Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 9/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η χθεσινή προβοκατόρικη ενέργεια του Αττίλα στην περιοχή Βρυσούλλων - Αγίου Κενδέα και οι πιθανές συνέπειές της, το θέμα του ανασχηματισμού και η εξαγγελία Κυπριανού για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές είναι τα θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    "Ο Αγών" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Τουρκική Προβοκάτσια" γράφει ότι οι φόβοι που είχαν εκφρασθεί προ ημερών από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πιθανή προβοκάτσια των Τούρκων επαληθεύθηκαν χθες με τη δολοφονία ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό δεύτερου. Γράφει ακόμη ότι πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από πολιτικούς του φίλους, χωρίς όμως ο κ. Κληρίδης να απαντήσει αρνητικά ή θετικά.

    Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "πολλά κενά στον ισχυρισμό" και γράφει ότι το επεισόδιο των Βρυσούλλων συνιστά πολλά ερωτήματα, ενώ φανερά η τουρκική πλευρά προσπαθεί να φορτώσει το περιστατικό στην Εθνική Φρουρά για να εκμεταλλευτεί το θέμα πολιτικά. Γράφει ακόμη ότι "εκρηκτικές" αντιδράσεις προκάλεσε η εξαγγελία του Προέδρου του ΔΗΚΟ για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, κύριο στοιχείο των οποίων είναι ότι με την υποψηφιότητα Κυπριανού εμποδίζεται το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι στο κενό έπεσε η προσπάθεια των Τούρκων να εμπλέξουν την Ε/κ πλευρά στο επεισόδιο των Βρυσούλλων αφού η κυβέρνηση και οι Αρχές Ασφαλείας μετά από ενδελεχή έρευνα υποστηρίζουν ότι η Εθνική Φρουρά δεν έχει εμπλακεί σε κανένα επεισόδιο. Γράφει ακόμη ότι με αφορμή την περίπτωση Βρετανίδας, η οποία επιδιώκει να κινήσει νομική διαδικασία εναντίον Κυπρίου επειδή, όπως υποστηρίζει, της μετέδωσε τον ιό του AIDS, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ξένιος Ξενόπουλος θεωρεί επιτακτική ανάγκη την εισαγωγή ειδικής νομοθεσίας για το AIDS.

    "Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Οι Αττίλες δολοφονούν τώρα Αττίλες" γράφει ότι το επεισόδιο στις Βρυσούλλες δεν ήταν παρά προβοκατόρικη ενέργεια των Τούρκων που στόχος τους είναι να καταδείξουν ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπεβλήθηκε νωρίς χθες το βράδυ σε καθετηριασμό στεφανιαίων αγγείων, αφού κρίθηκε επιθυμητό από το θαράποντα ιατρό του, καρδιολόγο Ζαμπάρτα.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Νέα οξεία κρίση με σοβαρές συνέπειες γράφει ότι το περιστατικό στις Βρυσούλλες κλιμάκωσε την ένταση, σε μια περίοδο που τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και ξένα κέντρα επιχειρούσαν να αποπυροδοτήσουν την κρίση που ξέσπασε στη Δερύνεια και να επαναρχίσουν τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου. Γράφει ότι αρχίζουν σήμερα τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία ενώ πέραν των 60.000 μαθητών θα καθήσουν στα θρανία.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Προβοκάτσια" γράφει ότι η νέα ενέργεια των Τούρκων δημιουργεί ανησυχίες για επανάληψη επεισοδίων με απότερο στόχο να δημιουργηθεί αναταραχή για ανατροπή των δυσμενών εντυπώσεων και της διεθνούς κατακραυγής για τα επεισόδια της Δερύνειας. Γράφει ότι η εξαγγελία του Προέδρου του ΔΗΚΟ για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές προκάλεσε "τριγμούς" στο κόμμα, και επικαλείται τη δήλωση του Κύπρου Χρυσοστομίδη, μέλους της Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ότι η απόφαση Κυπριανού είναι "άκαιρη και αδικαιολόγητη".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 9 September 1996 - 13:18:40