Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 24/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, οι διαφαινόμενες αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία και πώς έγιναν δεκτά τα αποτελέσματα στην Κύπρο μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    "Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης προβαίνει σε ριζικές αλλαγές στην κυβέρνησή του. Μεταξύ εκείνων που θα μετακινηθούν, προσθέτει, είναι ο Υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, τη θέση του οποίου αναμένεται να καταλάβει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος διατηρεί το Υπουργείο Εξωτερικών. Κάτω από τον τίτλο "Προσδοκίες στην Κύπρο από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ" γράφει ότι ολόκληρη η Κύπρος χαιρέτισε τη νίκη Σημίτη.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο κ. Σημίτης θέλει να παρουσιάσει κυβέρνηση με νέα μυαλά. Η Ευρώπη δέχτηκε με ικανοποίηση τη νίκη του, προσθέτει, ενώ ανεπίσημα η Αγκυρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάσουν θετικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γράφει ότι η Ευανθία Μικέλη, 49 χρονών από το Ριζοκάρπασο και ο Στέλιος Βασιλείου, 54 χρονών, κάτοικος Τίμης σκοτώθηκαν χθες στο δρόμο Λεμεσού-Πάφου σε σύγκρουση διπλοκάμπινου με φορτηγό.

    "Η Μάχη" γράφει ότι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης Σημίτη ήταν έτοιμος από το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, και αναφέρεται σε πληροφορίες για ποιά πρόσωπα και σε ποιές θέσεις ετοιμάζει ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Δημοσίευμα της εφημερίδας υποστηρίζει ότι οι Προέδροι του ΚΕΔ και των Φιλελευθέρων, Βασιλείου και Ρολάνδης, συζήτησαν φόρμουλα για ένταξη των Φιλελευθέρων στο υπό σύσταση νέο πολιτικό σχήμα ΚΕΔ-ΑΔΗΣΟΚ.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι η επόμενη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα πυροδότησαε σοβαρές εξελίξεις σε νικητές και ηττημένους. Σωρεία υποψηφίων Προέδρων στη Νέα Δημοκρατία, προσθέτει, όπου εξήγγειλε υποψηφιότητα ο Στέφανος Μάνος, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ενδιαφέρον, οι Γιώργος Σουφλιάς και Γιάννης Βαρβιτσιώτης έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ ο Κώστας Καραμανλής παρουσιάζεται ως "κρυφό χαρτί". Γράφει ότι η υποβόσκουσα κρίση στις Κυπριακές Αερογραμμές θα μπει σε νέα φάση μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση των πιλότων και της εταιρείας στο θέμα κυβερνήτη που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι με νέο πρόσωπο η κυβέρνηση Σημίτη προχωρεί σε ένα κρίσιμο ξεκίνημα. Γράφει ότι επιδόματα 6 εκατομμυρίων λιρών δίνει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς 4000 Τ/Κ για επιδόματα σύνταξης, ενώ άλλο ποσό θα δοθεί για ανεργιακά επιδόματα. Προβάλλει τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Τουρκίας, Κρίστοφερ και Τσιλέρ, στη Νέα Υόρκη. Γράφει ότι ύστερα από συζήτηση του Κυπριακού, η Τσιλέρ κι ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησαν για ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν σε τετραμερή διάλογο.

    Η "Χαραυγή" προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο κυπριακός λαός περιμένει πολλά από τον κ. Σημίτη, ενώ δημοσιεύει τηλεγραφήματα, ανακοινώσεις και δηλώσεις πολιτικών κομμάτων για τις προσδοκίες τους από τον κ. Σημίτη και άλλα κόμματα που είχαν επιτυχία στις εκλογές. Γράφει ότι οι φοιτητές στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου απέχουν από τα μαθήματά τους λόγω μετακίνησης των γραφείων και βιβλιοθήκης.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα σχηματίσει ένα νέο δυναμικό και ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο. Γράφει ότι οι Βρετανοί Συντηρητικοί βουλευτές που βρίσκονται στην Κύπρο δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Αμερικανούς πολιτικούς να αλλάξουν τη στάση της χώρας τους έναντι της Τουρκίας, ώστε να δίνουν λιγότερη σημασία στη στρατηγική της σημασία και περισσότερη υποστήριξη στις δημοκρατικές αξίες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 24 September 1996 - 4:10:46