Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 17/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θέματα γύρω από το Κυπριακό, κινήσεις για νέες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, δηλώσεις του Γιαννάκη Μάτση για υπόσκαψή του μέσα στο Δημοκρατικό Συναγερμό, νέες καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και κομματικές διαβουλεύσεις για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    "Ο Αγών" στο πρωτοσέλιδό του γράφει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου κατέληξαν στην κοινή απόφαση να μην προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εν ψυχρώ δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, ύστερα από συνεκτίμηση όλων των δεδομένων μετά την καταδικαστική δήλωση του Προέδρου του Σ.Α. για το θέμα. Γράφει ότι το θέμα της επέκτασης του δικαιώματος ψήφου στις βουλευτικές εκλογές απασχόλησε χθες την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον κύριο τίτλο "Δήλωση-βόμβα Μάτση" γράφει ότι σε χθεσινοβραδινή εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού "Σίγμα" ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατήγγειλε "προγραμματισμένη υπόσκαψή του" μέσα στο ίδιο το κόμμα του κι ότι κατηγόρησε τη Βουλευτή του κόμματός του Καίτη Κληρίδου για "ενδοτισμό". Γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διμερή συνεργασία στην Πάφο για τις δημοτικές εκλογές, ενώ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία συνεργασίας για τις ίδιες εκλογές.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα της αναφέρεται σε νέο κρούσμα παρεκτροπής μέλους της Αστυνομίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αστυνομικός που υπηρετεί στον έλεγχο διαβατηρίων στον Αερολιμένα Λάρνακας επέτρεψε σε αλλοδαπές καλλιτέχνιδες, που βρίσκονταν στον κατάλογο ανεπιθυμήτων προσώπων, να εισέλθουν στην Κύπρο έναντι αμοιβής από τρίτο πρόσωπο. Αναφέρεται στο σοβαρό τροχαίο δυστύχημα που ενεπλάκη χθες στην Πολωνία η ομάδα καλαθόσφαιρας του Αχιλλέα Καϊμακλίου και γράφει ότι όλοι οι καλαθοσφαιριστές φέρουν τραύματα αλλά σήμερα βγαίνουν από το νοσοκομείο κι επιστρέφουν στην Κύπρο.

    "Η Σημερινή" δίνει ευρύτατη κάλυψη στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ περί "προγραμματισμένης υπόσκαψής του", μέσα από το ίδιο το κόμμα του οποίου ηγείται. Προσθέτει ότι ο κ. Μάτσης δεν αποκαλύπτει ποιοί τον υποσκάπτουν, ενώ για τις σχέσεις ΔΗΣΥ-Προεδρικού είπε ότι "μετά από τρία χρόνια η διαπίστωσή του είναι ότι το κόμμα του δεν είναι κυβερνών κόμμα αλλά συνεργαζόμενο". Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι τρεις νέοι Επαρχοι θα είναι δύο ανώτεροι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών και ένας του Τμήματος Κτηματολογίου.

    "Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στις επαφές του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο και γράφει ότι ο Βρετανός επίσημος διαμόρφωσε ιδέες για την εκ περιτροπής προεδρία και τις εγγυήσεις. Δηλαδή, Πρόεδρο εκ περιτροπής από δύο Βουλές και Πρωθυπουργό που να εκλέγουν όλοι και διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων με καθοριστικό ρόλο της πολυεθνικής. Αποκαλύπτει ακόμη ότι η Βρετανία παρενέβη και αλλοίωσε το αρχικό κείμενο της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, απαλλάσσοντας τα κατοχικά στρατεύματα από οποιαδήποτε ευθύνη.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι διακόπτεται η αεροπορική σύνδεση της Λάρνακας με τη Νέα Υόρκη, αφού η Gulf Air αποφάσισε να περικόψει δρομολόγια εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Γράφει ότι το ΑΚΕΛ θα θέσει στη Βουλή θέμα για την "προκλητική", όπως αναφέρει, πλήρη απαλλαγή των εταιριών πετρελαιοειδών από το φόρο που κατέληγε στο Ταμείο Αμυνας.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τη δήλωση ευαρέσκειας του ΥΠΕΞ για την ισχυρή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των πρόσφατων δολοφονιών άοπλων Ε/Κ από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και την παράλληλη εισήγηση για διεύρυνση της συμφωνίας απαγκίστρωσης κι άλλων ιδεών για μείωση της έντασης. Γράφει ότι η Βουλή υποσχέθηκε να επιταχύνει τη διεθνή πίεση προκειμένου να ανακουφίσει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, μετά από νέες καταγγελίες για καθημερινές ληστείες, επιθέσεις, απειλές, εκβιασμούς και πετροβολισμούς εναντίον τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 17 October 1996 - 3:24:42