Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 16/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το μνημόσυνο των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού χθες στο Παραλίμνι, οι πληροφορίες για παρέμβαση των ξένων στο Κυπριακό για εκτόνωση της έντασης καθώς και οι πληροφορίες ότι οι ψίθυροι για πρόκληση επεισοδίου από μέρους των Τούρκων αποσκοπούν στην αναβολή της άφιξης ρωσικών αρμάτων μάχης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός πρωϊνός κυπριακός Τύπος.

    "Ο Αγών" γράφει ότι στο μημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι από τη θυσία τους θα αναδύεται αιώνια το φως της αμετάστροφης πορείας που θα οδηγεί στη δικαίωση της πατρίδας. Γράφει ότι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μελετούν τρόπους για παγοποίηση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, μετά τις θηριωδίες που διέπραξαν τα κατοχικά στρατεύματα στη Δερύνεια. Προβάλλει δήλωση του Προέδρου της Βουλής ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, οι οποίες, είπε, θα ήταν δεκτές εάν ήταν οι σωστές.

    Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι η παρέμβαση των ξένων και του ΟΗΕ για εκτόνωση της έντασης στην Κύπρο δεν αποκλείεται να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αλλαγή του σκηνικού, ενώ σημειώνει ότι το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας είναι άγνωστο. Γράφει ότι ενώ ο Υπουργός Υγείας είναι αποφασισμένος να μετακινηθεί η κλινική του AIDS στο Νοσοκομείο Λάρνακας, βουλευτές της πόλης ζήτησαν τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, την Πέμπτη.

    "Η Σημερινή" αναφέρεται σε νέα δεδομένα στο Κυπριακό αφού μετά τα αιματηρά γεγονότα ξένοι διπλωμάτες βολιδοσκοπούν τις δύο πλευρές σε διάφορα επίπεδα για να διαπιστώσουν εάν είναι εφικτή η συμβίωση των κοινοτήτων. Προσθέτει ότι οι ξένοι επικαλούνται δημοσκοπήσεις που έγιναν και στις δύο πλευρές και ότι οι κινήσεις τους ανησύχησαν την κυπριακή κυβέρνηση. Προβάλλει ρεπορτάζ για τη συρροή κόσμου χθες στο σπίτι της γριάς Ελένης Χατζητοουλή στο συνοικισμό Στρόβολος 3, η οποία υποστηρίζει ότι με θαύμα εμφανίσθηκε στο πόδι της σταυρός.

    "Το Θάρρος" επικαλείται δήλωση έγκυρης πηγής ότι στόχος των διαδόσεων για πρόκληση θερμού επεισοδίου είναι η αναβολή της άφιξης των ρωσικών αρμάτων μάχης και προβάλλει δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμου Αρσένη στην αθηναϊκή "Ελευθεροτυπία", ότι ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα για χαλάρωση της εφαρμογής του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Γράφει ότι ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. Χαν Σουνγκ Τζου δήλωσε πριν την αναχώρησή του χθες για την Αθήνα ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην τοποθέτηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς για μείωση της έντασης κι ότι διαπίστωσε βούληση για λύση.

    "Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται σε παρασκηνιακή παρέμβαση από πλευράς Ουάσιγκτον προς την τουρκική στρατιωτική ηγεσία για αποτροπή επιθετικής ενέργειας του Αττίλα κατά στοιχείων της Εθνικής Φρουράς, ύστερα από διαβήματα της Λευκωσίας. Προβάλλει ομιλία του Γάλλου Πρωθυπουργού Αλεν Ζιπέ στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα στην οποία μεταξύ άλλων είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να σεβαστεί τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της Κύπρου. Αναφέρει ότι αντιπροσωπεία της Επιτροπής Φίλοι της Κύπρου στο βρετανικό Κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Λόρδο Μπέθελ, ήρθε στην Κύπρο για ενημερωτική επίσκεψη και επαφές.

    Η "Χαραυγή" χαρακτηρίζει "αχρείαστο" τον πανικό που προκάλεσαν χθες νέοι ψίθυροι ότι επίκειτο θερμό επεισόδιο από τους Τούρκους στη γραμμή αντιπαράταξης και προβάλλει δήλωση κυβερνητικής πηγής ότι η διοχέτευση πληροφοριών από τους Τούρκους στοχεύει στη ματαίωση της μεταφοράς στην Κύπρο 50 ρωσικών αρμάτων μάχης τύπου Τ80. Γράφει ότι πέντε μεγάλες πυρκαγιές έκαψαν χθες εκτάσεις στη Λεμεσό και στην Πάφο, ενώ άλλες επτά τέθηκαν σύντομα υπό έλεγχο. Αναφέρει ότι αστυνομία και ΜΜΑΔ πήραν χθες αυστηρά μέτρα ασφάλειας στη Δερύνεια, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση προς το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, λόγω του μνημοσύνου των Ισαάκ και Σολωμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 16 September 1996 - 9:48:49