Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 2/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η χθεσινή παρέλαση της Εθνικής Φρουράς, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, οι επαφές του Ελληνα Πρωθυπουργού και οι δηλώσεις που έγιναν απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Λόγω της χθεσινής αργίας με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυκλοφόρησαν σήμερα μόνο οι δύο απογευματινές εφημερίδες ως πρωϊνές, καθώς και η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα.

    "Η Απογευματινή" γράφει ότι με τις δηλώσεις του χθες ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν προσηλωμένες στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, τονίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει δύναμη αποτροπής, η οποία μπορεί να επιφέρει πλήγματα στον αντίπαλο, ο οποίος πρέπει να σκεφθεί πολύ προτού ξεκινήσει οποιανδήποτε ενέργεια. Αναφέρει επίσης ότι κατά την άφιξή του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η επίσκεψή του την ημέρα της ανεξαρτηρίας δηλώνει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία.

    Για την παρέλαση η εφημερίδα γράφει ότι σκόρπισε ρίγη εθνικής συγκίνησης και ενθουσιασμού και ότι εντυπωσίασαν τα υπερσύγχρονα ρωσικά άρματα Τ-80U, τα οποία, σημειώνει, αναβαθμίζουν την άμυντική θωράκιση της Κύπρου και αποτελούν τον κορμό της Εθνικής Φρουράς.

    Η "Α" προβάλλει επίσης την ομιλία της ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις επαφές της στη Νέα Υόρκη, και γράφει ότι η Τσιλέρ ζήτησε την άνευ όρων επανέναρξη απευθείας συνομιλιών στην Κύπρο. Η Τουρκάλα ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Ε/κ πλευρά προσπαθεί να "εκτρέψει" τη διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε αποκλειστική είδηση υποστηρίζει ότι ποσότητες ναρκωτικών που πρέπει να καταστραφούν "εξαφανίζονται" από τα χέρια της αστυνομίας και κανείς δε γνωρίζει που καταλήγουν.

    "Η Δειλινή" γράφει ότι το θέμα της έναρξης του διαλόγου, ο στρατιωτικός διάλογος, το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ελληνα Πρωθυπουργού. Προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση να καλέσει μεταγενέστερα το Εθνικό Συμβούλιο στην Αθήνα με στόχο τη χάραξη πανεθνικής πολιτικής και ότι κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς ηγέτες καταγράφηκαν οι θέσεις τους.

    Αναφέρει ότι το μήνυμα της παρέλασης ήταν ότι η Ελλάδα είναι εδώ και ο Αττίλας δε θα περάσει.

    Για τη συνάντηση του κ. Σημίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, γράφει ότι ο Μακαριότατος τόνισε σε ότι η απελευθέρωση των κατεχομενων είναι μια οφειλή προς τους προγόνους μας και σημείωσε ότι 400 εκκλησίες στα κατεχόμενα έχουν βεβηλωθεί και λεηλατηθεί.

    Αναφέρει ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισαν απαράδεκτο το στάτους κβο στην Κύπρο και προέτρεψαν τις δύο πλευρές να κάνουν προσπάθεια για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις τους στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και ότι το βράδυ της Δευτέρας έριξαν πυροβολισμούς, προς άγνωστο στόχο.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" αναφέρεται και αυτή στην επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού, με τη δημοσίευση φωτογραφίας του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Σημίτη να κάνουν χειραψία μπροστά από ένα άρμα μάχης.

    Προβάλλει δηλώσεις του διευθυντή της KEAN με τις οποίες υποστηρίζει ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την πρωτιά στις πωλήσεις χυμών στην Κύπρο και ότι φέτος πώλησε στο εξωτερικό είδη αξίας 3 εκατομμυρίων λιρών.

    Γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς και με βάση προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα στη μηχανογράφησή του, που ουσιαστικά θα καθιστά αχρείαστη την έκδοση πιστοποιητικών για μετοχές.

    Σε ρεπορτάζ με τίτλο "Πόσο μας στοιχίζει ο Πρόεδρος" αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κατά τη λήξη του φετινού έτους ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι άνθρωποι γύρω του θα έχουν στοιχίσει 957.643 λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Wednesday, 2 October 1996 - 2:45:05