Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 20/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό, δηλώσεις στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού για ενδοκομματικές διενέξεις, η εκδήλωση Ε/Κ στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και τα αυξανόμενα σενάρια για διεκδίκηση των επικείμενων δημοτικών εκλογών αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    "Ο Αγών" κάτω από τον κύριο τίτλο "Παρελθόν τα ΜΟΕ" γράφει ότι ο Βρετανός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ μετέφερε το μήνυμα ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελούν παρελθόν και δε θα επαναφερθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο την επαναφορά τους. Γράφει ότι ήταν οικονομικά τα ελατήρια της τοποθέτησης βόμβας, την Παρασκευή το βράδυ, κάτω από το αυτοκίνητο του Νίκου Ευαγγέλου - Χριστούδια, στη Λευκωσία.

    Η "Αλήθεια" προβάλλει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μέσα στον Σεπτέμβριο και φέρει τον Πρόεδρο Κληρίδη να κερδίζει κάθε αντίπαλό του, σε περίπτωση προεδρικών εκλογών, κι ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ έχει πιθανότητες επικράτησης έναντι των άλλων υποψηφίων, εντούτοις θα χάσει από τον κ. Κληρίδη με 54% έναντι 46% Προβάλλει δήλωση του Πρώτου Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου ότι θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να μη λεχθεί ότι στο κόμμα υπάρχει πρόβλημα, αλλά κι ότι ο ΔΗΣΥ έχει γερά θεμέλια και ρίζες.

    "Η Μάχη" αναφέρεται κι αυτή στην προεδρολογία και γράφει ότι ο Γιώργος Βασιλείου καλλιεργεί την υποψηφιότητά του για το 1998, ελπίζοντας ότι θα επωφεληθεί από το πολιτικό σκηνικό για να υποστηριχθεί από κόμματα πέραν των ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Τον φέρει να έχει επαφές με ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ και να εξαγγέλλει την υποψηφιότητά του την κατάλληλη στιγμή. Αναφέρεται στο νέο επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών στην Πύλα από Τ/Κ και την αναστάτωση που προκλήθηκε.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, βλέπουν ευνοϊκές συγκυρίες για λύση του Κυπριακού εντός του 1997 και θεωρούν ότι πρέπει να αξιοποιηθέι η περίοδος που διανύουμε για προετοιμασία. Αναφέρει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα αποκτήσουν σύντομα επιθετικά ρωσικά ελικόπτερα στο πλαίσιο της συνέχισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Αλλού, αναφέρεται σε ενιαίο εκπαιδευτικό δόγμα το οποίο θα εφαρμόσει ο νέος Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, και τέως Υπουργός Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι Βρετανοί επενδύουν πολλά στην αναβολή των προεδρικών εκλογών του 1998, με βασικό επιχείρημα ότι οι όποιες διεργασίες για το Κυπριακό θα κορυφωθούν το πρώτο εξάμηνο του 1997, οπόταν θα συμπέσουν με τις διαβουλεύσεις των κομμάτων για την επιλογή προεδρικών υποψηφίων. Γράφει ότι ομάδα πολιτών έκλεισε χθες για μερικές ώρες το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας κι απέτρεψε την είσοδο τουριστών στα κατεχόμενα, λέγοντάς τους ότι δεν πρέπει να ενισχύουν τους Τούρκους εισβολείς και δολοφόνους.

    Η "Χαραυγή" προβάλλει τις εργασίες του χθεσινού 9ου συνεδρίου της γυναικείας οργάνωσης ΠΟΓΟ, με κεντρικό σύνθημα "αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, προχωρούμε". Αναφέρει ότι ο Γιάννης Γρούτας, νυν κοινοτάρχης του νεοσύστατου Δήμου Δαλιού, θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στις εκεί επικείμενες δημοτικές εκλογές. Υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγορείται ότι οπτασιάζεται συνωμοσίες και ότι στο επικείμενο συνέδριο του ΔΗΣΥ αναμένεται να υπάρξει η μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ φιλοματσικών και φιλοκληριδικών.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει δηλώσεις του αρχιτέκτονα Αλέξη Θεοδοσίου, ο οποίος θα διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας, ότι είναι καιρός για αλλαγή και ότι υποστηρίζεται από ομάδα πολιτών. Σημειώνει ότι τα κίνητρα των πυροβολισμών από Τ/Κ στην Πύλα, την Παρασκευή το βράδυ, δεν ήταν πολιτικά.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" προβάλλει πληροφορίες ότι σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε στην Αγκυρα και άρχισε να υλοποιείται προβλέπει στροφή της τουρκικής πλευράς στο θέμα της ένταξης της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παραθέτει λεπτομέρειες του σχεδίου. Γράφει ότι οι διαβουλεύσεις όλων των κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των υποψηφίων Δημάρχων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Sunday, 20 October 1996 - 9:24:43