβάλλει τη χθεσινή συνεδρία των αποδήμων κατά την οποία οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφραζαν τις διαφωνίες τους, προκαλώντας την αντίδραση των αποδήμων οι οποίοι τόνισαν ότι θέλουν να ακούσαν αυτά που ενώνουν τα κόμματα.

    Η "Financial Mirror" αναφέρεται στην αύξηση των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι, αναφέρει, ξοδεύουν 225 εκατομμύρια δολάρια, όμως σημειώνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το καλό επίπεδο της Κύπρου και να βελτιωθεί. Γράφει ότι την Πέμπτη θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι προϋπολογισμοί του 1997. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.
    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 4 September 1996 - 13:22:47